Privalomojo draudimo bendrovės pernai, kaip ir užpernai, metus baigė nuostolingai. Daugiausia sutarčių – du trečdaliai – tradiciškai sudaroma kovą–gegužę. Laukdami klientų, draudikai ir toliau juos skirsto į skirtingas rizikos grupes. Tai ir lemia poliso kainą.

„Drausmingiems vairuotojams ar ilgai besidraudžiantiems vairuotojams kaina bus žemesnė, iki 300 Lt. Regionuose, gana nutolusiuose nuo miesto, poliso kaina bus apie 200 Lt“, – sakė „PZU Lietuvos“ Transporto rizikų skyriaus vadovas Mangirdas Skačkauskas.

Brangiausiai už polisą esą mokės jaunuoliai ar ką tik gavę vairuotojo pažymėjimus. Jiems teks mokėti iki 900 Lt. Poliso kaina nesikeis tik vyresnio ar pensinio amžiaus vairuotojams, neturėjusiems eismo įvykių.

Šiemet draudimo bendrovės susitarė, o Motorinis biuras palaimino, vadinamuosius baltuosius polisus. Tai reiškia, jog yra atsisakyta specialaus geltono blanko ir leidžiama polisą spausdinti ant paprasto popieriaus lapo. Vairuotojas galės viską pats susitvarkyti internete, prieš tai susimokėjęs, arba galės baltąjį polisą gauti draudiko atstovybėje.

„Tai šiek tiek padės sutaupyti sąnaudų. Taip pat atsiras galimybė, jog klientui apmokėjus už riziką, už draudimo liudijimą, tiesiog užteks pačiam atsispausdinti draudimo polisus ir taip sutaupyti laiko“, – „Panoramai“ teigė „Lietuvos draudimo“ Privačios rizikos skyriaus vadovas Vaidotas Krencius.

Bendrovės, abejojančios tokio poliso patikimumu, toliau naudos specialų blanką.

„Nėra tiek informacinės sistemos išplėtotos, kad būtų galima patikrinti, ar tai iš tikrųjų draudimo liudijimas, ar jis nepadirbtas. Atsisakyti vieningos, visiems suprantamos ir žinomos formos yra šiek tiek ankstoka“, – LTV sakė „Ergo Lietuvos“ departamento direktorius Audrius Pilčicas.

Ant paprasto lapo išspausdinti polisai galios tik Lietuvoje.