DELFI surinktais duomenimis nuo praėjusių metų gruodžio 31 d. iki vasario 13 d. „Statoil” degalinėse benzino kaina padidėjo 17 ct (nuo 4,75 Lt/l iki 4,92 Lt/l). Tuo metu dyzelinas pabrango 21 ct (nuo 4,57 Lt/l iki 4,78 Lt/l).

Lukoil” degalinėse praėjusių metų gruodžio 31 d. už litrą A95 benzino buvo prašoma 4,72 Lt, šių metų vasario 13 d. - 4,89 Lt (skirtumas – 17 ct). Dyzelinas pabrango 21 ct (nuo 4,54 Lt/l iki 4,75 Lt/l).

„Neste” degalinėse sostinėje šiuo metu A95 benzinas kainuoja 4,86 Lt/l, 17 ct daugiau nei praėjusių metų pabaigoje (gruodžio 31 d. - 4,69 Lt/l). Dyzelino kaina per pusantro mėnesio šio tinklo degalinėse pakilo 21 ct (nuo 4,51 Lt/l iki 4,72 Lt/l).

DELFI primena, kad dar prieš padidinto akcizo įsigaliojimą buvo tikinama, kad šis pokytis turėtų dyzelino kainą išauginti apie 12 ct/l.

„Orlen Lietuva“ duomenimis, didmeninė A95 benzino kaina nuo praėjusių metų pabaigos iki vasario antros savaitės išaugo 19 ct (nuo 4,27 Lt/l iki 4,46 Lt/l). Tuo metu dyzelino kainos pokytis – 22 ct (nuo 4 Lt/l iki 4,22 Lt/l).

Praėjusių metų pabaigoje Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacijos atstovas Lukas Vosylius teigė, kad padidintas akcizas dyzelinui turėtų sumažinti dyzelino kainos pranašumą prieš benziną, tačiau pagal matomus skaičius, praėjusių metų pabaigoje dyzelino ir benzino kaina skyrėsi 14 ct, o šiuo metu skirtumas išaugęs iki 18 ct.

Kainą kelia pasaulinės tendencijos

Lukas Vosylius
Kalbėdamas su DELFI prabėgus pirmosioms šių metų savaitėms L. Vosylius teigė, kad visgi prognozė dėl dyzelino kainos kilimo metų pradžioje pasitvirtino.

„Ką prognozavome, tas ir buvo pasiekta pirmomis sausio savaitėmis. Vienareikšmiškai sakyti, kad tas pabrangimas buvo susijęs tik su akcizo pakilimu negalima, nes didžiąją kainos dalį sudaro ne akcizas, bet didmeninė kaina, kuri priklauso nuo pasaulinių tendencijų“, - kalbėjo naftos produktų prekybininkų atstovas.

Paprašytas paprognozuoti, ar Lietuvoje ir toliau bus matomos augančios kuro kainos degalinėse, L. Vosylius sakė nenorintis kalbėti apie ateities tendencijas: „Nenoriu gąsdinti įvairiomis prognozėmis, kuriomis užsiima bankų analitikai, nes naftos produktų kainos yra neprognozuojamos“.

„Naftos kaina yra kaip amerikietiški kalneliai – vieną dieną kyla, kitą dieną krenta. Jei dabar turime kilimą, tai norėtųsi, kad turėsime ir kainos kritimą“, - tęsė pašnekovas.

„Finasta“: naftos kainos kilimas turėtų būti trumpalaikis

Rūta Medaiskytė
Tuo metu banko „Finasta“ ekonomistė Rūta Medaiskytė sutiko pasidalinti savo įžvalgomis apie naftos produktų kainų galimas tendencijas ateityje.

Nafta pastaruoju metu galėjo brangti, nes yra bendra rinkose gera nuotaika. Be to, silpnėjo doleris, tai reikia sumokėti daugiau silpno dolerio už naftą, bet, manau, kad tai trumpalaikės tendencijos“, - kalbėjo analitikė.

R. Medaiskytė prognozavo, kad augančios pasaulinės naftos kainos neturėtų ilgai išsilaikyti, nes rinkoje kalbama apie dideles naftos atsargas bei ekonomikos augimo ribotumą.

„Pirmas pusmetis ekonomikai bus dar silpnokas, antras – bus šiltesnis. Bet turime pusiau gyvuojančią ekonomiką, tai nesinorėtų sakyti, kad (nafta – DELFI) labai brangs. Nors stiprėja Kinijos ekonomika, kuri yra viena iš didžiųjų naftos pirkėjų, tai gali ir kitą pusmetį naftos paklausa labiau išaugti“, - teigė „Finasta“ atstovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (172)