Naudojosi ne kartą

„Turiu pervežti mamą į slaugos ligoninę. Ji yra I grupės invalidė, nevaikšto. Jai negalima sėdėti, todėl negalime transportuoti patys“, – pasakojo kaunietis Romualdas. Dėl mamos vyras ne kartą kreipėsi į medikus ir šie nė karto neatsisakė pagelbėti.

Su netikėta kliūtimi Romualdas susidūrė po to, kai nusprendė mamą nuvežti į už Kauno miesto ribų esančią įstaigą. „Man buvo pasakyta, kad Kauno miesto greitosios nemokamai negali išvažiuoti už miesto ribų, ir dar pasakė, kad pasitars, ar iš viso atvažiuos“, – nerimavo kaunietis.

Vyras nuogąstavo, kad, nepasiekę ligoninės iki vidurdienio, praras mamai skirtą vietą. „Dabar jau 11 val. Liko valanda. Žmogus jau aprengtas, laukiame. O jie, sakė, tariasi, ar važiuoti. Kažkoks absurdas!“ – jaudinosi Romualdas.

Jį gąsdino ir kaina, kurią būtų tekę mokėti už pervežimą: 79 litai už iškvietimą ir papildomas beveik 2 litų mokestis už kiekvieną nuvažiuotą kilometrą.

Negali teikti prioriteto

Kauniečio istorija baigėsi laimingai: Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos darbuotojai sutiko pervežti sunkiai sergančią moterį. Tačiau ši situacija atskleidė problemą, su kuria susiduria tarnyba – kauniečiai nepasikuklina greitosios medicinos pagalbos kviesti it nemokamo taksi.

„Tai nėra būtinoji medicinos pagalba, todėl tokiems atvejams negalime teikti prioriteto. Paslaugą teikiame visą parą. Tik tiek, kad kartais negalime ekipažo išsiųsti tą pačią minutę“, – Romualdo istoriją komentavo stoties direktoriaus pavaduotoja slaugai Irena Dabulskienė.

Įstatymai garantuoja, kad būtinoji medicinos pagalba Kauno mieste teikiama nemokamai. „Taip pat nemokamai su gydytojo siuntimu ligonį vežame į gydymo įstaigą, ar, reikalui esant, parvežame jį namo. Tokios paslaugos apmokamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo. Kitos paslaugos, kurios nepriskiriamos būtinajai medicinos pagalbai, yra nekompensuojamos, tad už jas tenka sumokėti pacientams“, – kalbėjo I.Dabulskienė.

Vis dėlto, pasak pašnekovės, stengiamasi atsižvelgti į kiekvieno žmogaus situaciją ir iškilusias bėdas spręsti individualiai.

20 prašymų kasdien

Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos tarnyba vien dėl pervežimo paslaugų kasdien sulaukia apie 20 prašymų. Iš jų 2–3 atvejais suteikiamos mokamos paslaugos.

„Dauguma jų gaunama iš medikų, dalį jų gauname iš pacientų artimųjų, socialinių darbuotojų“, – pasakojo stoties direktoriaus pavaduotoja slaugai.

„Dažnai skambina ligonių artimieji – vaikai ar juos prižiūrintys kaimynai“, – sakė I. Dabulskienė. Ne vienas nustemba sužinojęs, kad tokiomis aplinkybėmis, kai tai nėra būtinoji medicinos pagalba ir pacientui nereikalingas intensyvus medikų stebėjimas, už kelionę teks mokėti.

„Dėl tokios paslaugos geriausiai kreiptis tą pačią dieną, kai jos reikia. Prieš valandą ar porą, kai jau reikėtų važiuoti, kad galėtume suorganizuoti papildomas pajėgas, kad nenukentėtų pacientai, kuriems reikalinga skubi medicinos pagalba. Dažniausiai tokie pacientai yra nešami, ir nešami iš aukštai esančio buto. Tad reikia sutelkti daugiau nei įprastai pajėgų“, – aiškino I.Dabulskienė.

Greitoji medicinos pagalba visą parą teikia būtinąją medicinos pagalbą pacientams nelaimingo atsitikimo atvejais, esant gyvybei grėsmingoms, pavojingoms ir kritinėms būklėms, ūminėms ligoms, įvykio vietoje ir esant indikacijoms. Tokiais atvejais pacientai skubiai nugabenami į ligoninę nemokamai.