Sulaukia skundų


Panevėžio miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Tadas Martinaitis sako, kad ši problema mieste vis dar opi, pranešimų apie neeksploatuojamus ir įvairiose vietose paliktus automobilius sulaukia daug, tik statistika nėra vedama.

„Stebime, kad mieste paliktų apleistų automobilių mažėja, bet neeksploatuojama automobilių dar yra daug. Šiais metaus turime pradėtų 193 administracinių teisenų“, – naujienų portalui JP teigė Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas T. Martinaitis.

Anot jo, automobiliai paliekami ne tik daugiabučių kiemuose, bet ir apleistose aikštelėse, ar tiesiog gatvėje. Tiek Viešosios tvarkos specialistai pastebi, tiek patys panevėžiečiai dažnai fiksuoja ilgiau užsistovėjusius automobilius Parko gatvėje, taip pat Nemuno gatvėje esančioje aikštelėje ir kitose miesto viešosiose vietose.

Į raginimus reaguoja


„Apie ilgiau užsistovėjusius automobilius praneša gyventojai arba juos pastebime patys. Jeigu yra valstybiniai numeriai, nustatome, ar automobilis turi techninę apžiūrą ir draudimą. Jeigu vieno iš jų neturi, automobilis yra neeksploatuojamas, tokia transporto priemonė negali būti viešoje vietoje.

Nustatome savininką, su juo susisiekiame ir prašome pašalinti trūkumus arba patį automobilį“, – teigė T. Martinaitis ir pridūrė, kad dažniausiai po išsiųsto raginimo transporto priemonės savininkui, pastarasis arba patraukia automobilį, arba susitvarko minėtus trūkumus.

„Pamiršti“ automobiliai

Skiria ir pinigines baudas


Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, už neleistinoje vietoje paliktą automobilį pirmą kartą skiriamas įspėjimas, o, nereaguojant į pastabas, tenka susimokėti nuo 140 iki 300 eurų dydžio baudą, taip pat galima transporto priemonės konfiskacija.

Pasak T. Martinaičio, vieni savininkai nedelsiant sureaguoja į įspėjimą, kiti „tvarkyti reikalus“ imasi gavę piniginę nuobaudą, treti – nieko nedaro. Dėl to šiais metais jau buvo konfiskuoti du automobiliai.

„Šiais atvejais transporto priemonių šeimininkai buvo nustatyti, tačiau jie nereagavo nei į įspėjimus, nei į paskirtas baudas“, – teigė T. Martinaitis.

„Pamiršti“ automobiliai

Bešeimininkiai automobiliai utilizuojami


Pasak Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo, pasitaiko atvejų, kada automobilio šeimininko nepavyksta nustatyti.

„Būna, kada automobiliai perparduodami iš rankų į rankas, ir galutinio savininko kaip ir nebėra. Tada pradedamos bešeimininkės procedūros, kurios užtrunka daug ilgiau. Per praėjusius metus, kaip bešeimininkiai buvo paimti trys automobiliai.

Pagal įstatymus, tam tikrą terminą, tokie automobiliai saugomi aikštelėje, nors jie ir nėra vertingi. Vėliau šie automobiliai utilizuojami“, – paaiškino T. Martinaitis.