Praėjusios savaitės pabaigoje Europos Parlamentas patvirtino sprendimą dėl Europos kelionių informacijos ir patvirtinimo sistemos (European Travel Information and Authorisation System, ETIAS), kuri skirta tikrinti žmones, atvykstančius iš bendrijai ir Šengeno šalims nepriklausančių valstybių.
Pagal ją, kiekvienas minėtos kategorijos žmogus prieš kelionę privalės internete užpildyti specialią elektroninę formą, kuri reikalauja nurodyti tam tikrus asmens bei kelionės duomenis.

Už formą reikės sumokėti 7 eurus, ji galios 3 metus. Formos nereikės pildyti jaunesniems nei 16 ir vyresniems nei 70 metų žmonėms.

Naujoji tvarka turėtų įsigalioti 2021 metų pradžioje.

Žinia, JK tuo metu jau turėtų būti pasitraukusi iš ES. Jeigu nebus pasiekti specialūs susitarimai su bendrija, JK gyventojai taip pat bus laikomi trečiųjų šalių piliečiais ir jiems laikytis naujosios tvarkos bus privaloma.

Kol kas ES ir JK pozicijos galutinai nesuderintos, jeigu nebus susitarta dėl kelionių reglamentavimo, formas teks pildyti bei mokestį mokėti reikės ir tarp Anglijos ir Lietuvos migruojantiems žmonėms.

Šiuo metu iš trečiųjų šalių atvykusius keleivius tikrina ES ir Šengeno šalių pasienio kontrolės pareigūnai, tačiau jie skundžiasi, jog apie šiuos asmenis trūksta informacijos, o tai kelia grėsmę saugumui. Pasieniečiai ir inicijavo ETIAS įkūrimą, jų teigimu, keleivių iš trečiųjų šalių kasmet daugėja, todėl auga kontrolės kaštai, kuriuos turėtų padengti už formos pildymą gaunami mokesčiai.
2014 metais į ES ir Šengeno šalis atvyko 30 mln. žmonių iš kitų šalių, o 2020 metais jų tikimasi sulaukti jau 39 mln.

Į ETIAS panašią sistemą šiuo metu taiko JAV, Kanada ir Australija.