Elektrinius dviračius pasirinko tūkstančiai

Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) iki birželio 10 dienos pratęsė kvietimą paramai, kuriai numatyta 8 mln. eurų iš Klimato kaitos programos. Lėšų lieka nebedaug.

„Aplinkos projektų valdymo agentūra sulaukė 9953 paraiškų už 7,3 mln. eurų kompensacijoms už seno ir taršaus automobilio sunaikinimą, įsigyjant mažiau taršią transporto priemonę, el. paspirtuką, dviratį, viešojo transporto bilietą ar dalijimosi paslaugas“, – rašo agentūra komentare „Delfi“.

Pasak jos, daugiausia – 6,6 tūkst. vienetų – prašoma kompensuoti elektrinių paspirtukų ir dviračių įsigijimą, taip pat įsigyta 3,7 tūkst. elektrinių dviračių. Beveik 700 atvejų pasirinktos dalijimosi paslaugos, o 500 – visuomeninio transporto bilietai.

Kvietimo sąlygos leidžia įsigyti po 2 vienetus ekologiškų transporto priemonių, o likusias lėšas skirti viešojo transporto bilietams ar automobilių, paspirtukų ar dviračių dalijimosi paslaugoms įsigyti.

Įvardijo, kas laikytina galimu piktnaudžiavimu

Socialiniuose tinkluose kai kuriems žmonėms domintis, ar galima panaudoti kompensaciją, bet po to grąžinti įsigytus dviračius ar paspirtukus, APVA sako, kad kalbėti dabar įmanoma nebent apie galimą piktnaudžiavimą.

Elektriniai paspirtukai, dviračiai

„Nes šiuo metu nėra techninių galimybių sekti, ar fizinis asmuo nesugrąžino įsigytos transporto priemonės pardavėjui. Reikia pažymėti, kad piktnaudžiavimu galima būtų laikyti tik tuos atvejus, kai įsigyta prekė yra grąžinama pardavėjui, nes tuo atveju asmuo gauna kompensavimą iš Agentūros bei atgauna patirtas išlaidas“, – teigiama komentare.

Kita vertus, priduria agentūra, įsigytos priemonės pardavimo tretiems asmenims nevertėtų laikyti piktnaudžiavimu, kadangi „iškeltas tikslas yra pasiektas – sunaikintas taršus autotransportas, o įsigyta transporto priemonė naudojama pagal paskirtį, kad ir ne paraišką pateikusio asmens“.

APVA teigimu, dalijimosi paslaugų perdavimas naudoti tretiems asmenims taip pat nebūtų traktuojamas kaip piktnaudžiavimas, nes tuo metu asmuo nenaudoja individualaus autotransporto.

„Apie galimą piktnaudžiavimą galima būtų sužinoti šiuo metu tik iš geranoriškų gyventojų pranešimų arba jeigu apie tai praneštų prekių pardavėjai. Tokiu atveju būtų inicijuojamas išmokėtų lėšų susigrąžinimas“, – aiškina įstaiga.


Ką galima įsigyti?

Priklausomai nuo įsigytų transporto priemonių, numatyta maksimali 1000 eurų išmoka vienam pareiškėjui už šias išlaidas:

1. Ne daugiau kaip 1000 eurų viešojo transporto (autobusų, troleibusų, geležinkelio) metiniams ar kitiems bilietams, išskyrus vienkartinius viešojo transporto bilietus,

2. Ne daugiau kaip 1000 eurų e-piniginės papildymui viešojo transporto (autobusų, troleibusų, geležinkelio) paslaugų išlaidoms kompensuoti,

3. Ne daugiau kaip 1000 eurų e-piniginės papildymui už dviračių, elektrinių paspirtukų, lengvųjų automobilių (rekomenduojama elektromobilių) pasidalijimo paslaugų (nuoma, neteikiant vairavimo paslaugos) išlaidų kompensavimui,

4. Ne daugiau kaip 2 vienetai (iš viso) pasirinktų mažiau taršių šių transporto priemonių: 500 eurų už elektrinį dviratį, elektrinį triratį ar elektrinį keturratį, 300 eurų už dviratį ar elektrinį paspirtuką.


Teko pratęsti kvietimą

Prieš metus paskelbtas kvietimas turėjo baigtis birželio 1 dieną, tačiau dėl įvykusios avarijos ir sutrikusio techninės apžiūros stočių darbo pareiškėjai negalėjo pateikti paraiškų kompensacijoms gauti. Todėl kvietimas pratęstas iki šeštadienio, birželio 10 dienos 12 val., arba kol pakaks kvietimui skirtų lėšų.

„Agentūra nuo prašymo pateikimo datos ne vėliau kaip per 30 kalendorinių dienų įvertina prašymą, priima sprendimą dėl kompensacinės išmokos skyrimo/neskyrimo. Kompensacinė išmoka pareiškėjui išmokama per 30 kalendorinių dienų nuo sprendimo priėmimo datos“, – anksčiau naujienų portalui kompensacijų tvarką komentavo agentūra.

Norintieji gauti kompensacines išmokas gyventojai turi būti sunaikinę savo M1 klasės taršų automobilį ir išregistravę jį iš Kelių transporto priemonių registro bei įsigiję minėtas mažiau taršias judumo priemones ir/arba paslaugas.

Iki 2023 metų birželio 10 dienos taip pat vyksta kvietimas „Mažiau taršių judumo priemonių fiziniams asmenims skatinimas“, suteikiantis galimybę gyventojams atsisakyti taršių automobilių ir persėsti į mažiau taršius. Jam numatyta 4 mln. eurų.

Tad iš viso kompensacijoms už įsigytą aplinkai draugiškesnį transportą iš Klimato kaitos programos skirta 12 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją