Už kilometrą – trys litai

Apie tai, kad Naujų metų sutikimo proga keleiviams bus taikomi didesni tarifai, Vilniaus savivaldybę pastaruoju metu informavo ne visos taksi paslaugas teikiančios įmonės - tokią informaciją pateikė „Ekipažas“ ir „Kobla plius“. Jų šventinis tarifas įsigalios jau nuo gruodžio 31 d., 18 val. ir, priklausomai nuo įmonės, gali būti taikomos iki sausio 1 d. ar 2 d. ryto. Šiuo metu nurodytų įmonių automobiliais važiuojantiems keleiviams teks už kilometrą mokėti apie 3 – 3,2 Lt (įprastu laiku – 1, 8 – 2,2 Lt) bei 2 Lt už įsėdimą.

„Specialistų tvirtinimu, kai kurios įmonės taip pat pateikė informaciją apie kitokius šventinius tarifus, tačiau jie nėra daug didesni, nei įprasti“, - sakė Vilniaus savivaldybės atstovas Antonas Nikitinas.

Tie, kurie pastaruoju metu ar anksčiau nėra informavę savivaldybės apie švenčių metu taikomą tarifą, privalo keleivius vežti už standartinę kainą.

„Jeigu taksi vežėjai taikytų didesnius tarifus, apie tai prašome informuoti savivaldybę, taip pat išsaugoti kelionės kvitą“, - sakė Vilniaus miesto savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento direktorius Virginijus Pauža. Švenčių metų taikomas tarifas turi būti įrašytas vairuotojo kortelėje, kuri turi būti matomoje automobilio salono vietoje.

DELFI apie kainų pasikeitimus pasiteiravus taksi dispečerinių paaiškėjo, kad žadama, jog kainos iš tiesų bus aukštesnės, tačiau tiksli informacija kol kas nepateikiama. Taip nurodė tiek „Romerta“, tiek „Eurotaksi“ dispečerės. Vienas iš pastarosios įmonės vadovų - Arūnas Palekis sakė, kad pati įmonė neturi automobilių, tad kiekvienas vairuotojas tarifą nustato individualiai.

„Dauguma yra savivaldybei nuo pat vasaros pranešę, kad beveik visi taiko po penkis litus (tarifas už kilometrą - DELFI), o kad veža pigiau, su nuolaida – čia jų reikalas. Mes nieko neplanuojam, kadangi neturime mašinų, pas mus vairuotojai dirba individualiai, jie kiek nori, tiek veža“, - sakė jis. „Standart“ taksi dispečerė nurodė, kad kol kas pasakyti, ar kaina keisis ir kiek išaugs, ji negali.

Gediminas Sabaitis, taksi įmonių darbuotojų profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkas, nurodė manąs, kad vilniečiams šventinę naktį vieno kilometro kaina taksi automobiliu sieks apie tris litus.

„Jeigu pasakys dešimt litų, tai niekas nevažiuos. Tie tarifai nustatomi proto ribose, tas naujametinis darbas turi apsimokėti dvigubai“, - sakė jis. Praėjusiais metais apie Naujųjų metų naktį taikomus didesnius tarifus taksi paslaugų teikėjai savivaldybę buvo informavę – keleiviams už kilometrą taip pat reikėjo mokėti maždaug dvigubai daugiau nei įprastai – apie 3 litus.

Pasak Vilniaus savivaldybės atstovų, įprastu laiku mieste įmonės taiko apie 2,5 Lt (kai kurios įmonės taiko iki 4 Lt) įsėdimo mokestį, nuvažiuoto 1 km dieną kaina siekia apie 2,30-2,50 Lt, nakties metu - apie 2,50-3,00 Lt. Kai kurie individualiai veiklą vykdantys vežėjai yra nustatę ir mažesnes kainas – pvz., 1 km kaina dieną nesiekia 2 Lt.

Kauno taksi asociacijos vadovas Zenonas Šleinius sakė manantis, kad laikinojoje sostinėje Naujųjų naktį kaina už taksi paslaugas turėtų pasikeisti nežymiai. „Mano žiniomis, tarifai neturėtų ženkliai keistis. Paprastai išlošia tie, kurie gerbia klientą ir stengiasi jį išlaikyti. Na, o neasocijuoti taksi verslo atstovai gali elgtis taip, kaip jiems šauna į galvą, todėl jeigu teks naudotis taksi paslaugomis per Naujus Metus, būtinai reikalaukite įjungti taksometrą. Taip Jums niekas nesugadins geros nuotaikos“, - sakė jis.

