Analitikai pastebi, kad žaliavos brangimas nebūtų malonus eiliniams vairuotojams, tačiau būtų naudingas Lietuvos ūkiui.

Pasaulio analitikai jau prognozuoja, kad šiemet vasara atsieis brangiau. Skaičiuojama, kad nafta, dabar svyruojanti ties 50 dolerių riba, antrąjį šių metų pusmetį kainuos 60-70 dolerių.

Naftos brangimą esą lemia ryškėjantys rinkų atsigavimo ženklai ir dolerio kurso smukimas, kuris ir kompensuojamas aukštesne kaina. Tačiau brangesnė nafta reiškia ir brangesnius degalus. O šių kainą vasarą dar esą tradiciškai kilsteli ir išaugusi paklausa.

„Šiandien kainos ir taip jau nėra didelės. Manau, jog ateity jos gali šiek tiek kilti“, – teigė bendrovės „Deguva“ direktorius Kęstutis Venskutonis.

„Absoliučiais skaičiais sunku prognozuoti, bet aš manau, kad, jeigu ir bus kilimas, jis nebus ženklus. Na, sakykim, daugiausiai kokiais 10 centų“, – sakė bendrovės „Alexela Oil“ vykdomasis direktorius Sigitas Sauliūnas.

Analitikų teigimu, staigiai stipriai brangstanti nafta destabilizuoja ūkį, tačiau nedidelis pabrangimas būtų į naudą. Mat apie ketvirtadalis visos Lietuvos produkcijos eksportuojama į NVS šalis, o šios, kuo daugiau uždirba iš naftos, tuo daugiau gali nupirkti iš eksportuotojų.

Taigi, gali būti net naudinga Lietuvai, kad naftos kaina būtų šiek tiek aukštesnė, negu pirmąjį pusmetį. Tuomet mes pamatysim ir geresnes eksporto tendencijas ir bendrą atsigavimą rinkoj“, – teigė banko „DnB Nord“ vyresnioji analitikė Jekaterina Rojaka.

Degalinių tinklų atstovai sako, kad degalų kainas į palankesnes vairuotojams galėtų pakoreguoti ir valdžia.

„Aš tiesiog palinkėčiau mums visiems laimės, kad mūsų Vyriausybė atsižvelgtų į siūlymus peržvelgti akcizus“, – kalbėjo S. Sauliūnas.

Kol kas tinklai sako kas mėnesį fiksuojantys vis mažesnį degalų pirkimą. Pastebima, kad mažiau važinėja ne tik eiliniai gyventojai, bet ir visas verslo sektorius. Atgaivinti degalų pirkimo kol kas esą nepadeda ir visos įmanomos akcijos.