Ar savivaldybės nurodymų mažai paisę verslininkai šiandien reaguos į bendruomenės pastabas, vienas Aukščiausiasis težino. Tuo tarpu gruntą gabenančių sunkiasvorių mašinų sudarkytas ir nekvalifikuotai bandytas „patobulinti“ kelias šių kaimų gyventojams tapo skausminga rakštimi.


Važiuoti - tikra kančia

Vietos gyventojas Vaidas Riauka į pagalbą pasikvietė „Ūkininko patarėjo“ žurnalistą. Kartu su dar vienu Ruigių kaimo gyventoju Kęstučiu Dirgėla lengvuoju automobiliu įveikėme visą dviejų kilometrų trasą nuo Brožių iki Ruigių. Suskaičiavome mažiausiai penkias vietas, kur teko važiuoti itin atsargiai, kad nenuslystum į sunkvežimių išmuštas gilias provėžas – be kitų pagalbos iš jų neišsikapstytume. Kai palyja, vietos gyventojai sakė, kad važiuoti tampa tikra kančia.


- Per dvejus metus, kai karjerą eksploatuojančios bendrovės „Juodikių transportas“ sunkvežimiai pradėjo čia važinėti, gyventojai sudaužė penkių ar šešių lengvųjų automobilių karterius. Kiek žinau, atlyginti žalą išsireikalavo tik vienas, - pasakojo V. Riauka.


Praėjusį rudenį verslininkai, kažkieno patarti, kelią „rekonstravo“ – kad važiuojamojoje dalyje nestovėtų vanduo, abipus jo iškasė griovius. Kaip kelio kraštai ir pats kelias atrodo šį pavasarį, matyti nuotraukose. Tuo tarpu žemę dirbantys ūkininkai tvirtina, jog dėl iškastų griovių nebegali įvažiuoti į dirvas.


- Turime sklypą, o įvažiuoti į dirvą nebėra kaip. Verslininkai imituoja, kad daro apsauginius griovelius, tačiau išrausė nuo seno susiformavusius privažiavimus prie sklypų, taip apsunkindami ūkininkų darbą. Kadangi dėl šių nekvalifikuotų darbų velėnomis užversti ir sklypų pakraščiai, ūkininkams kyla sunkumų deklaruojant pasėlius, - pasakojo K. Dirgėla, kurio tėvas šiose žemėse ūkininkauja.


Nuo kelio kylančios dulkės sėda ant augalų, todėl pakelės zonoje derlius paprasčiausiai žūva. Gyventojai parodė ir keletą žemėmis užneštų melioracijos sistemos filtrų – taip atsitikę po minėtos kelio „rekonstrukcijos“.


Kas taisys melioracijos sistemos gedimus?

Klaipėdos r. savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyriaus vyresnysis specialistas Roaldas Žiūra „Ūkininko patarėjui“ atskleidė, kad problema sprendžiama ne vienus metus, tačiau į priekį nejudama.

- Pernai tuo keliu su komisija važinėjome. Ūkininkai skundėsi, kad kelią suniokojo sunkiasvorės mašinos. Kelias joms nepritaikytas, o karjeras atidarytas. Rudenį keliui nusausinti kasė griovius, bet ne viską verslininkai, matyt, suderino su ūkininkais, todėl iškyla problemų dėl įvažiavimo į dirvas, - pasakojo R. Žiūra.


Pasiteiravus apie galimai sugadintą melioracijos sistemą, R. Žiūra prisipažino apie šią problemą negirdėjęs, praėjusiais metais toks klausimas dar nebuvo iškilęs.


- Vieną kitą filtrą, matyt, užvertė, nes kelias plečiasi į šonus. Kažkada tai buvo paprastas kolūkinis kelias, niekas jo nesustiprino, kad galėtų važinėti sunkiasvorės mašinos. Verslininkai iš karjero ima žvyrą ar smėlį, pila jį ant kelio, o šis, plėsdamasis į šonus, gali užnešti ir melioracijos filtrus, - sakė, R. Žiūra.


Paklaustas, kas turėtų išaiškinti melioracijos sistemos gadintojus ir taikyti sankcijas, R. Žiūra teigė, jog tai apskrities Kaimo reikalų ir melioracijos skyriaus pareiga. Savivaldybės specialistas į apskritį tuo klausimu dar nesikreipė, nes nėra susipažinęs su naujausia padėtimi, bet artimiausiu metu tai padarys.


- Verslininkai turėjo parengti rimtą rekonstrukcijos projektą ir pagal jį remontuoti kelią. Tačiau jų tikslas vienas – kuo greičiau uždirbti pinigo. Ūkininkams lieka nuostoliai, sugadinti pasėliai, kitos problemos. Reikalavimų verslininkams gali susidėti ne vienas, tai, žinoma, turėtų įvertinti speciali komisija, - sakė R. Žiūra.


Savivaldybė greičiausiai nusiplaus nuo pagalbos vietos gyventojams. Šių problemų sprendimus koordinavusi administracijos direktoriaus pavaduotoja Vilma Daukšienė „Ūkininko patarėjui“ pranešė netikėtą naujieną: dėl Brožių-Ruigių kelio klausimų savivaldybė nebetarpininkaus. Nes...
Tarpininkauti - ne savivaldybės funkcija!


