„Dėl piliečių, grįžtančių iš užsienio valstybių. Manau, kad buvo duota pakankamai laiko, kas norėjo, tie tikrai turėjo galimybę grįžti.

Iki trečiadienio Vyriausybės posėdžio bus parengti sprendimai, pagal kuriuos skrydžiai ir keltai (bet ne krovinių ir prekių tiekimas) bus stabdomi. Išskyrus galbūt tik individualius ir pateisinamus atvejus. Daugiau rizikuoti neturime teisės. Ypač kalbant apie žmonių grįžimą iš šalių, kurios šiandien yra tikrų tikriausi viruso židiniai“, – sakė S.Skvernelis.

Pirmadienį popiet vykusioje spaudos konferencijoje susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius sakė, kad iš viso iki šios dienos buvo organizuotas 21 skrydis, o į Lietuvą atvyko 3253 lietuviai.

„Dar laukia vienas skrydis kovo 31 dieną, numatyti 220 piliečių ir paskutinis bus balandžio 3 dieną, tai 220 bilietai irgi visi išparduoti iš Londono.

Jaroslavas Narkevičius

Galima patvirtinti, kad praktiškai visi norintys grįžti į Lietuvą turėjo tokią galimybę. Be abejo, mes dar sudarysime galimybę grįžti į šalį po visą pasaulį išsibarsčiusiems piliečiams, bet su užsakomaisiais, specialiais organizuotais skrydžiais dedame tašką. Manau, kad atliktas didelis darbas“, – sakė J. Narkevičius.

Pasak ministro, iš viso visi neužpildyti lėktuvai Lietuvai kainavo 146 tūkst. Eur, o iš Ispanijos iš viso buvo suorganizuoti 4 užsakomieji skrydžiai, iš Prancūzijos ir Nyderlandų – 2, Lenkijos – 2, Balio – 1. Net 8 buvo suorganizuoti iš JK, Danijos – 1, Norvegijos – 2.

Pasak jo, keliauti keltais bus sudaryta galimybė ne keleiviniam, o krovininiam transportui.

J. Narkevčius taip pat kalbėjo apie oro uostų nuostolius ir tikino turįs ryt susitikimą su valdyba ir teigė, kad bus svarstoma dėl paramos nuo karantino sąlygų nukentėjusiam susisiekimo sektoriaus verslui.

„Per savaitę dėliosime galimybę paramos susisiekimo sektoriui, kuris nukentėjo“, – sakė ministras.

Užsienio reikalų ministerijos kancleris Laimonas Talat-Kelpša tikino, kad šiuo metu užsienyje 122 lietuviai, kurie yra pateikę deklaraciją, kad jie prašo pagalbos ir grįžę saviizoliuosis.

Taip pat URM kancleris tikino, kad raginimas peržiūrėti savo kelionės planus buvo paskelbtas dar kovo 14 dieną, o nuo to laiko jau praėjo dvi savaitės, per kurias buvo sudarytos visos galimybės norintiems grįžti namo.

Jis aiškino, kad iš viso duomenų bazėje užsiregistravo apie 6 tūkst. Lietuvos piliečių, o šiandien esančių užsienyje likę apie 200, tačiau saviizoliuotis grįžę sutiko tik 122.

Daugiausia tautiečių, 8, šiandien yra Šv. Bartolomėjaus salose, taip pat dar 6 – JAE, 22 – JAV.

Kiek anksčiau G. Surplys buvo užsiminęs, kad lietuvių pargabenimą iš už ES ribų organizuos pati ES.

Kaip rašė ELTA, kalbant apie planuojamą paramą susisiekimo sektoriui, „Linavos“ duomenimis, šiandien Lietuvoje iš 364 tolimojo reguliaraus susisiekimo maršrutų dar važiuojama 24-iais, tačiau vežėjai su Lietuvos transporto saugos administracija derina ir paskutinių maršrutų uždarymą.

Asociacija pažymi, kad gyventojų mobilumas ir keleivių srautai reguliaraus tolimojo susisiekimo maršrutais žymiai sumažėjo, o tarptautiniais maršrutais – visai sustojo.

Vyriausybei „Linava“ yra pateikusi prašymą keleivių vežėjus pripažinti nukentėjusiais ir paskirti jiems subsidijas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (488)