Nors šis susitarimas tik iš dalies atspindi Prancūzijos prezidento Jacqueso Chiraco pradinį pasiūlymą, jis gali pralaužti ledus ir teikia nemažai vilčių. Ateityje tikimasi įvesti specialų mokestį, už kurį surinktos lėšos būtų skiriamos visoms skurstančioms pasaulio valstybėms ir ypač Afrikos šalims.

"Kai kurios valstybės narės šį savanorišką įsipareigojimą siūlė padaryti privalomą, bet kol kas šis klausimas lieka atviras", - sakė šiuo metu ES pirmininkaujančio Liuksemburgo premjeras Jean-Claude'as Junckeris po susitikimo su ES finansų ministrais ir valstybių narių centrinių bankų atstovais.

Anot jo, mokestį pasirengusios įvesti 5-6 valstybės narės.

ES pareigūnai nurodė, kad pasiūlymas dar tik rengiamas, tačiau jo pagrindinė idėja - savanoriškas kiekvienos narės apsisprendimas. Neatmetama galimybė, jog lėktuvų keleiviai taip pat galės savanoriškai nuspręsti, ar mokėti papildomą mokestį.

J.C.Junckeris pažymėjo, kad Europos Komisija savo pasiūlymą finansų ministrams pateiks per birželio 7-ąją vyksiantį susitikimą.

Prancūzijos finansų ministras Thierry Bretonas nurodė, kad dėl konkrečių skaičių sprendimas nepriimtas, tačiau mokestis neturėtų viršyti 3 eurų.

Tokiam mokesčiui nepritaria Austrija Suomija, Švedija, Italija, Graikija ir keletas naujųjų ES narių.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją