Vairuotojai siūlo įteisinti

Apmokestinus stovėjimą šalia Laisvės alėjos esančiose gatvėse, padaugėjo automobilius statančiųjų Karaliaus Mindaugo prospekte. Savo ir kitų patogumui vairuotojai automobilius ėmė statyti įstrižai. Tačiau taip jie pažeidžia Kelių eismo taisykles, nes nesant specialaus ženklo juos galima palikti tik prie pat kelkraščio. Vairuotojai skundžiasi, kad atvykę pasiimti automobilį, randa jau laukiančius policijos pareigūnus, pasirengusius išrašyti baudos kvitą.

Kauno technologijos universiteto studentė Evelina Valiulytė sakė, kad čia kasdien palieka automobilį, atvykusi į paskaitas. “Daugiau nežinau vietų, kur galėčiau jį pastatyti nemokamai. Tik taupydama vietą jį palieka pastačiusi įstrižai, matau, kad ir kiti taip daro. Sakote, kad pažeidžiu taisykles? Tada reikėtų pastatyti ženklą, kad visi statytų tik įstrižai”, - paprastą sprendimą nurodė mergina.

Komisaras pritaria

Jos ir kitų vairuotojų pasiūlymui visiškai pritaria ir Kauno kelių patrulių rinktinės vadas komisaras inspektorius Algimantas Judickas.

“Jau pribrendo situacija įteisinti stovėjimą įstrižai. Mūsų pareigūnai ir dabar nebaudžia vairuotojų, statančių automobilius ne pagal taisykles. Baudžiami tik tie, kurie palieka juos po tiltu arba visuomeninio transporto stotelėje”, - teigė jis.

A.Judickas sakė, kad Savivaldybės saugaus eismo komisijai bus siūloma prospekte statyti naują ženklą. “Ten jau sumažintas greitis iki 60 km/val. Nematau priežasties, kodėl taip nebūtų galima padaryti”, - sakė pareigūnas.

Potvarkis vis ignoruojamas

Tuo tarpu sniegą gatvėse valančios įmonės kiekvieną žiemą skundžiasi, kad šalikelėse stovinčios mašinos trukdo dirbti. Dar 2003 metais priimtas mero potvarkis kai kuriose vietose įrengti specialius ženklus, draudžiančius tam tikru laiku statyti automobilius, tačiau vairuotojai dažnai jų nepaiso.

Minėtu teisės aktu nustatyta, jog sausio, vasario, kovo, lapkričio ir gruodžio mėnesių porinėmis dienomis automobiliai turi būti statomi važiuojamojoje gatvės dalyje poriniais skaičiais pažymėtų namų pusėje, neporinėmis dienomis - neporiniais skaičiais pažymėtų namų pusėje šiose gatvėse: Tunelio g., A.Baršausko g., A.Juozapavičiaus pr., Kovo 11-osios g., P.Lukšio g. dalyje nuo Savanorių pr. iki S.Žukausko g., Taikos pr. dalyje nuo Savanorių pr. iki Garažų g., Šiaurės pr. dalyje nuo S. Žukausko g. iki Sukilėlių pr., Raudondvario pl. ir Savanorių pr.

Šiemet pagalbos dar neprašė

Ne vietoje paliktų automobilių savininkus galima nubausti už kelio ženklų nepaisymą, taip pat jie turi apmokėti išlaidas už automobilio nugabenimą ir saugojimą. Kaip teigė A.Judickas, vairuotojai dažnai nepaiso šių ženklų.

“Neskaičiuojame, kiek nutempiama automobilių dėl to, kad jie trukdo valyti sniegą, tačiau žiemą tokių būna nemažai. Šį sezoną komunalininkai dar nė karto neprašė padėti nuvežti jiems trukdančius automobilius, matyt, didelės problemos nėra, be to, ir sniego nėra daug. Kai tik komunalininkai mūsų paprašys, jiems padėsime”, - sakė A.Judickas.

Jeigu automobilis paliktas nedraudžiamoje stovėti vietoje, tačiau trukdo gatvių valymui, jis vis tiek gali būti nutempiamas. “Tokiu atveju mes jokios baudos neskiriame, tačiau vairuotojams reikia susimokėti už automobilio nutempimą į aikštelę”, - sakė A.Judickas.

Pareigūnai sako, kad jiems neretai būna sunku nubausti eismo taisyklių pažeidėjus, nes tam reikia rasti automobilio savininką. Kartais tai būna sudėtinga, nes automobiliai būna po kelis kartus parduoti ar perduoti kitiems.