Naftos kompanijos tikisi, kad artimiausiomis dienomis spaudimas sumažės, nes daug mašinų gabena daugiau kuro nei įprastai. Tačiau Benzino mažmenininkų asociacijos (PRA) pirmininkas Brianas Maddersonas sakė, kad to požymių mažai – socialinė žiniasklaida skatina degalinių apgultį.

„Apmaudu, bet šį rytą gaunu pranešimus iš mūsų mažmenininkų, kad paniškas pirkimas tęsiasi, – sakė jis BBC „Radio 4 Today“ programai. – Viena iš priežasčių yra socialinė žiniasklaida. Kai tik į degalinę atvyksta benzinvežis, žmonės socialiniuose tinkluose apie tai praneša, ir visi puola it bitės prie medaus. Visi lekia ten, ir po kelių valandų degalai vėl baigiasi“.

Ministrai vėlai pirmadienį paskelbė, kad kareiviai budi, pasirengę tiekti degalus tvyrant susirūpinimui, jog benzinvežių vairuotojų trūkumas kelia grėsmę naftos kompanijų galimybėms garantuoti tiekimus.
Vyriausybė tikėjosi, kad eilės sumažės žmonėms grįžus prie įprastesnių pirkimo modelių. Tačiau verslo sekretorius Kwasi Kwartengas sakė, kad karių pasirengimas padėti yra „protingas atsargumo žingsnis“. „Jei prireiks, karinį personalą dislokavus kaip laikina priemonė bus suteikti papildomi pajėgumai tiekimo grandinei, padėsiantys sumažinti spaudimą, kurį sukelia degalų paklausos šuoliai“, – teigė jis.

Pranešta, kad iš pradžių papildomai bus mokomi 75 vairuotojai, kad galėtų vairuoti benzinvežius, vėliau – dar 75, jei prireiks.

Ministrai ne kartą ragino visuomenę nepanikuoti, tikindami, kad šalis turi „pakankamai“ degalų. Tačiau šie raginimai nebuvo išgirti. PRA pranešė, kad daugelis vairuotojų, suradę atidarytą degalinę, degalų pylėsi kur kas daugiau nei įprastai.

„Vidutiniškai visoje Jungtinėje Karalystėje įsipilama degalų maždaug už 25 svarus (34,25 dolerio). Matome, kad žmonės užsipildo ir už 100 svarų, jei gali", – sakė B. Maddersonas.

Tuo metu vyriausybė ir toliau raginama suteikti sveikatos priežiūros darbuotojams ir kitiems būtiniausiems darbuotojams pirmenybę prieigai prie degalų. Didžiosios Britanijos medicinos asociacijos pirmininko pavaduotojas Davidas Wrigley perspėjo, kad svarbiausios tarnybos gali būti paveiktos, jei darbuotojai negalės nuvykti į darbą dėl to, kad negalės įsipilti degalų. „Negalime laukti dviejų ar trijų valandų eilėje prie degalų, kai turime pacientų. Tai kritinė situacija, kai negalime būti tikri, jog turėsime degalų Nacionalinės sveikatos tarnybos ir socialinės priežiūros darbams atlikti, todėl turi būti parengtas planas“.

NASUWT mokymo sąjunga teigė, kad pirmenybė taip pat turėtų būti suteikta mokytojams, jei nesutriks tolesnis vaikų mokymas. Generalinis sekretorius Patrickas Roachas sakė: „Daugeliui mokytojų viešasis transportas nėra išeitis, nes daug mokyklų yra nelengvai pasiekiamose vietovėse, jas galima pasiekti tik privačiu transportu".

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)