Lietuvos muitinė pastebi, kad bandančių įvažiuoti į Lietuvą su Rusijoje registruotais automobiliais akivaizdžiai mažėja. Nuo pirmadienio ryto iš viso neįleisti 42 tokie automobiliai.

Lietuvos muitinės pareigūnai pasienio kontrolės postuose atvykstančius su Rusijoje registruotais automobiliais perspėja, kad jie nebus įleidžiami, taip pat tokiais automobiliais keliaujantys piliečiai informuojami, kad jeigu bandys įvažiuoti pakartotinai, jiems gresia atsakomybė už tarptautinių sankcijų pažeidimą pagal Administracinių nusižengimų kodekso 515 straipsnį. Pagal kurį asmeniui gresia bauda ir automobilio konfiskavimas.

Automobilių su rusiškais registracijos numeriais taip pat neįleidžia ir Latvija bei Estija.

Kaip ELTA skelbė anksčiau, penktadienį atnaujintuose EK išaiškinimuose nurodoma, kad į ES teritoriją net laikinai negalima įvežti automobilių ar kitų sankcijose numatytų asmeninių daiktų, pavyzdžiui, fotoaparatų, nešiojamųjų kompiuterių, telefonų, cigarečių, skutimosi priemonių, šampūno, muilo ir kitų prekių.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis antradienį nurodė, kad Lietuva konsultuojasi su EK, kaip reikėtų įgyvendinti naują tvarką. Pasak jo, papildomi išaiškinimai reikalingi, mat, Lietuva turi įvertinti ir Kaliningrado tranzito faktorių.

Europos Komisija (EK) pateiktame patikslinime dėl ribojimų, susijusių su sankcionuotų prekių įvežimo į Bendrijos teritoriją, nurodoma, kad valstybės narės turėtų taikyti proporcingumo ir pagrįstumo principus, ribojant daiktų, nekeliančių žymios sankcijų apėjimo rizikos, įvežimą į Europos Sąjungą (ES).

„2023 m. rugsėjo 13 d. Europos Komisija patikslino, kad prekėms, kurios nekelia žymios sankcijų apėjimo rizikos (pvz., asmeninės higienos prekės, ar drabužiai, esantys lagamine, kurie akivaizdžiai bus naudojami kelionės metu) valstybės narės nurodytus ribojimus turėtų taikyti atsižvelgiant į proporcingumo ir pagrįstumo principus“, – nurodoma URM komentare, kurį Eltai perdavė ministro atstovė Paulina Levickytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)