Misija Lietuvoje

Tokių orlaivių viduje įrengta sistema leidžia aptikti grėsmę už daugiau nei 400 kilometrų, fiksuoja raketas ir bet kokį kitą karinį aktyvumą bei gali nustatyti priešo koordinates.

Du AWACS žvalgybiniai lėktuvai 6 savaites vykdys misiją Lietuvoje, karinių oro pajėgų Šiaulių aviacijos bazėje.

„Ką jūs čia matote aplink mane, tai yra įrengtos darbo vietos žmonėms. Kiekvienas darbuotojas dirba pagal savo kvalifikaciją ir kontroliuoja arba stebi bet kokio judesio aktyvumą“, – teigė AWACS orlaivio vadas Alessandro Cicerone.

Šiauliuose nusileido vienas moderniausių NATO žvalgybos orlaivių

Pasak NATO AWACS vieneto vado Maurizio Maggio, tai – galingas, lankstus ir gerai oro bei vandens erdvių stebėjimui pritaikytas orlaivis.

„Su didžiuliu radaru ore, mes galime aptikti judesį, labai nutolusį nuo mūsų vietos“, – pasakojo jis.

Tokie orlaiviai pastarąsias 6 savaites skraidys ir stebės visą Baltijos oro erdvę, tačiau didžiausią dėmesį skirs agresorei Rusijai.

„Nesiečiau su grėsmės šiandien dienai išaugimu. Tai yra paprasčiausiai noras matyti, ką mūsų kaimynas daro, kad nebūtų siurprizo paskui, ir nereikėtų bėgioti labai nustebusiems“, – teigė karinių oro pajėgų vadas plk. Antanas Matutis.

Šiauliuose nusileido vienas moderniausių NATO žvalgybos orlaivių

Tokio tipo žvalgybinių orlaivių NATO turi ir daugiau, tačiau, anot karinių oro pajėgų vado, du Baltijos šalims skirti lėktuvai – pakankamas skaičius.

„Kyla noras tokį kaimyną stebėti. Šis orlaivis yra puikus gaminys, atlikti šią užduotį ir esu tikrai džiugiai nusiteikęs, kad šios užduoties vykdymui buvo pasirinkta Šiaulių aviacijos bazė“, – teigė A. Matutis.

Atvyko ir pusantro šimto karių

Pasak NATO AWACS vieneto vado, pagrindinė komandos misija – vykdyti užduotis ir stebėti NATO oro erdvę.

„Mes galėsime geriau suprasti situaciją, nutolusią myliomis nuo mūsų. Mūsų misija – vykdyti stebėjimo užduotis ir saugoti NATO oro erdvę. Taip pat, mes rodome savo buvimą ir renkame informaciją, kuri šiais laikais yra kritiškai svarbi“, – teigė M. Maggio.

Kasdien lėktuvai skraido ir renka informaciją. Priklausomai nuo misijos, orlaivyje ore vienu metu dirba nuo 15 iki 30 karių. Kiek laiko jie praleidžia ore, taip pat priklauso nuo užduoties, tačiau kartais dirba 10 ir daugiau valandų.

„Skrydžio laiką galime prailginti, kurią pasipildydami ore ir tai yra pakankamas laiko tarpas, atlikti visoms užduotims“, – teigė A. Cicerone.

Kartu su žvalgybiniais AWACS orlaiviais į Lietuvą atvyko ir pusantro šimto karių, iš skirtingų 16 šalių.

NATO ankstyvojo perspėjimo ir kontrolės sistemos lėktuvas (AWACS)

Visą reportažą galite žiūrėti LNK portale: