Kaip teigiama Aplinkos ministerijos pranešime, numatyta, ką turi vilkėti transporto priemones stabdantis pareigūnas, kaip turi būti pažymėtas pareigūnų tarnybinis automobilis.

Prieš stabdydami transporto priemonę, pareigūnai privalo įvertinti aplinkybes, kad nekiltų grėsmė jų ir kitų žmonių saugumui, sustojusi transporto priemonė netrukdytų kitiems eismo dalyviams. Pareigūnai turi vengti stabdyti transporto priemones vietose, kur sustoti ir stovėti draudžia kelio ženklai ar ženklinimas.

Pareigūnai turi vilkėti aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnų uniformą, o stabdant tamsiuoju paros metu – uniformą su šviesą atspindinčiais elementais (vilkėti specialiąsias liemenes, mūvėti rankogalius ar turėti kitų šviesą atspindinčių elementų).

Aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės institucijos transporto priemonė turi būti pažymėta aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės transporto priemonių skiriamaisiais ženklais, įrengti specialieji garso signalai ir mėlyni švyturėliai arba tik mėlyni švyturėliai. Stabdant tamsiuoju paros metu specialieji garso signalai ir mėlyni švyturėliai privalomi Tarnybiniai automobiliai turi būti tamsiai žalios arba sidabrinės spalvos, automobilio žymėjimui naudojamas ženklas su užrašu „LIETUVOS APLINKOS APSAUGA“.

Transporto priemonės ekipaže turi būti ne mažiau kaip du aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnai.

Prieš stabdydami transporto priemonę, pareigūnai privalo įvertinti aplinkybes, kad nekiltų grėsmė jų ir kitų žmonių saugumui, sustojusi transporto priemonė netrukdytų kitiems eismo dalyviams. Pareigūnai turi vengti stabdyti transporto priemones vietose, kur sustoti ir stovėti draudžia kelio ženklai ar ženklinimas.

Delfi primena, kad stabdyti automobilius ir matuoti jų taršą įpareigotas Aplinkos apsaugos departamentas šio darbo imsis tik pavasarį, kadangi nespėjo įsigyti reikiamos įrangos, o ir jos parodymai šaltuoju metų laiku nebūtų tikslūs. Plačiau skaitykite čia.

AAD pareigūnai tikrins į aplinką išmetamų teršalų – anglies monoksido (transporto priemonių su benzininiais vidaus degimo varikliais), dūmingumo (transporto priemonių su dyzeliniais vidaus degimo varikliais) atitiktį nustatytiems ribiniams dydžiams, pavojingų eksploatacinių skysčių (tepalų, degalų) nuotėkį į aplinką.

Už transporto priemonių, kurių į aplinkos orą išmetamų teršalų kiekis viršija nustatytus ribinius dydžius, ar su neveikiančia gamintojo numatyta išmetamųjų dujų neutralizavimo sistema eksploatavimą numatyta bauda siekia 100-300 eurų (už pakartotinį pažeidimą – 300-500 eurų).

Už aplinkos teršimą pavojingosiomis cheminėmis medžiagomis ir cheminiais mišiniais nustatytos baudos siekia 60-120 eurų (už pakartotinai padarytą pažeidimą – 500-1200 eurų).

Įstatymas taip pat numato, kad nustačius, jog sustabdytos transporto priemonės išmetamųjų dujų kiekis viršija ribines vertes ar yra bet koks skysčio, pavyzdžiui, tepalų ar kuro nutekėjimas, dėl kurio gali būti padaryta žala aplinkai arba sukeltas pavojus kitiems eismo dalyviams, tokiai transporto priemonei turi būti naikinamas privalomosios techninės apžiūros leidimas.

Norite pranešti naujieną ar išsakyti savo nuomonę? Kviečiame rašyti el. paštu pilieciai@delfi.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)