Tyrimas parodė, kad labiausiai išplėtotą jungties sistemą su likusiu pasauliu turi Europos Sąjungos valstybė Nyderlandai. Pirmąjį dešimtuką taip pat sudaro Singapūras, Airija, Šveicarija, Liuksemburgas, Jungtinė Karalystė, Švedija, Belgija, Honkongas ir Malta. Lietuva užima palyginti aukštą – 47 vietą, o mūsų kaimynės užima tokias pozicijas: Lenkija – 30-a, Estija – 37-a, Rusija – 66-a, Latvija – 71-a, Baltarusija – 102-a.

Bendras „DHL Connectedness Index” vardiklis yra sudaromas iš atskirų tyrimų, siekiančių nustatyti šalies integraciją pagal jungčių “gylį” ir “platumą”. „Gylis“ yra dimensija, parodanti, kiek šalies jungtis įtakoja jos ekonominę padėtį ir jos pačios gerbūvį (tradiciškai tai yra mažų valstybių prerogatyva), ir kokią rolę užsienio šalių ekonomika vaidina šalies gyvenime. „Platumas“ parodo šalies eksporto ir importo dalį bendrajame pasauliniame prekių ir paslaugų judėjimo sraute. Tai yra didelių valstybių domenas.

Pagal integracijos „gylį“ pirmasis šalių dešimtukas rikiuojasi taip: Honkongas, Singapūras, Liuksemburgas, Airija, Belgija, Nyderlandai,Šveicarija, Estija, Malta ir Jungtiniai Arabų Emyratai. Lietuva šiame sąraše yra 25-a, Latvija – 45-a, Lenkija – 47-a, Baltarusija – 68-a, Rusija – 80-a.

Pagal „platumą“ pirmąjį dešimtuką sudaro Jungtinė Karalystė, Prancūzija, JAV, Nyderlandai, Vokietija, Šveicarija, Japonija, Danija, Ispanija ir Švedija. Mūsų kaimynė Lenkija – 27-a, Rusija – 51-a, Lietuva – 86-a, Estija – 94-a, Latvija – 96-a, Baltarusija – 115-a.

Tyrime yra taip pat nurodytos ir šalys pagal sąlygas eksportui bei importui, įvertinant tų šalių logistikos infrastruktūrą bei įstatyminę bazę.

„Palankiausios” eksportui valstybės yra Šveicarija, Nyderlandai ir Švedija. Lenkija užima 25-ą vietą, Lietuva – 26-a, Estija 41-a, Latvija – 43-a, Rusija – 55-a, Baltarusija – 95-a.

„Palankiausios“ sąlygos importui egzistuoja Libane, Singapūre ir Jungtiniuose Arabų Emyratuose. Lenkija užima 19-ą vietą, Estija – 45-ą, Rusija – 73-a, Lietuva – 79-a, Latvija – 80-a, Baltarusija – 114-a.

Vertindamas tyrimo rezultatus, bendrovės “DHL Lietuva” generalinis direktorius Mindaugas Pivoriūnas, teigė, kad “rezultatai iš esmės yra džiuginantys. Lietuva pagal visus rodiklius lenkia daugumą savo kaimynų ir dar kartą įrodo, kad yra tikras tiltas tarp Rytų ir Vakarų. Šiek tiek liūdina žemesnė „importo” sąlygų vieta, bet galbūt tai bus signalas mūsų valstybinėms institucijoms ir įstatymų leidėjams, kad sąlygas dar būtina gerinti”.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją