Šiauliuose įsikūrusios „Gretvėjos“ vadovas Gintaras Valungevičius patvirtino, kad kovo 28 dieną Belgijoje buvo sulaikyti jo įmonės vilkikai. Tačiau nenurodė priežasčių, kodėl. „Vyksta tyrimas“, – sakė jis.

Savo ruožtu „Delfi“ apie situaciją informavęs Lietuvos profesinių sąjungų aljanso pirmininkas Audrius Cuzanauskas teigė, kad sunkvežimiai areštuoti dėl neteisingo darbo užmokesčio deklaravimo ir mokėjimo jų vairuotojams.

„Gretvėja“ Belgijos tarnyboms teikė dokumentus, kad vairuotojams yra mokama 13,70 Eur už valandą, tačiau iš tikrųjų buvo mokamas kur kas mažesnis atlyginimas, t. y. 6,14 Eur už valandą“, – sakė A. Cuzanauskas.

Pašnekovas nurodė, kad ši situacija yra identiška „Arijaus“. „Tik ten buvo 13, o čia – 15 sunkvežimių“, – pridūrė jis.

„Pagaliau mūsų bendradarbiavimas su kolegomis Belgijoje, Nyderlanduose, Prancūzijoje duoda vaisių. Jau dviejų įmonių vilkikai sulaikyti ir pradėtas jų baudžiamasis persekiojimas.

Užsienio kolegų teisininkai taip pat ruošia ir civilinius ieškinius Lietuvos vežėjams dėl neteisingai mokamo darbo užmokesčio, dėl neturtinės žalos, patirtos dėl neteisėtų darbdavio veiksmų, kurie bus pateikti prie nagrinėjamų tyrimų. Manome, kad bylinėjimasis Belgijoje, Nyderlanduose ar kitoje ES valstybėje tikrai suteiks darbdaviams progą pamąstyti, ar verta toliau taip elgtis su darbuotojais“, – dar sakė A. Cuzanauskas.

Jis teigė, kad dėl vairuotojams neteisingai mokamų atlyginimų kenčia ir Lietuvos biudžetas.

„Remiantis Lietuvos vežėjų profesinės sąjungos 700 bylų statistika, mūsų šalyje yra „patogu nematyti“, kaip turi būti mokami atlyginimai, o tai yra milijonai nesumokėtų mokesčių į mūsų valstybės biudžetą.

Juk priskaičiavus ir išmokėjus darbuotojui visą priklausantį atlyginimą, Lietuvos biudžetas gautų kelias dešimtis milijonų pajamų, kurios galėtų būti skirtos pensijoms, socialiniams darbuotojams, sveikatos apsaugai ir t. t.“, – sakė A. Cuzanauskas.

Savo ruožtu G. Valungevičius belgų veiksmus vertino kaip susidorojimą su Rytų Europos įmonėmis, o situaciją plačiau žadėjo pakomentuoti vėliau.

Jis dar pridūrė, kad dalis areštuotus vilkikus vairavusių darbuotojų yra grįžę į Lietuvą, kiti – pasilikę komandiruotėse.

„Sodros“ duomenimis, balandžio 8 dieną „Gretvėja“ turėjo 274 darbuotojus, kuriems vasarį mokėtų atlyginimų vidurkis siekė 767,08 Eur popieriuje (apie 529 Eur į rankas).

Juridinių asmenų registrui pateiktos finansinės ataskaitos duomenimis, įmonė 2018 metais gavo 9 114 118 Eur pardavimo pajamų, uždirbo 344 889 Eur grynojo pelno.

Vienintelis „Gretvėjos“ akcininkas nuo 2016 metų rugpjūčio 23 dienos yra G. Valungevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (646)