Rūpintasi miesto prestižu

Miesto gatvėse, ypač perėjose, avarijų nemažėja. Dažniausiai nelaimės fiksuojamos nereguliuojamose perėjose, tad labai aktualu, kad jos būtų tinkamai apšviestos. Tačiau kai visame mieste gatvių apšvietimas veikia tik puse pajėgumo, eismo nelaimių galima laukti ir ateityje. Asimetrinis apšvietimas labai pagerina matomumą. Iš viršaus krintanti neišsklaidyta šviesa gerai apšviečia perėją, ir pėsčiasis yra aiškiai matomas.

Pasidomėjome, kokiais kriterijais vadovaujantis ši moderni naujovė buvo pasirinkta įdiegti būtent minėtoje perėjoje.

Pasak Panevėžio miesto savivaldybės Miesto ūkio skyriaus vyriausiojo eismo koordinatoriaus Rimo Valkavičiaus, moderniai naujovei įdiegti pasirinkta perėja J.Basanavičiaus gatvėje ties susikirtimu su Algirdo gatve dėl didelio mašinų srauto ir nuolatos ten įvykstančių eismo nelaimių.

„Atsižvelgėme ir į tai, kad šia gatve į miestą įsuka visi, atvažiavusieji iš Vilniaus ir Kauno pusės, o moderniai apšviesta atrodo gražiai“, – sako koordinatorius.

Pasirinktas pigesnis variantas

Suabejojus dėl didelio žmonių srauto J.Basanavičiaus ir Algirdo gatvių sankryžoje, R.Valkavičius paminėjo, kad buvo siekiama padaryti saugesnėmis būtent nereguliuojamas perėjas. Pasiteiravus, ar modernus apšvietimas įrengtas būtent šioje perėjoje ne todėl, kad šalia gyvena vyriausiasis eismo koordinatorius, R.Valkavičius nusijuokė:

„Norint galima su daug kuo susieti perėjos apšvietimą. Ši perėja buvo pasirinkta dar ir todėl, kad čia anksčiau stovėjo apšvietimo stulpas ir nebereikėjo papildomų išlaidų laidams nutiesti. Tokio modernaus apšvietimo įrengimas dėl to kainavo tik dešimt tūkstančių litų.“

Viskas remiasi į lėšas

Siekiant sumažinti avaringumą mieste savivaldybės Miesto ūkio skyrius kartu su Vyriausiojo policijos komisariato Eismo priežiūros skyriaus pareigūnais jau ėmėsi konkrečių veiksmų avaringumui mažinti. Praėjusiais metais judrioje Smėlynės gatvėje, nereguliuojamoje perėjoje, buvo sumontuotas perėjos apšvietimas „šviečiančios pėdos“, kitos intensyvaus eismo gatvėse padarytos saugumo salelės.

Pasak R.Valkavičiaus, šiemet numatoma įrengti saugias ir apšviestas perėjas Ramygalos gatvėje prie Juozo Miltinio vidurinės mokyklos, Nemuno ir Dainavos gatvių sankirtoje bei Aukštaičių gatvėje ties „Iki“ prekybos centru.

„Šiemet iš naujo bus tvirtinama Saugaus eismo programa, – sakė vyriausiasis koordinatorius. – Kai bus skirtos lėšos iš Kelių priežiūros ir plėtros fondo, tada tiksliau galėsime planuoti, kur ir kokias saugesnes perėjas būtų galima įrengti. Dabar renkame pasiūlymus.“