Taksi sunku išsikviesti dar likus mėnesiui iki Naujųjų

Pasak taksi vežėjų asociacijos „Sosveta“ vadovo Romualdo Bieliausko, taksi automobilių vairuotojų šventinę naktį dirbs tiek pat, kaip ir įprastai. „Yra pasiūla ir paklausa. Pasiūla pas mus yra vienoda – ar vasarą, ar žiemą, ar rudenį, ar pavasarį. O paklausa pas mus kinta – vasarą paklausa yra sumažėjusi, o per Naujus metus yra paklausos pikas. Didžiausia paklausa yra naujametinę naktį“, - sakė jis. V. Pauža patikslino, kad Naujųjų metų naktį Vilniuje dirbs apie 1200 taksi automobilių. „Vis dėlto, transporto, priemonių piko metu, tikėtina, trūks“, - sakė jis.

R. Bieliausko teigimu, keleiviams taksi automobilį bus sudėtinga išsikviesti ne tik šventinę naktį, bet ir pirmosiomis sausio dienomis. „Praktiškai nuo gruodžio 31 d. iki sausio 2 – 3 d. ir dieną, ir naktį vienodai sunku išsikviesti todėl, kad keliasdešimt kartų padaugėja skambučių, o aptarnauti visų keleivių mes negalime“, - sakė R. Bieliauskas.

Tą pastebėjo ir G. Sabaitis. „Jūs gi žinote, kad per Kalėdas, Naujuosius metus, mėnesį prieš ir mėnesį po (švenčių - DELFI) iš užsienio suvažiuoja giminaičiai, kurie labiausiai naudojasi taksi, nes jiems čia yra pigu, ir su taksi būna problemų, o po to viskas stabilizuojasi“, - sakė jis. G. Sabaitis nurodė, kad Naujųjų metų naktį bene sudėtingiausia automobilį bus išsikviesti apie 1 val. nakties. „Iki 1 val. šaudo fejerverkus, sėdi prie stalo, o po to jau prasideda važiavimai“, - kalbėjo jis. „Pikas pastebimas apie 18-20 val. ir apie 2-4 val. nakties“, - sakė V. Pauža.

Tikisi supratingumo ir iš keleivių

R. Bieliauskas kalbėjo, kad tokiu laiku, kada taksi kviečia itin daug žmonių, atitinkamai elgtis turėtų ir patys keleiviai – sužinoję, kada atvyks automobilis, jo šiuo laiku ir lauktų. „Žmogus ieškojo taksi, negalėjo surasti, prisiskambinti, o paskui, kai automobilis atvažiavo, yra patenkintas, kad automobilis pas jį, prie namų: atsisveikinėja (...) dar pusvalandį, o taksistams dar reikia aptarnauti krūvą keleivių. Tada būtų lengviau prisiskambinti ir parvažiuoti, - sakė jis. - Jūs supraskite vieną – mes irgi žmonės ir mūsų laikas kainuoja. Jeigu mes atvažiavom, norim, kad kuo greičiau išeitų keleivis. Mes jį nuvešim, galėsim aptarnauti ir kitą keleivį“.

Jis kalbėjo, kad Naujųjų metų naktį dirbti nėra lengva. „Mes suprantame keleivius – kad jie ir išgėrę būna, ir linksmi, bet tegu ir mus supranta, įvertina mūsų naktinį darbą, vis tiek mums sunku dirbti. Žmonės dažniausiai būna truputį linksmi, o mums vis tiek reikia ir psichologinį spaudimą atlaikyti: ir patenkinti, ir nepatenkinti, per greitai atvažiavo, ilgai teko laukti...Išsikviečia vienos firmos, o prieš tai buvo kvietę kitos firmos, blogai pravežė ar neatvažiavo, negražiai pasielgė, grubiai pašnekėjo...Supraskit, kad tai yra pats sudėtingiausias metas – Kalėdos ir Nauji metai“, - sakė R. Bieliauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)