„Trys šeimos su mažamečiais vaikais jau 2,5 mėnesio yra likusios be privažiavimo prie namo. Privažiuoti galima buvo tik vienu keliuku, kurį geležinkelio darbuotojai dabar uždarė, - pasakojo Pabradės gyventojas. - Nei išvažiuoti, nei įvažiuoti negaliu. Kaimynai taip pat“.

Du nepilnamečius vaikus auginantis tėvas teigė, kad kiekvieną rytą jis turi vežti dukrą į mokyklą: „Atstumas gana didelis ir pėsčiomis mergaitei eiti tamsiu paros metu būtų nesaugu. Man pačiam taip pat reikia vykti į darbą“.

Automobilį palieka kitoje bėgių pusėje

Artūras pasakojo, kad po to, kai buvo užtvertas keliukas jo namo link, jam tenka automobilį palikti kitoje geležinkelio bėgių pusėje ir eiti per bėgius.

„Toje pusėje blogas matomumas ir ten net nėra skirta vieta pereiti bėgius. Manau, kad tai nesaugu“, - teigė vyras.

Į Pabradės seniūniją ir Švenčionių rajono savivaldybę vyras teigė kreipęsis iškart po to, kai buvo užtvertas jo ir kaimynų naudojamas keliukas šalia bėgių. Laiškus savivaldybėms vyras išsiuntė dar praėjusių metų spalio 12 d.

Po kelių dienų Artūras sulaukė atsakymo, kad prašymą nagrinėja Švenčionių savivaldybės mero patarėjas. Tačiau ir po daugiau nei dviejų mėnesių situacija nepasikeitė – šeimoms tenka ir toliau palikinėti automobilius kitoje bėgių pusėje.

Užkirstas kelias Pabradėje
„Artimiausia vieta, kur galima privažiuoti, tai tik iš kitos geležinkelio bėgių pusės. Tenka palikti mašiną ir eiti per bėgius, o iki namų dar apie 200 metrų“, - sakė pašnekovas.

Vyras pasakojo, kad, jei paliktų automobilį prie užblokuoto keliuko, jo namo gyventojams pėsčiomis į vieną pusę tektų eiti apie pusę kilometro. Artimiausia perėja per bėgius yra dar labiau nutolusi nuo namų.

Dar didesnis nerimas kyla gyventojui, jei nutiktų bėda ir iki namo reikėtų privažiuoti greitosios pagalbos, ugniagesių ar policijos automobiliams.

„Lietuvos geležinkeliai“: kelio nėra

„Lietuvos geležinkelių“ atstovas spaudai Vidmantas Gudas teigė, kad iš tiesų Artūro minėtoje vietoje kelio išvis nėra.

„Ten yra buvęs dvikelis geležinkelio ruožas. Dabar toje vietoje yra sankasa, kuri gali būti naudojama geležinkelių, o ne privačių asmenų reikmėms“, - aiškino pašnekovas.

Būtent dėl šios priežasties, „Lietuvos geležinkelių“ teigimu, ir buvo uždarytas gyventojų naudotas pravažiavimas.

„Gyventojų važinėjimas palei bėgius gali baigtis skaudžia nelaime“, - pridėjo V. Gudas.

Atstovas spaudai taip pat prasitarė, kad šiuo metu atitvertoje vietoje, esant poreikiui, gali būti tiesiamas antras geležinkelio kelias.

„Išties apmaudu, kad žmogus palieka automobilį kitoje bėgių pusėje ir rizikuodamas savo gyvybe keliauja namo. Tačiau noriu atkreipti dėmesį į tai, kad leidimus gyvenamųjų namų statybai gyventojams išduoda savivaldybės, kurios ir turi numatyti gyventojų susisiekimo su kitomis miesto dalimis galimybes“, - komentavo pašnekovas.

Pabradės seniūnė: apie sprendimą galvojame

Pabradės seniūnė Marija Sadovskaja pripažino, kad Artūro ir jo name gyvenančių asmenų bėda yra žinoma, tačiau sprendimą rasti ne taip paprasta.

„Seniūne dirbu tik mėnesį, bet problema girdėta. Buvusi seniūnė jau iki mano darbo pradžios kalbėjo su Švenčionių rajono savivaldybe apie tai“, - pasakojo pašnekovė.

Pasak seniūnės, situacija greitai neišsprendžiama: šalia geležinkelio bėgių važiuoti automobiliams nėra saugu, o lėšų ir laiko naujam keliui taip pat reikia nemažai. Vis dėlto buvusi seniūnė, jos teigimu, kreipėsi į Švenčionių rajono savivaldybę dėl naujo kelio projektavimo.

M. Sadovskaja pasakojo, kad, kol uždaryto keliuko vietoje buvo antri bėgiai, gyventojai naudojosi kitu miško keliu, tačiau juo ilgai nevažinėjant šis apaugo krūmais ir medžiais.

„Gal būtų galima susitarti su geležinkeliečiais, kad leistų šitam namo gyventojais privažiuoti keliuku, bet ir tai nesaugu [...] Pati kažkada bandžiau juo važiuoti, kai tuo metu važiavo traukinys, tai buvo baisu važiuoti“, - pasakojo seniūnė.

Vis dėlto Pabradės seniūnijos vadovė teigė, kad šalia Artūro namo ateityje prisistatys ir daugiau namų, todėl anksčiau ar vėliau visgi kelią tiesti teks.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)