Klaipėdos miesto meras Arvydas Vaitkus savo Facebook profilyje šiandien rašė: „Kol kas atsakyti, ar miesto infrastruktūrai nebuvo padaryta žala, per anksti. Tai turės įvertinti atsakingi asmenys. Dalis plokščių, kurios buvo sudėtos ant asfalto amortizuojant krovinio apkrovą, uždengia kelio dangą, todėl negalime pasakyti, ar nuostolių nėra, o jei ir yra, kokio masto. Tikėtina, kad krovinio gabenimas pažeidė saugumo saleles, tačiau tik po ekspertizės, galėsime atsakyti, kiek stipriai“, – sakė meras.

Jo teigimu, Klaipėdos savivaldybės įmonėms – AB „Klaipėdos vanduo“, „Klaipėdos energija“, UAB „Klaipėdos paslaugos“ nurodyta kiek įmanoma greičiau įvertinti situaciją.

„Galimi pažeidimai infrastruktūrai gali atsirasti po metų ar net dviejų. Tokią galimybę buvome aptarę su krovinio vežėjais bei savininku, todėl tikiuosi, vėliau nustačius padarytą žalą miesto infrastruktūrai, rasime sprendimus su „Orlen Lietuva“ ir „Mammoet“ dėl nuostolių atlyginimo.

Esame vienintelis miestas iš visų per kuriuos bus gabenamas šis krovinys užsitikrinę milijono eurų nenumatytiems atvejams, kuriuos galime besąlygiškai naudoti nustačius žalą infrastruktūrai. Taip pat sudarytos sutartys su savivaldybės įmonėmis dėl nuostolių atlyginimo, jei tokie atsirastų. Tai mums pavyko išsiderėti po nelengvų derybų ir visa tai miesto gerovei“, – teigė A. Vaitkus.

Delfi jau rašėme, kad vidurnaktį iš šeštadienio į sekmadienį iš Klaipėdos uosto į naftos perdirbimo bendrovės „Orlen Lietuva“ gamyklą Mažeikiuose pradėtas gabenti milžiniškas reaktorius sukėlė netikėtą klaipėdiečių dėmesį: žmonių minios rinkosi tiesiog gatvėse, stebėjo ir lydėjo krovinį pėsčiomis bei laidė įvairius juokelius.

Krovinys sveria net pusantro tūkstančio tonų, net 100 metrų ilgio, 6,5 metro pločio ir 10 metrų aukščio.

Vidurnaktį į Klaipėdos gatves stebėti, ar krovinys saugiau keliauja ir negadina miesto infrastruktūros, atvyko ir Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus, ir vicemerė Lina Šukytė-Korsakė ir Klaipėdos savivaldybės adminisstracijos direktorius Andrius Žukas.

Visa tai jie stebėjo su savotišku jauduliu, nes krovinys išties nestandartinis ir kilo abejonių, ar asfaltas atlaikys tokį didžiulį svorį ir ar neįvyks kokių nors netikėtų incidentų. Italijoje pagamintas reaktorius bus montuojamas „Orlen Lietuva“ gamyklos giluminio naftos perdirbimo įrenginyje.

Mažeikius šis milžiniškas krovinys turėtų pasiekti tik rugpjūčio 18 dieną po vidurdienio. Iš viso pagal planą krovinio gabenimo kelionė truks beveik dvi savaites, iš viso teks įveikti 145 km.

Krovinį lydį didžiulės įvairių tarnybų pajėgos.

Jis daugiausia bus gabenamas naktį, ankstyvą rytą bei vėlyvą vakarą.

Krovinys bus vežamas iš anksto suplanuotu maršrutu per Klaipėdos, Kretingos, Skuodo ir Mažeikių rajonus vidutiniu 3 kilometrų per valandą greičiu ir stos specialiai įrengtose poilsio aikštelėse.

Ruožuose, kuriuose bus gabenamas reaktorius, numatomi eismo ribojimai.

Iki 970 mln. eurų šiuo metu pabrangęs „Orlen Lietuva“ gamyklos Mažeikiuose modernizavimas yra didžiausias investicijų projektas Lietuvoje per „Orlen“ veiklos istoriją nuo 2006 metų, jį numatoma baigti iki 2024 metų pabaigos.

Nestandartinio krovinio pervežimas organizuotas nuo 2019 metų ir pagaliau jis jau pradėjo savo kelionę.

Skelbiama, kad reaktorių „Orlen Lietuvai“ į Klaipėdos uostą gabeno išskirtinis laivas „Jumbo Jubilee“. Istorinio Lietuvai krovinio maršrutąą galima stebėti tiesiogiai internetu čia: istorinekelione.lt.

Krovinys dieną sustojęs praleido Klaipėdoje, Tilžės gatvėje.

Planuojama, kad nuo Tilžės gatvės Palangos plentu link antros savo planuojamos sustojimo stotelės ties Jokūbavu-Žiobriais pajudės apie 21 val.

Tikimasi, kad krovinys iš Žiobriuose atsidurs pirmadienio rytą apie 8 val.

Kol krovinys stovi, smalsuolių būriai Klaipėdoje jį apžiūrinėja ir filmuoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją