Girtas bedarbis

8.40 val. DELFI iš pareigūnų sužinojo, kad policija jau nustatė įtariamąjį. Paaiškėjo, kad tai O. K. (gim. 1971 m.), kuris pristatytas į policijos komisariatą. Vyrui nustatytas sunkus girtumas (2,78 promilės).  Paaiškėjo, kad tai į policijos akiratį iki šiol nepatekęs bedarbis iš Avižienių kaimo Vilniaus rajone.

Dėl melagingo pranešimo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Už melagingas pranešimą apie visuomenei gresiantį pavojų ar ištikusią nelaimę gresia bauda, viešieji darbai, ar laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Vilniaus apskrities vyriausiojo komisariato pareigūnų žiniomis, buvo pranešta, kad pakilęs lėktuvas sprogs, tačiau nebuvo nurodyta, kur numatytas lėktuvo skrydis. Patikrinus pranešimą paaiškėjo, kad jis melagingas.

Nežinia ir papildomas tikrinimas

DELFI skaitytojas rašė, kad nuo ryto Vilniaus tarptautiniame oro uoste tvyrojo sumaištis. Atidedami skrydžiai, keleiviai išlaipinami iš lėktuvų. