„Vilniaus oro uoste tikimės didžiausio skaičiaus delegacijų, bet dalis delegacijų atvyks ir į Kauno oro uostą ir čia svarbu paminėti tą informaciją, kad jokių didesnių apribojimų jame nėra numatyta. Kauno oro uoste komerciniai skrydžiai bus derinami su delegacijų orlaiviais. Tai keleiviai tam tikrais laikotarpiais gali pajusti skrydžio laikų korekcijas, bet daugiau įtakos būtent to oro uosto keleiviai neturėtų pajusti”, – penktadienį LRT radijui teigė T. Vasiliauskas.

Taip pat Lietuvos oro uostų atstovas paminėjo, kad viešojoje erdvėje sklandantys teiginiai, jog neva Vilniaus ir Kauno oro uostai yra nepasiruošę priimti delegacijų orlaivių yra nepagrįsti. Anot jo, nors tam tikros korekcijos turėjo būti atliktos, aerodromai yra paruošti ir didžiausiems lėktuvams.

„Vilniaus ir Kauno oro uostai yra visiškai pasirengę priimti šias delegacijas ir reikėtų paneigti viešumoje gajų mitą, kad kai kurios delegacijos ar lėktuvai negali nusileisti viename ar kitame oro uoste. (...) Aišku, turėjome atlikti tam tikras korekcijas, tiek aerodromų teritorijose, tiek perplanuojant tam tikrus judėjimo procesus, galėčiau paminėti, kad kai kuriuose turėjome pašalinti apšvietimo stulpus, kad tam tikro dydžio orlaiviai galėtų saugiai apsisukti”, – sakė jis.

T. Vasiliuskas paminėjo, kad oro uostai pasiruošę NATO delegacijų atvykimui ir saugumo prasme. Pasak jo, policija, kariuomenė ir aviacijos saugumo specialistai beveik pusę metų dirbo ties šiuo tikslu ir dabar yra galutinėje pasiruošimo stadijoje.

„Pasiruošimo šiam renginiui aktyvią fazę pradėjome prieš beveik pusę metų ir tam tikri pokyčiai, mažesni ar didesni, buvo justi ir matyti net keletą mėnesių prieš. O šiuo metu vyksta visiškai galutinė pasiruošimo stadija, stovi ir kariuomenės technika, įsirengia tam tikras savo priemones ir vadovybės apsaugos tarnybos atstovai. Pasiruošimas vyksta ir iš policijos pareigūnų pusės. Aišku ir mūsų aviacijos saugumo specialistai dirba pilna jėga”, – aiškino jis.

Į Lietuvoje vykstantį NATO viršūnių susitikimą atvyks 50 delegacijų orlaiviai, virš 30 iš jų liks Lietuvoje viso renginio metu. Anot T. Vasiliausko, šiuos, kartais išskirtinius orlaivius, entuziastai galės pamatyti iš šalia Vilniaus oro uosto esančios lėktuvų stebėjimo aikštelės.

ELTA primena, pirmą kartą Lietuvoje rengiamas NATO viršūnių susitikimas vyks liepos 11–12 dienomis Vilniuje. Tai bus didžiausias renginys Lietuvos istorijoje, kuriame tikimasi 40–50 užsienio valstybių delegacijų (iki 3000 svečių) bei maždaug 2000 nevyriausybinių organizacijų ir tarptautinės žiniasklaidos atstovų. Apie galimybę dalyvauti renginyje yra užsiminęs ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Skelbiama, kad viršūnių susitikimo darbotvarkėje pagrindinis dėmesys bus skirtas Aljanso kolektyvinės gynybos ir atgrasymo stiprinimui bei paramos Ukrainai didinimui.