Reikalauja 43 tūkst. litų

Laivo gelbėjimo fondo direktorius Aidas Kaveckis tvirtino, kad tai yra anksčiau burlaivį „Meridianas“ remontavusios įmonės „Rikneda“ vadovas Stasys Vagnorius.

„Esame atsiskaitę su visais kreditoriais, tačiau ši įmonė sugalvojo pasipelnyti. Ji pareikalavo, kad sumokėtume delspinigius už aštuonerius metus. Sunku vertinti tokį poelgį, tačiau žmonės, verslininkai, kurie jį pažįsta, galbūt tą padarys. Manau, toks žingsnis neprotingas. Mes investuojame savo pinigus, kad išgelbėtume Klaipėdos simbolį, o kažkam kyla minčių pasipelnyti“, – dėstė A.Kaveckis.

Pasak fondo vadovo, įmonė „Rikneda“ burlaivį „Meridianas“ remontavo 2001 metais. Su ja buvę fondo savininkai atsiskaitė dalinai. Didžioji suma dalis pinigų liko nesumokėta iki šių metų lapkričio, kada fondą perėmė naujieji dalininkai verslininkai A.Kaveckis ir Aloyzas Kuzmarskis.

„Mes grąžinome įmonei 53 tūkst. 300 litų. Tačiau jie iš mūsų dar reikalauja 43 tūkst. litų delspinigių, kurie pradėti skaičiuoti 2003 metais. Gavome du raginimus juos sumokėti“, – pasakojo A.Kaveckis.

Susitarti gražiai nepavyko

Fondo vadovas pabrėžė, kad su S. Vagnoriumi buvo bandyta susitarti žmogiškai, kalbėta telefonu, tačiau jis vis tiek laikosi savo.

„Visi prisideda prie kilnaus reikalo – burlaivio gelbėjimo. Jei tam žmogui atrodo, kad taip elgtis geriau, nieko nepadarysi“, – tvirtino fondo vadovas.

Pasak A.Kaveckio, pagal Lietuvos įstatymus delspinigius galima skaičiuoti šešių mėnesių laikotarpiui. Tad, jo teigimu, S.Vagnoriaus reikalavimas nėra logiškas.

„Elgsimės įstatymų numatyta tvarka. Jei reikės, sumokėsime visus delspinigius, kiek priklauso. Tačiau, manau, kad visuomenė turėtų žinoti, kad mūsų tarpe yra tokių žmonių“, – pabrėžė vadovas.

Delspinigiai įteisinti sutartyje?

S.Vagnorius yra buvusio premjero Gedimino Vagnoriaus giminaitis. Įmonės „Rikneda“ vadovas aiškino, kad iš burlaivio „Meridianas“ savininkų prašo to, kas priklauso pagal sutartį.

„Ar čia nusikaltimas? „Meridiano“ savininkai yra verslininkai. Jie už savo pinigus remontuoja savo laivą. Verslininkai siekia pelno. Pastaroje jie su niekuo nesidalins. Kodėl nusikaltimas yra prašyti delspinigių, kurie yra įteisinti sutartyje?“, – klausė S.Vagnorius.

Pasak jo, sutartyje, kuri buvo pasirašyta su fondu dėl remonto darbų vykdymo, yra numatyta, kad iš pradžių apmokami delspinigiai, o paskui pagrindinis įsiskolinimas.

„Fondas turi vykdyti įsipareigojimus, kurie numatyti sutartyje“, – pabrėžė vadovas.

Žada kreiptis į teismą

S.Vagnorius pabrėžė, kad jau yra prisidėjęs prie burlaivio „Meridianas“ išsaugojimo. Anot jo, prie darbų vykdymo sutarties yra pakeitimas, pagal kurį atsisakyta delspinigių už 2003 metus.

„Tai sudaro 10,5 tūkst. litų. Tiek pinigų padovanojome. Nereikalavome šios sumos. Ar daug yra įmonių, kurios mėtosi tokiais pinigais, o dar sako, kad aš negeras žmogus“, – dėstė vadovas.

S.Vagnorius taip pat prisiminė, kad 2010 metais, kada „Meridiano“ fondas turėjo pinigų nusipirkti medžiagas, bet ne remonto darbams, jo vadovaujama įmonė atliko pastaruosius neatlygintinai.

„Naujieji savininkai prašė nurašyti skolą. Už tai siūlė pakabinti burlaivyje lentelę, kad remontavome laivą. Tačiau pasakėme, kad negalime. Šiais laikais mums finansiškai nėra labai gerai. Didelį savo įnašą jau esame įdėję. Delspinigių reikalavimą vadinti nepadoria veikla nėra gražu iš verslininkų pusės“, – teigė vadovas.

S.Vagnorius teigė, kad jį stebino ir kai kurie kiti naujųjų „Meridiano“ savininkų veiksmai.

„Keista, kad prieš perimant fondą niekas nesusitiko, nepasikalbėjo su mumis – pagrindiniu kreditoriumi kaip yra priimta, nepaklausė, kokios mūsų pretenzijos. Juk mūsų kreditorinis reikalavimas siekė virš 90 tūkst. litų“, – komentavo vadovas.

S.Vagnorius žadėjo teikti dar vieną reikalavimą „Meridiano“ savininkams. Jei šis nebus tenkinamas, vadovas žadėjo kreiptis į teismą.

„Tada teismas nuspręs, ar mums turi delspinigius sumokėti už pusę metų, ar kaip numatyta sutartyje“, – pabrėžė vadovas.