Anot finansų ministrės, visi legaliai dirbantys taksi paslaugų tiekėjai jau dešimtus metus gali susigrąžinti PVM, sumokėtą už įsigytas mašinas, taigi A. Zuoko siūlymas esą beprasmis.

„Atsižvelgdama į mero Zuoko paskelbtas iniciatyvas ir norėdama taupyti ir Vilniaus savivaldybės, ir Vyriausybės išteklius beprasmiškam popieriaus gadinimui, siūlau ponui merui paskaityti Pridėtinės vertės mokesčio įstatymą. 62 straipsnio 2 dalies 3 punktą, pagal kurį nuo 2002 metų PVM mokėtojai, įsigyjantys lengvuosius automobilius taksi paslaugoms teikti, turi teisę susigrąžinti šių automobilių pirkimo (importo) PVM“, - DELFI sakė I. Šimonytė.

A.Zuokas: lengvata – ne įmonėms, o pavieniams taksistams

Meras A. Zuokas žurnalistams trečiadienį sakė, jog I. Šimonytė neteisi. Esą jo siūloma lengvata galiotų fiziniams asmenims – pavieniams taksistams, kurie pagal dabar galiojančią tvarką susigrąžinti PVM už įsigytą automobilį negali.

„Mes kalbame apie fizinius asmenis, kurie nuo šių metų gali individualiai verstis taksi veikla. Jie negali vykdyti PVM atskaitos ir negali jo susigrąžinti. Mes kalbame apie šitą naują grupę, kuri atsirado nuo šių metų pradžios“, - kalbėjo meras.

„Linkėjimai Ingridai“, - pridūrė A. Zuokas.

Ministrė pastebėjo ir antrą dviratį

I. Šimonytė mero linkėjimus priėmė, tačiau jo argumentuose pastebėjo jau antro dviračio išradinėjimą. Esą pavieniams taksistams, norintiems susigrąžinti PVM, pakanka įsiregistruoti PVM mokėtojų registre.

„Meras nori išrasti du dviračius vietoje vieno. PVM mokėtoju pagal PVM įstatymą gali būti bet kuris subjektas, vykdantis ūkinę veiklą – ar gyventojas, ar įmonė. Žinoma, tam reikia VMI užsiregistruoti PVM mokėtoju – bet be šio atributo PVM atskaita nepriklauso niekam. Yra veiklų, kurioms vykdyti reikalaujama steigti juridinį asmenį, tačiau mano kolega Eligijus Masiulis mane patikino, kad taksi veikla pagal atnaujintą reglamentavimą gali būti vykdoma ir individualiai, o ne vien įsteigus įmonę.

Vadinasi, bet koks tokią veiklą pasirinkęs gyventojas, kaip ir įmonė – įsiregistravęs PVM mokėtojų įgytų teisę į PVM atskaitą už taksi paslaugoms teikti įsigytą automobilį, žinoma, jeigu naudotų šį automobilį paslaugoms teikti, o ne asmeniniams reikalams“, - A. Zuokui replikavo finansų ministrė.

DELFI primena, jog Vilniaus valdžia siūlo ne tik PVM lengvatą, bet ir darbą taksistams, kuriuos palietė Mokesčių inspekcijos ir kriminalistų atliktos kratos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją