Da­bar pa­grin­di­niai dar­bai ties tu­ne­liu

Aly­taus mies­to sa­vi­val­dy­bė, ga­vu­si eu­ro­pi­nių fon­dų pa­ra­mą Ža­lia­jai gat­vei re­konst­ruo­ti, po jos at­nau­jin­to pro­jek­to pa­kei­ti­mų ran­go­vą kon­kur­so tvar­ka iš­si­rin­ko 2012-ųjų gruo­džio pa­bai­go­je. Už 9 mln. 500 tūkst. li­tų gat­vę re­konst­ruo­ti ėmė­si Kau­no ben­dro­vė „Ka­min­ta“ jung­ti­nė­je veik­lo­je su „A.Ži­lins­kio ir Ko“ ben­dro­ve iš Jur­bar­ko ra­jo­no. Dar­bai tu­rė­jo bū­ti at­lik­ti per de­šimt mė­ne­sių nuo su­tar­ties su sa­vi­val­dy­be pa­si­ra­šy­mo, nu­ma­ty­tas jų pra­tę­si­mas du kar­tus po du mė­ne­sius.
 
Ta­čiau ran­go­vai iki ge­gu­žės ne­su­spė­jo re­konst­ruo­ti Ža­lio­sios gat­vės. Sa­vi­val­dy­bei pri­rei­kė kreip­tis į Vie­šų­jų pir­ki­mų tar­ny­bą su pra­šy­mu pra­tęs­ti dar­bų pa­bai­gos ter­mi­ną. Kaip pa­grin­di­nė už­si­tę­su­sių dar­bų prie­žas­tis įvar­di­ja­ma šios gat­vės tvar­ky­mo da­lis ties Li­go­ni­nės gat­ve įren­giant tu­ne­lį. Iš pra­džių pla­nuo­ta, kad jį pa­vyks pa­da­ry­ti pra­stu­miant žemes po Ligoninės gatve. Bet vė­liau ran­go­vų siū­ly­mu ap­si­spręs­ta, jog toks bū­das ne­efek­ty­vus ir keis­ti­nas į Li­go­ni­nės gat­vės at­ka­si­mą klo­jant šį tu­ne­lį, vėl ją už­ver­čiant ir iš nau­jo nu­tie­siat ši­tos gat­vės at­kar­pą.
 
Šian­dien in­ten­sy­viau­si dar­bai vyks­ta bū­tent šio­je Ža­lio­sios gat­vės vie­to­je mon­tuo­jant tu­ne­lį po Li­go­ni­nės gat­ve. Kaip sa­kė sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos In­ves­ti­ci­nių pro­jek­tų sky­riaus ve­dė­jo pa­va­duo­to­jas Si­gi­tas Stumb­ras, nuo rug­sė­jo pra­džios ren­ka­mi klo­ji­niai tu­ne­liui, tik pra­ėju­sį penk­ta­die­nį pra­si­dė­jo jo vir­šu­ti­nės da­lies be­to­na­vi­mas. Pas­ta­ra­sis pa­gal tech­no­lo­gi­ją tu­ri bū­ti tri­jų eta­pų.
 
Tu­ne­lis bus be­veik 52 met­rų il­gio, 5,6 met­ro aukš­čio ir 11 met­rų plo­čio. Nors pa­gal da­bar­ti­nį Ža­lio­sios gat­vės su­tvar­ky­mo pro­jek­tą čia bus ga­li­ma vaikš­čio­ti pės­tie­siems, va­ži­nė­ti dvi­ra­ti­nin­kams ir ried­len­ti­nin­kams, ta­čiau tu­ne­lio kon­struk­ci­ja už­tik­ri­na esant rei­ka­lui at­ei­ty­je įreng­ti dvie­jų eis­mo juos­tų gat­vę.
 
