„Planavome elektroninio bilieto sistemą įdiegti dar šių metų rudenį. Tačiau sužinoję, jog nuo 2015-ųjų pradžios Lietuvoje bus įvestas euras, nusprendėme luktelėti. Tokiu būdu miestiečiams bus mažiau painiavos, jie galės lengviau apsiprasti su naująja sistema bei pasikeitusiomis bilietų kainomis“, - kalba bendrovės „Busturas“ generalinis direktorius Tomas Bielinskas.

Elektroninio bilieto sistemą bendrovė diegia savo lėšomis. „Nusprendėme nelaukti finansavimo iš Europos Sąjungos fondų, nes tokiu atveju elektroninio bilieto sistemos diegimą būtų tekę atidėti neapibrėžtam laikotarpiui. Norėjosi, kad šiauliečiai, kaip ir kitų didžiųjų miestų gyventojai, greičiau pamirštų pasenusią popierinių bilietų sistemą ir pereitų prie modernesnio ir patogesnio atsiskaitymo už važiavimą miesto viešuoju transportu būdo“, - kalba T. Bielinskas.

Jo teigimu, elektroninio bilieto sistema Šiauliuose bus diegiama dviem etapais; iš pradžių atsiras mėnesinis elektroninis bilietas, vėliau laipsniškai – visos kitos bilietų rūšys. Beje, elektroniniais bilietais bus galima atsiskaityti ne tik miesto, bet ir bendrovės „Busturas“ priemiesčio bei tarpmiesčio autobusuose.

„Tikimės, jog, įdiegus elektroninį bilietą, sumažės išlaidos popieriniams bilietams spausdinti bei platinti. Be to, galėsime stebėti keleivių srautus, modeliuoti keleivių vežimo grafikus. Taip pat tikimės, jog miesto autobusuose sumažės ir be bilieto važiuojančių keleivių“, - aiškina T. Bielinskas.

Elektroninio bilieto kortelės šiauliečiams iki 2015-ųjų liepos 1 d. bus aktyvuojamos nemokamai. Terminuotasis mėnesio bilietas galės būti naudojamas nuo pirmosios iki paskutinės mėnesio dienos, t. y., kalendorinį mėnesį. Nuo 1 iki 15 mėnesio dienos (imtinai) bus parduodamas bilietas tam pačiam mėnesiui, o nuo 16 d. – tik kitam mėnesiui.

„Kad keleiviai lengviau ir greičiau suprastų elektroninio bilieto naudojimo specifiką, parengėme atmintines, kuriose jie gali rasti visą reikalingą informaciją, sužinoti bilietų rūšis ir kainas. Atmintinės platinamos visose kortelių papildymo vietose ir miesto autobusuose“, - pasakoja T. Bielinskas.

Moksleiviams elektroninio bilieto kortelės įsigyti nereikės – bilietas bus integruotas į elektroninį mokinio pažymėjimą, kurį Šiaulių miesto savivaldybė įdiegė jau šių metų rudenį. „Mokiniams tereikės atnešti elektroninį mokinio pažymėjimą, ir elektoninis bilietas jiems bus įkeltas į jį bet kurioje bilietų papildymo vietoje“, - aiškina T. Bielinskas.

Nors kol kas Šiaulių miesto viešajame transporte galios tik mėnesinis bilietas, jį teks žymėti kiekvieną kartą įlipus į autobusą. Nepažymėjus bilieto, jis bus laikomas negaliojančiu.