Pirmadienį nuo ryto Klaipėdos senamiestyje buvo didesnis nei įprasta šurmulys. Kruizinių laivų terminale apie 8 val. prisišvartavo pirmasis šiais metais kruizinis laivas – 251 metro ilgio „MSC Opera“. Šis laivas Klaipėdoje lankosi pirmą kartą.

Su Panamos vėliava plaukiojantis trylikos denių kruizinis laivas „MSC Opera“ atplukdė apie 2 tūkst. 200 keleivių. Juos aptarnauja 700 įgulos narių.

Daugiausia kruizinio laivo keleivių yra iš Vokietijos, Prancūzijos, Italijos. Beveik pusė – apie 1000 lainerio keleivių pasirinko ekskursijas į Kuršių neriją, Palangą, Ventės ragą.

Per šiųmetį kruizinės laivybos sezoną, kuris tęsis iki spalio, į Klaipėdą užsuks 50 lainerių. Tai šiek tiek mažiau nei pernai, kai uostamiestyje viešėjo 52 kruiziniai laivai.

Tačiau turistų tikimasi sulaukti daugiau. „Pernai Klaipėdos uoste viešėjo 25 laivai, kurių ilgis buvo daugiau nei 200 metrų, o šiemet tokių laivų bus 29, todėl ir turistų tikimės sulaukti daugiau“, – aiškino Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Arvydas Vaitkus.

Skaičiuojama, kad šiemet kruiziniai laivais į Klaipėdą atvyks 63-64 tūkst. turistų.

Nustatyta, kad vienas jų Klaipėdoje vidutiniškai išleidžia 40-45 eurus. „Ankstesnio tyrimo duomenimis, buvo nustatyta, kad kruizinio laivo keleivis Klaipėdoje išleido apie 25 eurus, tačiau naujausi tyrimai atskleidė geresnius skaičius. Tikimės, kad smulkiajam verslui tai bus didelis postūmis“, – dėstė A. Vaitkus.

Klaipėdoje išskirtinė diena turėtų būti birželio 1-oji, nes tądien į uostamiestį vienu metu užsuks net trys kruiziniai laineriai. Jais atvyks apie 5 tūkst turistų, todėl jų užimtumu besirūpinantiems organizatoriams teko nelengva užduotis surasti 70 autobusų, kuriais svečiai bus vežami į ekskursijas, 70 vokiškai kalbančių gidų.

Šį sezoną dar viena naujovė ta, kad liepos 17 d. atplaukęs kruizinis laivas stovės ne vieną, kaip įprasta, o dvi dienas.

„Uosto direkcijai kruizinė laivyba nėra ta sritis, iš kurios gautume daug pajamų, Rinkliavos iš kruizinių laivų sudaro vos 1 proc. mūsų pajamų, o pelno dalyje kruizinė laivyba sudaro 0,4 proc. Tačiau suprantame, kad ši sritis labai reikalinga miestui. Deja, kiek teko parodose bendrauti su kruizinių linijų atstovais, jie pabrėžė, jog Kuršių nerija ar Gintaro muziejus, kuriuo didžiuojamės, nėra tie unikalūs objektai, būtent dėl kurių atvykstama į Palangą. Tikiuosi, jog Klaipėdos valdžia kuo greičiau sukurs koncepciją, kaip mūsų miestą paversti patraukliu kruizinių laivų turistams“, – kalbėjo A. Vaitkus.

Jis pateikė ir pavyzdį. Vienas nedidelis Vokietijos miestelis tapo turistų traukos objektu, kai to miestelio meras nusprendė senamiestyje iš gyventojų išpirkti visas pirmajame aukšte esančias patalpas ir jas pigiai išnuomoti parduotuvėms, prekiaujančioms garsių prekių ženklų daiktais. Po tokio sprendimo per metus tą Vokietijos miestelį aplankė didžiuliai turistų srautai.

„Klaipėdoje taip pat reikia originalių sprendimų, nes kruizinės laivybos kompanijos ieško naujų miestų, kurie būtų patrauklūs turistams. Turime tapti tokiu miestu“, – pabrėžė A. Vaitkus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)