Tačiau yra nemažai savivaldybių, kurios nevykdo įstatymo ir nevisiškai vežėjams kompensuoja patirtas išlaidas.

Dėl keleivių vežimo visuomenei būtinais maršrutais patirti nuostoliai visiškai nekompensuojami Panevėžio mieste, Panevėžio, Druskininkų, Raseinių, Šalčininkų, Širvintų, Trakų ir Prienų rajonuose.

Nevisiškai nuostolius kompensuoja Ignalinos, Kauno, Kretingos, Kupiškio, Jonavos, Naujosios Akmenės, Kaišiadorių, Prienų, Radviliškio, Marijampolės, Šiaulių, Rokiškio ir kai kurių kitų rajonų savivaldybės.

„Savivaldybių skolos blogina ekonominę autobusų parkų padėtį, vežėjai neturi pakankamai lėšų sąnaudoms padengti ir gerinti paslaugų kokybei. Maža to, draudžiama didinti paslaugų įkainius“, – teigė vežėjų asociacijos „Linava“ viceprezidentas Mindaugas Grigelis.

Asociacijos vadovų teigimu, vežėjams itin įsiskolinusi Vilniaus miesto savivaldybė. Sostinėje dirbančių vežėjų nuostoliai pradėti kompensuoti nuo 2004-ųjų, tačiau 2007-ųjų pabaigoje transportininkai dar buvo negavę 33 mln. litų.

Nepaisant to, praėjusiais metais Vilniaus miesto savivaldybės tarybos sprendimu buvo suteikta papildoma 50 proc. nuolaida važiuoti miesto autobusais ir troleibusais asmenims iki 70 metų, kuriems sukako senatvės pensijos amžius. Tokiu būdu kompensacijų už lengvatas poreikis dar labiau padidėjo, taip pat ir savivaldybės įsiskolinimas. Didinti paslaugų įkainius artėjant rinkimams į Seimą sostinės vadovai griežtai atsisako.

„Jeigu savivaldybės nekompensuos visų vežėjų nuostolių, dėl infliacijos ir sunkios ekonominės padėties keleivinio transporto įmonių padėtis dar pablogės ir tuomet tikrai neliks kitos išeities, kaip tik padidinti keleivių vežimo tarifus. O tai skatins infliacijos didėjimą šalyje“, – sakė M. Grigelis.

„Linavos“ Keleivinio transporto skyriaus vadovas Eugenijus Stolovickis atkreipė dėmesį, kad savivaldybių biudžetuose nebeliko tikslinės paskirties lėšų iš valstybės biudžeto.

„Savivaldybės numato mažiau lėšų kompensacijoms už vežėjų suteiktas transporto lengvatas, neretai šias lėšas leidžia kitiems poreikiams. Tokiu būdu savivaldybės nevykdo valstybės joms paskirtų funkcijų“, – sakė E. Stolovickis.