„Lietuvos muitinė informuoja, kad per dvi paras į Lietuvos teritoriją per pasienio kelio postus neįleisti iš viso 36 automobiliai su rusiškais registracijos numeriais“, – Eltai trečiadienį ryte pranešė muitinės atstovė Irmina Frolova-Milašienė.

Muitinės duomenimis, antradienį neįleisti 19 automobilių. 17 šių Rusijoje registruotų transporto priemonių bandė patekti į Lietuvą per Kybartų kelio postą, po 1 – per Medininkų ir Lavoriškių kelio postus. Automobilius vairavo įvairių valstybių piliečiai.

Praėjusios savaitės pabaigoje Europos Komisija pateikė išaiškinimą, pagal kurį į ES negali būti įleisti Rusijoje įsigyti ar registruoti automobiliai.

Muitinės departamento generalinis direktorius Darius Žvironas trečiadienį LRT radijui sakė, kad pirmąją sankcijos taikymo parą į Lietuvą bandė įvažiuoti 17 Rusijoje registruotų automobilių.

Pasak jo, į Lietuvos teritoriją automobiliai su rusiškais registracijos numeriais neįleidžiami nuo pirmadienio, išskyrus tranzito į ar iš Kaliningrado atvejus.

ELTA primena, kad penktadienį atnaujintuose EK išaiškinimuose nurodoma, kad į ES teritoriją net laikinai negalima įvežti automobilių ar kitų sankcijose numatytų asmeninių daiktų, pavyzdžiui, fotoaparatų, nešiojamųjų kompiuterių, telefonų, cigarečių, skutimosi priemonių, šampūno, muilo ir kitų prekių.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis antradienį nurodė, kad Lietuva konsultuojasi su EK, kaip reikėtų įgyvendinti naują tvarką. Pasak jo, papildomi išaiškinimai reikalingi, mat, Lietuva turi įvertinti ir Kaliningrado tranzito faktorių. Tuo metu viceministrė J. Neliupšienė pranešė, kad Lietuva kartu su kaimyninėmis valstybėmis prašo EK paaiškinti, kaip reikėtų įgyvendinti reglamente nurodytas nuostatas dėl asmeninių daiktų konfiskavimo.