Teismas nusprendė, kad daugiau kaip tris mėnesius už grotų praleidusiam verslininkui gali būti skirta švelnesnė kardomoji priemonė.

„Įtariamasis yra pakankamai ilgą laiką suėmime, o suėmimas nėra bausmė“, – galutinėje ir neskundžiamoje nutartyje paskelbė teisėja Regina Pocienė. Ji panaikino ikiteisminio tyrimo teisėjo nutartį, kuria V. Živialai suėmimas buvo pratęstas dar dviem mėnesiams.

Pasak teismo, net ir tuo atveju, jeigu V. Živialai grės griežta laisvės atėmimo bausmė, nėra duomenų, jog jis gali slėptis, o jeigu taip nuspręstų padaryti, slėpimosi tikimybė yra tokia menka, kad nepateisina suėmimo termino tęsimo.

Nuspręsdamas paleisti trijų įmonių, užsiimančių prekyba naftos produktais, akcininką V. Živialą teismas taip pat pabrėžė, kad ikiteisminio tyrimo metu jis neprisipažino padaręs inkriminuotus nusikaltimus, tačiau tai, pasak teismo, yra jo teisė – tai esą negali būti priežastimi taikyti jo atžvilgiu pačią griežčiausią kardomąją priemonę.

Ikiteisminį tyrimą atliekantys pareigūnai įtaria, kad verslininkai 2011-2012 metais iš Lenkijos akcizinių sandėlių už maždaug 43 mln. eurų (149 mln. Lt) įsigijo apie 45 tūkst. tonų tepalinės alyvos, kurią pagal suklastotus dokumentus esą pardavė Latvijos, Estijos, Čekijos ir Vengrijos įmonėms, nors iš tikrųjų buvo parduota mažiausiai septyniems lenkams už 47 mln. eurų (161 mln. Lt), neįforminant šių pardavimo operacijų jokiais dokumentais.

Gauti pinigai, pasak pareigūnų, buvo legalizuoti. Be to, įtariama, kad Lietuvos valstybei buvo nesumokėta 1,1 mln. Lt pelno mokesčio.

Dėl prekybos naftos produktais buvo sulaikyti keturi asmenys, pas juos rasta 4,7 mln. Lt grynaisiais. Įtariama, kad pinigai gauti iš neteisėtos tarptautinės prekybos naftos produktais.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) yra skelbusi, kad grupuotė veikė tarptautiniu mastu – Lietuvoje, Latvijoje ir Lenkijoje. Įtariama, kad 11 asmenų organizuota grupė iš neteisėtos prekybos naftos produktais nusikalstamu būdu įgijo ir legalizavo daugiau nei 160 mln. Lt, o neteisėtai veiklai nuslėpti naudojo 47 bendroves, registruotas Lietuvoje, Latvijoje, Lenkijoje, Estijoje, Čekijoje, Vengrijoje, Slovakijoje ir Kipre.

Skelbta, kad grupės nariai didelius kiekius dyzelino perdirbdavo į tepalinę alyvą, kuri pagal savo savybes atitinka dyzelinui.

Šios grupės nariai, naudodamiesi skirtingais valstybių teisės aktų reguliavimais, pagal kuriuos tepalinė alyva Lietuvoje nėra akcizinė prekė, perdirbtą dyzeliną atgabendavo į Lietuvą ir realizuodavo ją įvairių valstybių juodojoje rinkoje.

Buvo pranešta, kad Lietuvos teisėsaugininkų atskleistoje tarptautinėje Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos piliečių suburtoje grupuotėje dalyvavo trys Vilniaus bendrovės – „Ervin“, „Viner“ ir „Transoil“ - V. Živialo yra visų šių įmonių akcininkas, jam priklauso 50 proc. akcijų.

Po V. Živialos ir dar kelių sostinės verslininko sulaikymo vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas FNTT vadovui pulkininkui Kęstučiui Jucevičiui įteikė vardinį pistoletą „Glock 19”.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (317)