Geležinkeliai BNS pranešė, kad gruodžio 31-ąją pasibaigus trejų metų įmonių sutarčiai, nuo sausio baltarusiški naftos kroviniai bus vežami tik pagal BNK poreikį ir be įsipareigojimų.

Pasak „LTG Cargo“, ji ir BNK susitarė dėl krovinių gabenimo apimčių į Klaipėdos uostą sausio mėnesį. Preliminariais duomenimis, bus pervežta 60–70 tūkst. tonų tamsių naftos produktų.

„LTG Cargo“ generalinis direktorius Egidijus Lazauskas sako, kad krovinių pervežimo rinkoje šiuo metu yra didelis neapibrėžtumas, todėl kiekvienas krovinys įmonei reikšmingas.

„Baltarusiško krovinio pervežimo grandinė sukuria ekonominį efektą ne tik mums, bet kitoms bendrovėms“, – BNS sakė jis.

Anot E. Lazausko, įmonė didžiausią dėmesį dabar skiria veiklos plėtrai ir diversifikavimui – įgyvendindama strateginę plėtrą Centrinėje ir Rytų Europoje, ji ruošiasi vežti krovinius Lenkijoje, aktyviai žvalgosi kitose regiono šalyse, siūlo naujas paslaugas.

Pernai „LTG Cargo“ pervežė apie 2 mln. tonų BNK krovinių – naftos ir jos produktų, arba 3,7 proc. viso metinio Lietuvos įmonės krovinių srauto.

BNK naftos produktai geležinkeliu vežami iš Mozyrio gamyklos Baltarusijoje į Klaipėdą – arčiausiai esantį jūrų uostą, kur jie perkraunami į laivus.

BNK antrinė įmonė Jungtinėje Karalystėje gruodžio viduryje pranešė, kad laikinai stabdo eksportą per „Klaipėdos naftos“ terminalą pagal naujas sutartis su pirkėjais. Tuomet skelbta, kad produktai, parduoti ankstesniais sandoriais, toliau bus kraunami Klaipėdoje.

Valstybės valdoma „Klaipėdos nafta“ teigė, kad neapibrėžtumui užsitęsus, tai gali turėti įtakos šių metų rezultatams. Bendrovė vėliau padėties BNS nekomentavo.

Autoritarinis Baltarusijos vadovas Aliaksandras Lukašenka ne katą grasino sankcijomis Lietuvai ir tikino, kad Minskas atsisakys naudotis Klaipėdos uostu, per kurį daugiausiai išvežama baltarusiškų kalio trąšų ir naftos produktų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (649)