Narkotikų vartojusį žmogų atpažinti nelengva, ypač nepatyrusioms akims. Mat girtam sunku išsilaikyti ant kojų, pinasi liežuvis ir sklinda svaigalų kvapas, apsvaigęs nuo psichotropinių medžiagų gali atrodyti visiškai įprastai. Vilniaus priklausomybės ligų centro direktoriaus pavaduotojas gydymo reikalams Algirdas Mižutavičius papasakojo, kas išduoda narkomaną.

Sunku atpažinti

„Yra medžiagų, kurios veikia slopinamai, kitos sukelia perdėtą aktyvumą, o apskritai pagrindinis požymis yra neadekvatus elgesys. Jie ima juoktis, garsiai kalbėti arba nesugeba sutelkti dėmesio", - pasakojo specialistas.

„Narkomanus, kurie kvaišalus vartoja nuolat, lengviau atpažinti, bet jei žmogus pavartojo tik kartą, gali būti sudėtinga. Sutrinka kalba, orientacija. Pavartojus slopinamųjų medžiagų susitraukia akių vyzdžiai, išsiplėtę rodo apie stimuliuojančių narkotikų, pavyzdžiui amfetamino, vartojimą", - vardijo pagrindinius simptomus A.Mižutavičius.

Policijos pareigūnai yra apmokyti atpažinti apsvaigusius asmenis. Jei žmogus keistai elgiasi, nerišliai kalba ir nekoordinuoja judesių, pareigūnas gali paprašyti atlikti testą aptikti narkotinėms medžiagoms seilėse. Tačiau šio testo rezultatas nėra galutinis, remiantis juo vairuotojas nėra baudžiamas.

„Testo rezultatai yra tik išankstiniai, todėl gavus teigiamus rezultatus, teisės aktų nustatyta tvarka asmens sveikatos priežiūros įstaigoje asmeniui atliekama medicininė apžiūra. Ir tik atlikus medicininę apžiūrą ir gavus patikrinimo rezultatus - galima asmenį patraukti atsakomybėn", - aiškino Lietuvos policijos eismo priežiūros tarnybos Administracinės veiklos skyriaus viršininkas Renatas Požėla. „Kryptis tokia, kad kasmet sulaikytų apsvaigusių nuo narkotikų vairuotojų daugėja", - tvirtino jis.

Neapčiuopiama rizika

A.Mižutavičius neslėpė, kad tyrimams priklausomybės ligų centre policija pristato labai nedaug vairuotojų, įtariamų kvaišalų vartojimu. "Juos sunku sugauti. Jei nepadaro eismo įvykio, o paprasčiausiai važiuoja kolonoje tarp kitų, juk nepamatysi, kad vairuoja vartojęs", - sakė specialistas.

„Įtarus narkotikų vartojimu yra tikrinamas šlapimas. Narkotinės medžiagos jame išlieka kelias paras, todėl žmogus gali būti baudžiamas ne už apsvaigimą, bet už vartojimą. Alkoholio leidžiamos 0,4 promilės, o narkotikus vartoti visiškai draudžiama", - tvirtino A.Mižutavičius. Jis pabrėžė, kad narkotines medžiagas vartoti apskritai draudžiama, ne tik prie vairo, todėl žmogus net ir pasibaigus jų tiesioginiam poveikiui neturėtų vairuoti, nekalbant apie tai, kad geriausia nevartoti iš viso.

Tikrina reidų metu

Specialistas paaiškino esminius skirtumus tarp svaiginimosi alkoholiu ir narkotikų vartojimo. „Pavojingiausia yra iš karto pavartojus, vėliau poveikis išlieka apie tris valandas, nelygu kvaišalų stiprumas ir kiekis. Pavartojus narkotikų neapima tokia būsena kaip išgėrus svaigalų, kvaišalų poveikis praeina greičiau, nes kur vartojami litrai, o kur keli miligramai", - sakė jis.

Apsvaigusių vairuotojų policija ieško specialių patikrinimų metu. Per pastarąjį reidą, vykusį kovo 8-10 dienomis, buvo patikrinta beveik 14 tūkst. vairuotojų, 13 jų buvo įtarti psichotropinių medžiagų vartojimu, bet nė vieni įtarimai nepasitvirtino. Panaši situacija buvo ir vasarį, kai patikrinus beveik 16 tūkst. automobilių, narkotikų vartojimu buvo įtarti 38 vairuotojai, tačiau nė vienam iš jų specialus testas neparodė teigiamo rezultato.

A.Mižutavičius aiškino, jog apsvaigęs žmogus nesugeba tinkamai įvertinti situacijos, jam gali atrodyti, kad jaučiasi puikiai ir gali vairuoti, bet iš tikrųjų kelyje toks vairuotojas net pavojingesnis už girtą žmogų. „Nuo slopinančių medžiagų judesiai sulėtėja, iškrypsta suvokimas, nuo stimuliuojančiųjų reakcija ir judesiai tampa neprognozuojami, žmogus gali staigiai suktelėti vairą", - vardijo jis.

Įkliūva ir įžymybės

Garsiausiai nuskambėjęs įvykis, kilęs dėl narkotikus vartojančio vairuotojo kaltės - prieš daugiau nei metus Gintaro Einikio sukelta avarija. Tada praeityje garsus krepšininkas netoli Klaipėdos vairuodamas savo visureigį „VW Touareg" išvažiavo į priešingą eismo juostą ir trenkėsi į priešais važiuojantį BMW. Per avariją BMV vairuotojui lūžo šeivikaulis.

G.Einikis, palikęs sudaužytą automobilį, iš įvykio vietos pasišalino, bet vėliau pagal liudytojų parodymus buvo sučiuptas. Policija jo automobilyje rado kokaino, o atlikus tyrimus paaiškėjo, kad avarijos metu sportininkas buvo apsvaigęs nuo šių kvaišalų. Jam buvo skirta 6250 litų bauda.

Daugeliu atvejų atsakomybė už vairavimą bei avarijos sukėlimą pavartojus psichotropinių medžiagų yra tokia pati, kaip ir išgėrus. Už vairavimą apsvaigus yra skiriama 1000-3000 litų bauda ir nuo metų iki trejų atimama teisė vairuoti arba skiriama 10-30 parų administracinio arešto, kartu atimama teisė vairuoti dvejus-trejus metus. Sukėlus eismo įvykį laukia dar didesnės bausmės, tačiau ne vien dėl jų verta susimąstyti prieš sėdant prie vairo.