Lietuvos vežėjų asociacijos „Linava“ prezidentas, paklaustas apie susidariusią situaciją dėl baltarusiškų leidimų trūkumo, sako, kad Lietuvos vežėjai priprato nežinoti, kas yra leidimų trūkumas. „Vadinasi, tai parodo, kad pakankamai gerai dirbama, jei leidimų netrūksta. Jei tam tikros rūšies leidimų pritrūko – normalu, nes bet kurios rūšies leidimų gali bet kada pritrūkti. Šiems metams neužteko tranzitinių leidimų važiuoti per Baltarusiją. Taip įvyko, matyt, dėl to, kad vežėjai šiek tiek pakeitė savo judėjimo kryptį Rusijos link – pradėjo daugiau į Rusiją važiuoti per Baltarusiją, užuot važiavę per Latviją“, - kalba A. Kondrusevičius.

Anot jo, su Baltarusijos institucijomis deramasi, bet tai nėra taip paprasta. „Leidimai – kaip pinigų spausdinimas, jų taip greitai neatspausdinsi, bet svarbu, kad vežėjai turi alternatyvą važiuoti per Latviją – žinoma, tai veikiausiai sukels nepatogumų – gali atsirasti ilgesnės eilės Latvijos-Rusijos pasienyje“, - dėsto A. Kondrusevičius. Asociacijos prezidentas neatmeta galimybės, kad dabartinė situacija dėl sunkesnių gabenimų į Baltarusiją galėjo susidaryti dėl to, kad tranzitiniai leidimai buvo išdalinti nepakankamai objektyviai.

Tam linkę pritari ir vežėjai. Skaičiuojama, kad šiuo metu vežėjai turi pasiėmę apie 12 tūkst. leidimų. Deja, ne visi. Kai kurie neturi nieko. „Vienos įmonės leidimus „konservuoja“, o kitos negali važiuoti per Baltarusiją“, - apibendrina A. Kondrusevičius.

UAB „Mečys“ vadovas ir „Linavos“ prezidiumo narys Mečislovas Atroškevičius sako, jog vežėjams turint 12 tūkst. leidimų šiais metais bus galima atlikti kažkiek reisų: „Dabar viskas susieina jau ne į politinius sprendimus, bet į techninius. Atspausdinti naujų leidimų užtrunka, juk jie spausdinami specialioje spaustuvėje, kur būtina atlikti tam tikras procedūras. Manau, kad teks mums kažkaip šį mėnesį verstis be tranzitinių leidimų į Baltarusiją. Galėjo būti du variantai – naujų leidimų kvota arba paimti kitų metų leidimus ir pradėti juos naudoti šį mėnesį, bet kol kas kitų metų leidimai nėra atspausdinti“, - sako M. Atroškevičius.

Pasak vežėjų, transportininkai kasdien sunaudodavo apie 500 leidimų. Lietuvos nacionalinio verslo konfederacijos atstovė Nijolė Uinskienė piktinasi, kad susidariusi situacija ypač trukdo dirbti smulkiems vežėjams. „Pirmadienį, gruodžio 12 d., susidūrėme su problema, kad nėra tranzitinių leidimų važiuoti per Baltarusiją. Blogiausia, kad apie tai nebuvo jokios informacijos nei Valstybinės kelių transporto inspekcijos (VKTI), nei Susisiekimo ministerijos, nei „Linavos“ puslapyje. Ryte nuvažiavome leidimų ir jų nebuvo. Pareigūnai aiškina, kad pagal galiojančią tvarką kai kas iš anksto pasiėmė 12-13 leidimų. Man atrodo, kad kažkam sudarytos geresnės sąlygos dirbti. Juk VKTI ir Susisiekimo ministerija viską žinojo, kiek leidimų kam išdalinta. Man atrodo, kad čia stambieji viską susigrobė. Įžvelgiu tam tikrų didelių įmonių protegavimą“, - komentuoja N. Uinskienė.

VKTI Kelių transporto veiklos reguliavimo skyriaus vedėjo pavaduotojas Algirdas Kuzmickas sako, kad situacija dėl tranzitinių leidimų važiuoti per Baltarusiją – vežėjų išpūstas burbulas. „Juk vežėjai turi pasiėmę leidimų ir iki šiol jų nepanaudoję. Kalbėjau su Baltarusijos transporto inspekcija. Dėl leidimų gavimo vyksta pasitarimas ir jau greitai informuosime vežėjus. Mes leidimus išdavėme pagal galiojančią tvarką - iki pusantro leidimo transporto priemonei vykti tranzitu per Baltarusijos Respubliką. Dėl ponios Nijolės atvejo – abi įmonės dėl kurių ji kreipėsi, turi maksimalų leidimų skaičių. Nereiktų daryti didelių problemų, nes netgi pasibaigus leidimams, tos įmonės dar gali savaitę ar dvi važiuoti“, - aiškina A. Kuzmickas.

Pašnekovas pabrėžia, kad pasibaigę tranzitiniai leidimai juk nereiškia, kad vežėjas negali važiuoti – reikia rinktis alternatyvą, pavyzdžiui, važiuoti per Latviją. „Šiandien kalbėjau su vežėjais, nėra didelių eilių Latvijos-Rusijos pasienyje. Jei dvišaliams gabenimams nebūtų leidimų, tai transporto priemonės, vežančios krovinius tarp Lietuvos ir Baltarusijos, negalėtų to daryti, o dabar juk taip nėra“, - pabrėžia A. Kuzmickas.

Šiuo metu Baltarusijos atitinkamose tarnybose vyksta pasitarimas dėl tranzitinių leidimų į Baltarusiją. VKTI pareigūnai neatmeta galimybės, kad galbūt yra vienas kitas vežėjas, kuris anksčiau nevykdė gabenimų ir dabar, metų pabaigoje, atsiradus kokiam nors užsakymui nori vežti krovinį ir Baltarusiją ir negauna leidimo.

Lietuvos smulkių ir vidutinių vežėjų asociacijos atsakingasis sekretorius Sigitas Česnavičius nelinkęs dramatizuoti susidariusios situacijos: „Turime džiaugtis, kad yra dvišalių leidimų į Rusiją. Kas iš to, jei turėtume tranzitinių leidimų į Baltarusiją, bet neturėtume į Rusiją? VKTI pareigūnai dirba operatyviai ir kompetentingai. Su kilusiomis problemomis susitvarkysime – teks važiuoti per Latviją, gal ir eilėse ilgiau palauksime, bet svarbu, kad gabenimo procesai nestrigtų. Vienintelis klausimas, kurį turiu minėtų institucijų darbuotojams - kodėl niekas nepranešė, kad už kelių dienų baigsis leidimai“.

Šarūnas Baublys, Susisiekimo ministerijos kelių ir aviacijos transporto departamento vadovas, informuoja, kad vyksta intensyvios derybos su baltarusiais dėl apsikeitimo kitų metų leidimų kvota ir galimybės kitų metų leidimus naudoti dar šiemet. „Tikimasi, kad tai pavyks padaryti. Baltarusijos institucijos žada teigiamai atsakyti į šį klausimą“, - džiugią žinią vežėjams siunčia Š. Baublys.

Kol kas nėra aišku, kaip atitinkamose institucijose bus išspręstas tranzitinių leidimų važiuoti per Baltarusiją klausimas, tačiau veiksmų situacijai gerinti imtasi operatyviai.