- Dėl minėto kelio problemų buvo sudaryta darbo grupė. Neseniai posėdyje nusprendėme, kad pati kaimo bendruomenė tiesiogiai bendraus su „Juodikių transportu“, bendrovė žadėjo daryti viską, ko bendruomenė reikalaus. Dalyvavo Brožių k. bendruomenės, Vėžaičių seniūnijos atstovai, visi nusprendėme, kad savivaldybė čia... ne prie ko! Mus kviečia ir mes lyg tarpininkaujame. Dabar verslininkai pažadėjo daryti viską, ko bendruomenė reikalaus, ko gyventojai norės, kad problemų nebebūtų, - sakė administracijos direktoriaus pavaduotoja V. Daukšienė.


Paklausta, ar bendruomenė turės galių išsireikalauti, kad pašalintų problemas, dėl kurių savivaldybė ne vienus metus vargsta su „Juodikių transportu“, V. Daukšienė dar kartą patikino tuo neabejojanti.


- Verslininkai viską padarys, tad kam dar reikia mūsų tarpininkavimo? Tegul gyventojai skambina tiesiai į „Juodikių transportą“, bendrovės vadovai pažadėjo klausyti, tegul tik pasako, ko reikia... O bendruomenės tam ir yra, kad gintų gyventojų interesus ir visur atstovautų, - šiais valdininkės žodžiais savivaldybė, galima sakyti, nuo problemos nusišalino.


V. Daukšienė, atrodo, linkusi palaikyti verslininkus, teigdama, kad jie yra pažadėję viską sutvarkyti, išvežti nuverstus medžius, o iki šiol to nepadarę, nes ilgai nevykdę veiklos, kurios neleido finansinės galimybės, dėl to net raštą savivaldybei parašė. Galbūt rajono valdžiai svarbiau Klaipėdos mieste kontorą atidarę verslininkai, o ne savi kaimo ūkininkai, kurių laukus baigia „sucementuoti“ sunkvežimių keliamos dulkės?


Brožių kaimo bendruomenės pirmininkė Vida Riaukienė, „Ūkininko patarėjo“ paklausta, ar pajėgs įtikinti „Juodikių transporto“ vadovus sutvarkyti kelią, savo galiomis abejojo.

Verslininkai dirbo „pagal planą“: iškniso,išdrabstė ir paliko!


- Net pats blogiausias ūkininkas taip nedarytų, o jie kelią iškniso, išdirbo ir paliko. Jeigu savivaldybė neturi galių, kaip mes, bendruomenė, galime juos priversti? Gal tik kelias dienas kelią blokuoti. Nežinau, kodėl savivaldybė visas problemas suvertė bendruomenės pirmininkei. Aišku, jie nenori, kad žmonės kasdien eitų į savivaldybę ir kvaršintų galvas, - svarstė pirmininkė V. Riaukienė.
UAB „Juodikių transportas“ direktorius Aurimas Župerka kaimo gyventojų nusiskundimus iš esmės pripažįsta, išskyrus kaltinimą dėl melioracijos sistemos sugadinimo.


- Apie melioracijos įrenginių būklę nieko negaliu pasakyti, tai turėtų vertinti specialistai. O situacija kelyje Brožiai-Ruigiai tokia ir yra, sutinku, kad kelias prastas. Tačiau pradėję važinėti mes jį pagerinome, nes iš pradžių čia buvo senas lauko keliukas, kuriuo važiuodavo kombainai, o dabar supilta žvyro danga, ir dar statybinis laužas sustiprinimui, - kalbėjo A. Župerka.
Teiraujantis, kas gero nuo to kelio ūkininkams, kurie dėl iškastų griovių nebegali įvažiuoti į laukus, verslininkas pateikė netikėtą argumentą.


- Kai vyko posėdis savivaldybėje, mes prašėme pateikti schemą, kur kokiam žmogui konkrečiai reikia įrengti įvažiavimą. Savivaldybėje buvo nuspręsta, kad yra kelio planas ir jo reikia laikytis, o tame plane įvažiavimai į laukus nepažymėti. Bet mes suprantame, žmogui į dirvą įvažiuoti reikia, todėl jeigu kyla problemų, tegul savininkas kreipiasi į karjere dirbantį mūsų darbų vadovą. Nurodys, kur konkrečiai reikia įvažiavimo, ir sutvarkysime. Ir mes susiduriame su sunkumais, genda technika, ne visada galime laiku į gyventojų pastabas reaguoti, - pasakojo bendrovės vadovas.


Sutikite, keistai skamba, kai, „pagerinę“ lauko keliuką, verslininkai užkirto galimybę ūkininkams įvažiuoti į jų dirvas, ką nesunkiai padarydavo prieš metus ir seniau. Vėžaičių seniūnas Liudas Laukaitis „Ūkininko patarėjui“ sakė, kad kelio inventorizavimo byloje buvo pažymėtos vietos, per kurias ūkininkai patekdavo į savo laukus. Tačiau vėžių realiai nebeliko po kelio „rekonstrukcijos“. Pats kelias dabar tinka tik sunkiajai technikai važiuoti.


- Seniau lengvuoju automobiliu nesunkiai nuvažiuodavau ir iki Ruigių kaimo, ir dar toliau, iki tos vietos, kur dabar įrengti karjerai. Šiandien tą patį kelią sunkiai įveikčiau, gal to padaryti visai nepavyktų, - sakė seniūnas.


Jeigu jau verslininkai gerina kelią, kam daryti pusę darbo – griovius iškasti, o įvažiavimų nepalikti?! Ar pavyks Brožių kaimo bendruomenei, kurios galvos skausmu tapo šis vietinės reikšmės keliuko detektyvas, susitarti su verslininkais, kad ir kelias nedulkėtų, ir melioracijos įrenginiai veiktų, ir į savo laukus galėtų įvažiuoti, ir klastingi pavojai – duobės ir betono luitai – kelyje netykotų?