Anot aplinkos ministro Simono Gentvilo, tikimasi, kad atvėrus taką po Kuršių neriją keliaujančių Lietuvos ir užsienio turistų bei vietos gyventojų kelionės nuo šiol bus saugesnės.

„Kadangi čia yra kopagūbris, tai keitėme reglamentus, kad dviračių takas būtų su kalneliais, išsaugant kopagūbrius. Stengsimės, kad ir rezervatas būtų išsaugotas, ir suoliukai pastatyti žmonėms prisėsti pailsėti.

Nepaprastai džiaugiuosi, kad Neringos svečiai pagaliau čia galės važinėtis dviračiais saugiai“, – sakė ministras.

Skelbiama, kad rekonstrukcijos metu takas buvo praplatintas nuo 2–2,5 m iki 3,5 m. Jame įrengta papildoma apsauga nuo medžių šaknų ir sustiprinta dangos konstrukcija užtikrins ilgametę tako eksploataciją be papildomo remonto poreikio. Naujosios infrastruktūros parametrai, esant pavojui, taip pat leis taku pasinaudoti miškų priežiūros ir priešgaisrinės apsaugos sunkiasvorės technikai.

„Kalbėkime atvirai: Neringos tako būklė buvo kritinė, ir klausimas buvo ne apie patogumą, bet žmonių saugumą. Padarėme tai, ką buvome pažadėję: šiandien jau rekonstruota 13,5 km ilgio Neringos tako dalis, o startavę šį rudenį likusį 22,3 km ilgio ruožą planuojame atnaujinti iki 2024 m. vasaros. Tai – dešimtmečius laukta rekonstrukcija, po kurios per vaizdingąjį Kuršių nerijos regioninį parką besidriekiantis takas taps, ko gero, geriausia trasa visoje Lietuvoje“, – renginio metu kalbėjo susisiekimo ministras M. Skuodis.

Visuomenei jau atvėrus pirmąją 13,5 km ilgio atkarpą, darbai dar šiemet persikels į 15,6 km ilgio ruožą, pro Juodkrantę vedantį Pervalkos link. Lygiagrečiai bus tvarkoma 6,7 km ilgio tako dalis ties Pervalka bei takai palei kelius nuo Pervalkos ir Preilos jūros link. Neringos savivaldybei priklausantis tako ruožas nuo Pervalkos iki Nidos – geros būklės ir eksploatuoti yra tinkamas.

Kapitalinę 13,5 tako rekonstrukciją vykdė statybų bendrovė UAB „YIT Lietuva“. Bendra projekto sutarčių vertė – 5,8 mln. eurų.

Ceremonijoje dalyvavo ir prezidentas

Pasak tako atidarymo ceremonijoje dalyvavusio prezidento Gitano Nausėdos, Neringos teritorija unikali dėl daugelio priežasčių – atskirta nuo likusios šalies teritorijos Kuršių mariomis, pasižyminti tik joje randama flora ir fauna, išsiskiria savo kraštovaizdžiu, bet ir yra itin saugoma. Todėl, pažymėjo šalies vadovas, labai svarbu suderinti istorinio Neringos kurorto veiklą, gyvybę ir plėtrą su aukštu gamtos apsaugos lygiu Kuršių nerijoje.

„Esu tikras, kad rekonstruotas, modernus Kuršių nerijos dviračių ir pėsčiųjų takas padės savo tikslų drauge siekti ir Neringos kurortui, ir Kuršių nerijos nacionaliniam parkui. Žinau, kad už rekonstrukcijos projektą atsakingoms institucijoms ir savivaldybėms teko ir tenka gerokai padirbėti siekiant sutarimo ir dėl dėmesio aplinkai, ir dėl saugaus, patogaus keliavimo (...)“, – sakė valstybės vadovas.

Prezidentas taip pat pasveikino visus, kas prisidėjo prie pirmojo Kuršių nerijos dviračių ir pėsčiųjų tako rekonstrukcijos etapo įgyvendinimo, ir teigė nekantriai laukiantis galutinio trasos rekonstrukcijos užbaigimo.

Bendras tako Smiltynė–Nida ilgis yra apie 50 km. Didžioji jo dalis, beveik 36 km nuo Smiltynės iki Preilos, priklauso AB Lietuvos automobilių kelių direkcijai, likusi dalis – Neringos savivaldybei.

Istorinis Kuršių nerijos pėsčiųjų ir dviračių takas buvo tiesiamas keliais etapais. Ruožas nuo Pervalkos gyvenvietės iki Pervalkos paplūdimio įrengtas dar 1978 m. Dalimis lipdytas takas sulaukdavo tik būtinojo remonto ir rekonstruojamas iki šiol nebuvo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją