„Prekių ir krovinių judėjimui iš esmės tų postų uždarymas nepaveiktų, nes srautai visi ir šiandieną vyksta per kitus postus“, – antradienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė D. Žvironas, akcentuodamas, kad priėmus sprendimą Muitinės pareigūnai būtų perkelti dirbti į kitus postus.

Visgi plačiau komentuoti šios iniciatyvos Muitinės departamento vadovas nenorėjo.

„Mūsų kaimyninė šalis Lenkija, kuri šiek tiek didesnė už Lietuvą, turi tik vieną veikiantį pasienio postą, mes turime šešis. Ar tai yra geriau, ar blogiau – sunku diskutuoti“, – sakė D. Žvironas.

„Bet jeigu jūs kalbate apie tuos du postus, tai Tverečiuje keliauja tik tuščios transporto priemonės, tušti vilkikai, o Šumske tiesiog lengvieji automobiliai“, – sakė jis.

Šumsko pasienio kontrolės punktą, esantį Vilniaus rajono Laukininkų kaime yra praleidžiami tik lengvieji automobiliai, kurių svoris ne didesnis kaip 3,5 tonos ir kuriuose, be vairuotojo, yra ne daugiau kaip 8 vietos keleiviams. Per Tverečiaus pasienio kontrolės punktą, esantį Popovkos kaime, Ignalinos rajone praleidžiamos tik tuščios krovinės transporto priemonės ir lengvieji automobiliai, skirti keleiviams vežti, kurių didžiausia leidžiama masė neviršija 3500 kg ir kuriuose, be vairuotojo, yra ne daugiau kaip 8 vietos keleiviams.

Nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava“ generalinis sekretorius Zenonas Buivydas teigia, kad toks sprendimas apsunkins naštą verslui, kadangi eilės pasienyje su Baltarusija ilgės, jose turės laukti ir į Lietuvą grįžtantys tušti sunkvežimiai.

ELTA primena, kad vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius penktadienį pranešė, kad artimiausiu metu bus priimti sprendimai dėl dviejų pasienio kontrolės punktų su Baltarusija uždarymo.

Pastaruoju metu stebimas Rusijos karinės bendrovės „Wagner“ samdinių persikėlimas į Baltarusiją. Lenkijos ir Lietuvos duomenimis, šiuo metu į šalį perkelta apie 4 tūkst. samdinių.

Į kaimyninę šalį atvykę „Wagner“ samdiniai kartu su Baltarusijos armija vykdo pratybas Bresto poligone, esančiame už 40 km nuo Ukrainos ir 30 km nuo Lenkijos sienų. Lenkijos vadovybė prieš keletą savaičių nutarė perkelti karines formuotes iš šalies vakarų į rytus.

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad Lietuvai bei kaimyninėms Latvijai ir Lenkijai gali tekti uždaryti sieną su Baltarusija, jeigu saugumo situacija dėl į šalį atvykusios karinės samdinių grupuotės „Wagner“ taptų itin komplikuota. Visgi, G. Nausėda akcentuoja, kad tai būtų kraštutinė priemonė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją