Žmonės veikiausiai neprieštarautų Panevėžio rajono tarybos nario, Liberalų sąjūdžio partijos aktyvisto, verslininko Jono Katino kaimynystei.

Jo ryšiai padėjo, kad šiemet rudenį buvo išasfaltuotas nuo Vaivadų gyvenvietės Senamiesčio kaimo link vedantis žvyrkelis. Šalia to kelio nėra gyvenamųjų namų, bet driekiasi jo žmonai Nijolei Katinienei priklausantys laukas. Tiksliau, žvyrkelio ruožas – 640 metrų. Ilgesnioji, daugiau kaip vieno kilometro ilgio, kelio dalis liko neasfaltuota. Ji priklauso miesto Savivaldybei.

Tikslines lėšas – beveik 200 tūkstančių litų – šiam žvyrkeliui asfaltuoti Panevėžio rajono savivaldybė gavo per Automobilių kelių direkciją prie Susisiekimo ministerijos.

Susisiekimo ministras Eligijus Masiulis ir J.Katinas yra partijos bendražygiai. Kad ir kaip rajono meras Povilas Žagunis ir vicemeras Vytautas Rapolas Gritėnas šiaušėsi dėl šio žvyrkelio asfaltavimo, vis tiek suraitė parašus ant reikalingų dokumentų.

„Tų pinigų niekam kitam negalima panaudoti, o prieštarauti, kad už valstybės lėšas būtų išasfaltuotas dar vienas žvyrkelis Panevėžio rajone – neprotinga“, – dar vasarą Savivaldybėje verdant aistroms dėl šio kelio ruožo asfaltavimo skėsčiojo rankomis P.Žagunis.

Tą patį rajono galva kartoja ir dabar Vaivadų ir kitų rajono gyvenviečių žmonėms, kurie netveria pasipiktinimu dėl, jų manymu, ne ten, kur labiausiai reikia, leidžiamų pinigų.

J.Katinas, kurį valdantieji mielai atiduotų įniršusių gyventojų teismui, nė nemėgina neigti užsiimantis, pasak jo, sveiku lobizmu ir tai siūlo daryti rajono vadovams.

„Stengiuosi dėl visų rajono gyventojų. Mane dabar labiausiai puolantis vicemeras V.R.Gritėnas irgi galėtų pakelti sėdynę nuo kėdės ir rajono žmonių labui dažniau nuvažiuoti į sostinę“, – atkerta J.Katinas.

Vienas iš rajono Tarybos opozicijos lyderių įsitikinęs, kad valdantieji politizuoja žvyrkelio nuo Vaivadų Senamiesčio kaimo link asfaltavimo istoriją – keršija jam už paviešintą vadinamąją Upytės katilinės aferą.

Oficialiai asfalto prašė verslininkai

„Sekundė“ rašė, kad pavasarį į Panevėžio rajono savivaldybę kreipėsi grupė Vaivaduose įkurtų įmonių darbuotojų su prašymu išasfaltuoti rajonui priklausančią kelio, vedančio Senamiesčio kaimo link, dalį.

Savo prašymą žmonės motyvavo tuo, kad šiuo keliu labai intensyvus krovininių ir keleivinių automobilių eismas, nes gabenama produkcija, važiuojama į darbą. Toks pat prašymas buvo įteiktas ir Panevėžio rajone į Seimą išrinktam Antanui Matului.
Rajono Savivaldybės Vietinio ūkio skyriaus vedėjas Albertas Činikas sakė šį prašymą kartu su keliais kitais persiuntęs į Automobilių kelių direkciją ir tuo Savivaldybės misija baigėsi.

„Duoda – gerai, neduoda – ką darysi. Kasmet mūsų nusiųstų prašymų sąmata siekia kelis šimtus tūkstančių, o gaunam keletą kartų mažiau“, – aiškino jis.

Vedėjas tik atsiduso, paklaustas, ar jo nenustebino, kad, pavyzdžiui, Upytėje esančiai Sodų gatvei, vadinamajam aplinkkeliui, asfaltuoti šiemet buvo skirta tik 67 tūkstančiai litų, o žvyrkelio Vaivaduose – net 198 tūkstančiai litų.

Rajono Savivaldybėje buvo kalbama, kad už prašymą sukurpusių Vaivadų verslininkų nugarų stovi J.Katinas.

Jis pats neneigia pataręs Vaivaduose esančių įmonių darbuotojams surinkti parašus, kad būtų paklota asfalto danga, ir kreiptis į Savivaldybę. Bet tikina neturėjęs jokių savanaudiškų paskatų. Tai, kad šalia žvyrkelio yra jo žmonai priklausantis rugių laukas, J.Katino nuomone, nieko nereiškia.

„Mano žmona ūkininkauja, turi daug žemės įvairiose rajono vietose. Negi šalia jos žemių gyvenantys žmonės neturi teisės prašyti išlieti asfalto“, – stebėjosi verslininkas.

J.Katinas vadina paistalais pasklidusias kalbas esą šalia naujai išasfaltuoto kelio nuo Vaivavų Senamiesčio kaimo link iškils gyvenamieji namai. Jam taip pat juoką kelia kaltinimai neva jis rūpinosi patogesniu susisiekimu iš Vaivadų į Piniavą, nes ten turįs daug valdų.

Tačiau politikas nesigina kalbėjęsis su susisiekimo ministru Eligijumi Masiuliu dėl šio kelio asfaltavimo.

„Ministrui išdėsčiau argumentus, kodėl reikia šį kelią asfaltuoti. Taip pat įspėjau, kad gali kilti politinių spekuliacijų. Prašiau pinigų ir kitoms rajono gyvenvietėms, pavyzdžiui, Upytės Sodų gatvei, asfaltuoti. Nieko blogo nematau. Visur egzistuoja sveikas lobizmas. Politikų pareiga stengtis dėl savo rinkėjų“, – aiškino jis.

J.Katinas kritikavo rajono vadovus, kurie, jo teigimu, nesivargina dažniau nuvažiuoti į sostinę ir patys pakovoti dėl rajono gyventojų gerovės.

Politikas ir verslininkas sakė, kad valdantieji kursto vaivadiečius ir kitus rajono gyventojus, nes nori atkeršyti jam už tai, kad paviešino galimai neskaidrius viešuosius pirkimus, susijusius su Upytės katilinės modernizavimu.

Merui labai apmaudu

P.Žagunio teigimu, žmonių niekas nekursto, jie patys turi akis ir mato, kad pinigai panaudoti ne ten, kur labiausiai reikia.

Mero nuomone, asfaltuoti žvyrkelio, šalia kurio nėra gyvenamųjų namų, ruožą nebuvo būtiniausias reikalas.

„Keturiasdešimt procentų rajono gyvenviečių gatvių neasfaltuotos. Žmonės metų metus laukia ir nesulaukia asfalto, o čia asfaltuojama žvyrkelis, kuriuo net mašinos nedažnai važiuoja“, – neslėpė apmaudo meras.

J.Katinas pažadėjo nuodugniau pasidomėti, ar skaidriai rajono Savivaldybės vadovai sudėliojo prioritetus dėl gatvių asfaltavimo.