Pa­sak S.Stumb­ro, ti­kė­ti­na, kad iki Nau­jų­jų me­tų nu­tie­sus tu­ne­lį po Li­go­ni­nės gat­ve pa­vyks at­ver­ti šią gat­vę pės­tie­siems ir va­žiuo­tiems. Tu­ne­lio ver­tė pa­gal pro­jek­tą yra be­veik 2 mln. li­tų.
 
Iki šios die­nos Ža­lio­sios gat­vės tvar­ky­mo dar­bų, at­si­ei­sian­čių apie 7 mln. 500 tūkst. li­tų, at­lik­ta tik už 4,5 mln. li­tų. Dar ne­įreng­tas ap­švie­ti­mas, po­il­sio aikš­te­lės, ta­kas ried­len­ti­nin­kams, te­ra­sa prie tu­ne­lio.
 
Spe­cia­lis­tų skai­čia­vi­mu, Ža­lio­jo­je gat­vė­je ir tu­ne­ly­je šian­dien at­lik­ta tik tru­pu­tį dau­giau nei 60 proc. su­tar­ty­je nu­ma­ty­tų dar­bų.
 
Ran­go­vams skai­čiuo­ja­mi dels­pi­ni­giai

Šian­dien vi­siš­kai aki­vaiz­du, kad baig­ti Ža­lio­sios gat­vės re­konst­ruk­ci­jos dar­bus iki lap­kri­čio 7-osios yra ne­re­a­lu. In­ves­ti­ci­nių pro­jek­tų sky­riaus ve­dė­jo pa­va­duo­to­jo tei­gi­mu, sa­vi­val­dy­bė kreip­tis į Vie­šų­jų pir­ki­mų tar­ny­bą su pra­šy­mu dar kar­tą pra­tęs­ti šios gat­vės at­nau­ji­ni­mo dar­bų su­tar­tį ne­tu­ri pa­grin­do, tad įmo­nei nuo lap­kri­čio 7-osios bus skai­čiuo­ja­mi dels­pi­ni­giai nuo ne­at­lik­tų dar­bų su­mos. Re­a­lus vi­sų dar­bų Ža­lio­jo­je gat­vė­je pa­bai­gos ter­mi­nas – at­ei­nan­tis pa­va­sa­ris.
 
Pa­grin­di­niam ran­go­vui ben­dro­vei „Ka­min­ta“ jau nuo ge­gu­žės pa­bai­gos skai­čiuo­ja­mi dels­pi­ni­giai, ku­rie da­bar su­da­ro per 20 tūkst. li­tų nuo pa­gal gra­fi­ką ne­at­lik­tų dar­bų. Tiek sa­vi­val­dy­bė iš­skai­čiuo­ja ran­go­vams iš jiems mo­kė­ti­nų su­mų.
 
Ar vien pa­keis­tas tu­ne­lio įren­gi­mo bū­das taip il­gi­na Ža­lio­sios gat­vės re­konst­ruk­ci­jos pro­jek­tą? Dar esant šil­tiems orams ne vie­nam čia te­ko ma­ty­ti dir­bant ne­daug sta­ty­bi­nin­kų. Tai pa­tvir­ti­no ir In­ves­ti­ci­nių pro­jek­tų sky­riaus ve­dė­jo pa­va­duo­to­jas: „Da­bar iš tie­sų sta­ty­bos or­ga­ni­za­ci­joms di­džiau­sios yra dvi bė­dos – dar­buo­to­jų ir pi­ni­gų, ar­ba apy­var­ti­nių lė­šų, sty­gius. Dar­buo­to­jų gal ir at­si­ras­tų, bet jiems tik­riau­siai mo­ka­mas per ma­žas at­ly­gi­ni­mas, o už dar­bus at­si­skai­to­ma tik juos at­li­kus.“
 
