Susisiekimo viceministras Julius Kačkauskas teigė, kad tokie pokyčiai reikalingi siekiant vykdyti ministerijos projektą ir atverti Lietuvos oro vežėjams skrydžių į JAV rinką.

„JAV federalinės aviacijos administracija balandį atliko Lietuvos civilinės aviacijos priežiūros auditą. Pakartotinis auditas numatytas šių metų lapkričio viduryje ir galutinis sprendimas turėtų būti gautas per 45 dienas. Įstatymų projektai parengti įvertinus JAV institucijos išvadose pateiktus trūkumus ir siekiant iki pakartotinio audito juos ištaisyti, kad tolesnė teisės vykdyti skrydžius į JAV patvirtinimo proceso eiga vyktų sklandžiai“, – Seimo posėdžio metu teigė J. Kačkauskas.

Pateiktus pakeitimus palaikė 121 Seimo narys, susilaikė 8 parlamentarai, nė vienas nepasisakė „prieš“. Paketui pritarus po pateikimo, toliau jis bus svarstomas pagrindiniais paskirtuose Ekonomikos bei Teisės ir teisėtvarkos komitetuose. Paketą plenarinėje salėje siūloma svarstyti 2023 m. gruodžio 12 d.

J. Kačkauskas aiškino, kad pritaikius aviacijos įstatymus prie tarptautinių susitarimų, Lietuvoje registruotiems orlaiviams už šalies ribų jie būtų taikomi tiek, kiek neprieštarauja Čikagos konvencijai ir kitoms tarptautinėms sutartims.

Taip pat, anot jo, paketu siūloma stiprinti Transporto kompetencijų agentūros (TKA) funkcijas ir įgaliojimus, numatant, kad aviacijos teisės aktai būtinai būtų derinami su ja. Siūloma nustatyti, kad ne tik susisiekimo ministras, bet ir jo įgaliota institucija galėtų nustatyti konkrečius atlygių už TKA teikiamas paslaugas dydžius. Taip pat siūloma patikslinti nuostatą, kad TKA ne tik išduoda eksperimentinės kategorijos orlaiviams tinkamumo pažymėjimus, bet ir pratęsia, sustabdo ir panaikina jų galiojimus.

J. Kačkauskas teigė, kad siūloma keisti ir baudų už aviacijos taisyklių pažeidimų dydžius, kadangi Lietuvoje jie yra vieni mažiausių Europos Sąjungoje (ES) ir neskatina oro vežėjų laikytis nustatytų reikalavimų.

„Siūloma pakeisti baudų už įvairius nusižengimus aviacijoje dydžius, kadangi šiuo metu jie neatitiko veiksmingumo, proporcingumo ir atgrasymo, nuo nusižengimo principų. Jeigu iki šiol dydžiai siekė nuo 40 iki 1200 eurų, pagal ES situaciją, jie yra pernelyg maži ir neatitinka situacijos. Projekte siūloma suteikti ribas nuo 150 iki 6000 eurų“, – sakė J. Kačkauskas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją