„Šiandienos įtemptoje geopolitinėje situacijoje civilinės transporto infrastruktūros pritaikymas kariniam mobilumui yra viena iš prioritetinių mūsų krypčių. Svarbu, kad šie infrastruktūros pokyčiai kartu padės užtikrinti saugesnį bei patogesnį civilinį susisiekimą visiems Šalčininkų rajono gyventojams bei svečiams“, – teigė susisiekimo ministras Marius Skuodis.

Pasak Susisiekimo ministerijos, šiuo metu kelių, vedančių į Rūdninkų poligoną, esamų kelio dangų plotis ir tiltai neatitinka keliamų reikalavimų, kelio dangos nusidėvėjusios ir pažeistos, deformuoti kelkraščiai. Po rekonstrukcijos kelias bus platesnis ir atitiks ne tik krašto bei rajoninių kelių, tačiau ir karinio mobilumo keliamus reikalavimus.

„Lietuvos kariuomenės Rūdninkų karinio poligono vystymas Šalčininkų rajone yra vienas didžiausių Krašto apsaugos ministerijos infrastruktūros projektų, kuriuo siekiama sukurti reikiamas sąlygas vis labiau augančiam Lietuvos kariuomenės ir NATO sąjungininkų koviniam rengimui, o drauge ir veiksmingai aljanso gynybai bei priešo atgrasymui. Nauja poligono kelių infrastruktūra sudarys galimybę sunkiajai karinei technikai privažiuoti iki pagrindinių šaudyklų ir patekti į poligoną“, – sakė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Darbai, tiesiant kelius į šį poligoną, bus vykdomi etapais, jų metu planuojama išplatinti važiuojamąsias dalis, įrengti naują ir stipresnę kelio dangos konstrukciją, atlaikančią karinės technikos apkrovas. Taip pat, atsižvelgiant į karinio mobilumo keliamus reikalavimus, bus rekonstruoti kelių ruožuose esantys kelio statiniai, pavyzdžiui, valstybinės reikšmės krašto kelyje Nr. 176 Pirčiupiai–Jašiūnai rekonstruojamame ruože esantys 4 tiltai bus pertvarkomi, kad atitiktų karinio mobilumo poreikius, informuojama ministerijos pranešime žiniasklaidai.

Kapitalinio remonto metu valstybinės reikšmės krašto kelio Pirčiupiai–Jašiūnai bus sutvarkytas 26,6 km ruožas, rajoninių kelių Ąžuolijai–Juodšiliai–Jašiūnų g. st. bei Mikašiūnai–Rūdninkai atitinkamai 2,5 km ir 3,4 km ilgio ruožai. Bendras visų minėtų kelių ruožų ilgis sudaro apie 32 km, šie keliai bus tvarkomi išskaidant juos į 10 atskirų ruožų, pažymima pranešime.

Susisiekimo ministerija nurodo, kad kelių į Rūdninkų karinį poligoną plėtrą įgyvendinti planuojama 2024–2025 m.