Dels­pi­ni­giai dėl vė­luo­ja­mų at­lik­ti dar­bų Ža­lio­jo­je gat­vė­je skai­čiuo­ja­mi to­li gra­žu ne vien „Ka­min­tai“, bet ir „Skir­nu­vai“ dėl lai­ku ne­pa­da­ry­tų dar­bų Ma­žo­jo­je Dai­li­dė­je, tvar­kant ap­lin­ką prie Kul­tū­ros ir ko­mu­ni­ka­ci­jos cen­tro, Vil­ka­viš­kio ben­dro­vei „Vil­kas­ta“ dėl vė­luo­ja­mų dar­bų re­no­vuo­jant „Vo­lun­gės“ pa­grin­di­nę mo­kyk­lą, „Al­kes­tai“ už ne pa­gal gra­fi­ką tie­sia­mą pės­čių­jų ir dvi­ra­čių til­tą per Ne­mu­ną. Pas­ta­ra­ja­me ob­jek­te, ku­rio ver­tė be­veik 30 mln. li­tų, vė­luo­ja­mos mon­tuo­ti me­ta­li­nės kon­struk­ci­jos. S.Stumb­ro tvir­ti­ni­mu, jos pa­ga­min­tos Lat­vi­jo­je, jau at­si­vež­tos ir pra­dė­tos mon­tuo­ti šio til­to pu­sė­je Pir­ma­ja­me Aly­tu­je, ta­čiau kol vi­si dar­bai ne­at­lik­ti, jų ne­ga­li­ma ak­tuo­ti, taip įmo­nė at­si­lie­ka nuo nu­ma­ty­tų pa­da­ry­ti dar­bų gra­fi­ko.
 
Ban­kru­tuo­ja sta­ty­bos ir ve­ži­mo įmo­nės

Kad šian­dien Aly­tu­je sun­kiai ver­čia­si kai ku­rios įmo­nės, liu­di­ja teis­mų ke­lia­mos ban­kro­to by­los. Ban­kro­to pro­ce­dū­rų ad­mi­nist­ra­vi­mu už­si­i­man­čios mies­to ben­dro­vės „Ori­na­ta“ di­rek­to­riaus Ed­mun­do Rauk­čio pa­ste­bė­ji­mu, šiuo me­tu Dzū­ki­jos sos­ti­nė­je daž­niau­siai skel­bia­mas ban­kro­tas sta­ty­bos ir su ve­ži­mu su­si­ju­sioms įmo­nėms: „Pir­mos ban­kru­tuo­ja, nes daž­niau­siai ne­tu­ri dar­buo­to­jų. Ant­ras ban­kro­tas iš­tin­ka pa­šli­jus san­ty­kiams su kai­my­ni­ne Ru­si­ja, ku­rio­je dir­bo ne­ma­žai ve­žė­jų.“
 
Vi­siš­kai ne­se­niai Kau­no apy­gar­dos teis­mas ban­kro­to by­lą iš­kė­lė il­ga­me­tei Aly­taus sta­ty­bų ben­dro­vei „Al­dai­la“. Į teis­mą dėl šios by­los iš­kė­li­mo, „Al­dai­lo­je“ ban­kro­to pro­ce­dū­ras vyk­dan­čios Vil­niaus ben­dro­vės „Ad­mi­vi­ra“ at­sto­vo tei­gi­mu, krei­pė­si ir fi­nan­si­nių sun­ku­mų pa­ty­ru­sios įmo­nės dar­buo­to­jai, ir jos va­do­vai, ir pa­slau­gų už­sa­ko­vai.
 
Ban­kro­to pro­ce­dū­ros dėl lai­ku ne­su­lauk­tų at­si­skai­ty­mų ką tik pra­dė­tos ir ki­to­je sta­ty­bo­mis už­si­ė­mu­sio­je mies­to ben­dro­vė­je „Baks­ta“.
 
Iš vi­so da­bar ban­kro­to pro­ce­dū­ros vyk­do­mos 60-iai mies­to ir 17-ai Aly­taus ra­jo­no įmo­nių. Vi­so­je ša­ly­je ban­kru­tuo­ja be­veik 4 tūkst., Aly­taus ap­skri­ty­je – per 100 įmo­nių.