Ši paskutinių savaičių aktualija papiktino viso dyzelinio transporto sektoriaus atstovus. Tikriausiai, ne vienas mintyse giliai atsidusote pagalvojęs: „ir vėl, kas dar naujo...?“, tačiau, anot, UAB „Transporto studijos“ direktoriaus pavaduotojo Ramūnas Vėlavičius, TA reikalavimai nebuvo labai sugriežtinti, buvo atliktas vienas esminis pokytis, ir patikslinta keletas niuansų, todėl labai nuogąstauti nereikia ir kaip iki šiol, į TA vykti jai gerai pasirengus.

Naujais pokyčiais siekiama suderinti ES valstybėse narėse TA metu taikomus reikalavimus ir kontrolės atlikimo būdus, užtikrinant, kad transporto priemonių išmetamųjų dujų kiekis būtų kuo mažesnis per visą jų naudojimo laiką. Taip pat siekiama užtikrinti, kad transporto priemonės, kurios yra didžiausios teršėjos, nebūtų naudojamos, kol nebus tinkamai sutvarkytos.

Dyzelinių automobilių dūmingumo tikrinimas

Nuo pat pirmosios pavasario dienos ypatingas dėmesys bus kreipiamas dyzelinių sunkiųjų (ir lengvųjų) automobilių dūmingumui tikrinti. Šio tikrinimo metu bus privaloma akceleruoti iki sūkių ribotuvo suveikimo, t.y. iki maksimalių sūkių, kuriuos gali pasiekti variklis. Akceleravimo trukmė apibrėžta taip pat griežtai – patikros metu akceleratoriaus pedalas turės būti nuspaudžiamas iki galo greičiau nei per 1 sekundę. Taip siekiama sukurti sąlygas, kurioms esant dyzelinio variklio įpurškimo siurblys veiktų didžiausiu našumu. Naujoji dyzelinių variklių dūmingumo tikrinimo procedūra suderinta su gamintojų reikalavimais ir atitinka jų rekomendacijas bei nuorodas dūmingumo matavimui. Griežčiausi reikalavimai – automobiliams, įregistruotiems nuo 2012 metų sausio 1 d., kurie turės atitikti transporto priemonės tipo patvirtinimo metu nustatytą maksimalią (ribinę) absorbcijos koeficiento reikšmę arba gamintojų deklaruojamas taršos normas.

Kaip pasakojo asociacijos „Transeksta“ prezidentas Antanas Dadurka, dyzelinių variklių dūmingumo matavimo procedūros pokyčius vadinti naujove tiktų tik Lietuvoje. ES valstybėse senbūvėse toks tikrinimo metodas taikomas pakankamai seniai. Net ir kaimyninėje Latvijoje ši procedūra naudojama jau 12 metų.

Svarbu paminėti, kad vykdami į TA dyzelinių sunkiojo transporto priemonių vairuotojai nuo šiol turės „apsišarvuoti“ kantrybe, nes dėl papildomos dūmingumo tikrinimo procedūros, pasiruošimas patikrai ir pati patikra gali užtrukti dvigubai ilgiau nei iki šiol.

Anot R. Vėlavičiaus, galima prognozuoti, kad pradėjus taikyti naują dyzelinių variklių dūmingumo matavimo procedūrą, TA techninių reikalavimų netenkins daugiau transporto priemonių. Ypač gali „strigti“ netinkamai prižiūrėtos sunkiojo transporto priemonės.

Technines apžiūras atliekančių įmonių vadovai išklausė detalių rekomendacijų, kurias pateikė dūmingumo patikros prietaisų ir automobilių gamintojų atstovai. Dūmingumo matavimo procedūra neturėtų sukelti grėsmės ar padaryti žalos automobilio varikliui bei kitiems jo agregatams. Tai garantuoja dūmingumo patikros principas, apibrėžiantis, jog kiekvienas laisvojo greitėjimo ciklas turi būti pradedamas greitai ir nuosekliai (greičiau kaip per vieną sekundę), bet ne per staigiai, paspaudžiant akceleratoriaus pedalą iki galo, kad įpurškimo siurblys veiktų didžiausiu našumu. Realiomis sąlygomis tai prilygsta įprastai variklio apkrovai automobiliui važiuojant į stačią įkalnę.

Nauji stabdžių efektyvumo patikros reikalavimai

Taip pat nuo pavasario sugriežtėjo ir stabdymo efektyvumo reikalavimai, tačiau jie galios tik toms sunkiojo transporto priemonėms, kurios pirmą kartą buvo įregistruotos nuo 2010 m. liepos 28 d. Būtinai atkreipkite dėmesį, kad transporto priemonėms, kurios pirmą kartą buvo užregistruotos iki šios datos, nauji reikalavimai netaikomi. Jiems lieka galioti ta pati, anksčiau galiojusi, tvarka.

R. Vėlavičius atskleidė, kad nuo kovo 1 d. N2 ir N3 klasės krovininiams automobiliams stabdymo efektyvumas turės būti ne mažesnis kaip 50 proc. Tai pat sugriežtinti stabdymo efektyvumo reikalavimai bus taikomi priekaboms ir puspriekabėms. Jos buvo skirstytos į dvi atskiras kategorijas. Taigi nuo šiol, pirmą kartą įregistruotų nuo 2010 m liepos 28 d., O3 ir O4 klasių puspriekabių stabdymo efektyvumas turės būti ne mažesnis kaip 45 proc., o atitinkamai O3 ir O4 klasių priekabų stabdymo efektyvumas – ne mažesnis kaip 50 proc.

Dar vienas svarbus dalykas, kad techninės apžiūros specialistai išgirdo vairuotojus ir atsižvelgė prašymus dėl stovėjimo stabdžio. Transporto priemonėms, kuriose įrengta pneumatinė darbinių stabdžių sistema su energoakumuliatoriais stovėjimo stabdžiams, vienos ašies ratų netolygumas nebus vertinamas. ES direktyva nenumato tikrinti transporto priemonės stovėjimo stabdžių netolygumą ir šį aspektą perkėlė tai buvo į nacionalinę teisę.

Nauja tvarka – nauja ir kaina

Svarbu paminėti, kad nauji TA reikalavimų pokyčiai įtakos ir galutinę TA kainą. Kadangi nauja atsirado nauja TA metu atliekama dyzeliu varomų variklių išmetamųjų dujų dūmingumo patikrą, privaloma visoms dyzelinių automobilių klasėms, prie anksčiau galiojusių įkainių pridedamas papildomas 12 Lt. + PVM mokestis.

Kalbėdamas apie visas šių metų TA permainas, susisiekimo ministras Eligijus Masiulis pasakė, kad tokių priemonių reikia imtis dėl to, „kad mūsų vaikai ir suaugusieji nekvėpuotų užterštu oru“.