Pirmas Lietuvoje

Pasak statinio projekto architekto, Vilniaus įmonės „Sienos“ vadovo Donato Lauciaus, į Lietuvą ateina elektros automobilių pakrovimo tinklas, kuris galimai turės savo automobilių pakrovimo stotelių tinklą ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyje.

„Tai vienas pirmųjų tokių projektų Lietuvoje. Elektros boksų, tokios apimties ir architektūros Lietuvoje dar nėra. Šis – bus pirmasis, ir tai lydintis projektas, užsakovas planuoja analogiškus boksus rengti ir kituose Lietuvos miestuose“, – naujienų portalui JP sakė D. Laucius.

Poilsio zona

Pagrindinė šio projekto paskirtis – elektros automobilių pakrovimo boksas. Kadangi šiai dienai pasikrauti elektromobilį užtrunka kur kas ilgiau nei įsipilti degalų į varomą vidaus degimo varikliu, kol vairuotojai lauks kada vėl galės pajudėti, vairuotojams daugiau nei 300 kvadratinių metrų pastate bus siūlomas maitinimas, gėrimai, platesnis kitų prekių asortimentas ir pan., vieta darbo reikalams ir pokalbiams telefonu.

Ateityje plėsis

Anot D. Lauciaus, šiuo metu numatomos pastatas ir viena stoginė, kuri talpins 20 elektros automobilių, tačiau projekte numatoma statyti ir dar vieną stoginę su 20 automobilių pakrovimo vietų.

„Yra suplanuotas statybos etapiškumas, stoginės bus statomos palaipsniui, pagal poreikį, didėjant elektros automobilių kiekiui. Ateičiai numatyta ir vieta pasikrauti elektros autobusams ar vilkikams“, – paaiškino architektas.

Šiuolaikiška ir modernu

Pasak D. Lauciaus, šiuolaikiškas ir modernus ne tik pats sprendimas, pasikrovimas, bet ir pati architektūra.

„Norime ją padaryti išskirtinę. Klijuoto medžio konstrukcijos bus pagrindinis akcentas, jos puoš ne tik stogines bet ir patį pastatą. Einame link modernumo ir architektūriškai žiūrime keletą žingsnių į priekį“, – sako D. Laucius.

Poreikis tik didės

Kalbant apie elekromobilius ir jų pakrovimą vieniems tai atrodo lyg tolima ateitis, tačiau kitiems vairuotojams jau dabartis.

„Toli į ateitį nereikia žiūrėti, ateitis yra jau dabar, nes keliuose elektromobilių vis daugėja. Kelias iš Vilniaus į Rygą vienas pagrindinių kelių, todėl ši vieta labai palanki vairuotojas sustoti ir pasikrauti transporto priemonę“, – sako D. Laucius.

Laukia leidimo

Projekto rengėjai įmonė „Sienos“ vadovas D. Laucius naujienų portalui JP teigė, kad šiuo metu jau rengiamas techninis projektas.

„Projektiniai pasiūlymai paviešinti, sprendiniams Panevėžio rajono savivaldybė yra pritarusi, šiuo metu rengiamas techninis projektas ir artimiausiu metu turėtume gauti leidimą statyboms pradėti“, – sakė D. Laucius.

Anot statinio projekto vadovo, statybos turėtų prasidėti rudenį arba žiemą, jeigu tam bus tinkami orai.