Vilniaus apygardos teismas rugpjūčio 24 dieną Estijos įmonės prašymą patenkino remiantis tarptautine konvencija, kuria užtikrinami jūriniai reikalavimai.

„Asmens turimo jūrinio reikalavimo užtikrinimui susitariančiosios valstybės teritorijoje galima areštuoti laivą, kurio atžvilgiu kyla reikalavimas. (...) Konvencija yra sudedamoji Lietuvos teisinės sistemos dalis ir sudaro pagrindą laivo areštui“, – rašoma teismo nutartyje.

Su Komorų sąjungos vėliava plaukiojančiam laivui draudžiama išvykti iš Klaipėdos, kol jo savininkė – taip pat Estijos įmonė „Nord Company“ neatsiskaitys už remontą su „Netaman“, ji taip pat negalės keisti laivo nuosavybės.

Uosto duomenimis, laivas „Midia“ į Klaipėdą atvyko kovo 31-ąją ir šiuo metu yra prišvartuotas ties 143 krantine, kur veikia Klaipėdos konteinerių terminalas.

Bylos duomenimis, įmonės dėl laivo remonto Taline susitarė 2020-ųjų gegužę, o daugiau nei 183 tūkst. eurų kainavę darbai buvo baigti 2021 metų vasarį, už juos reikėjo apmokėti per penkis mėnesius. Šiam terminui pasibaigus laivo savininkė dar buvo skolinga 96 tūkst. eurų, todėl sutarta skolą išmokėti dalimis, bet ir šis įsipareigojimas nebuvo įvykdytas.

Į Lietuvos teismą „Netaman“ kreipėsi šių metų liepą nesulaukusi konkretaus plano dėl atsiskaitymo. Tuomet skola siekė 24,4 tūkst. eurų.

Anot nutarties, remonto metu ankstesnis laivo pavadinimas „Excalibur 2“ pakeistas į „Midia“, jo savininkė tapo bendrovė –„Hopper“, priklausanti tam pačiam asmeniui, kaip ir „Nord Company“.

Laivų remonto įmonė per mėnesį ieškinį gali pateikti ir Talino teismui.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją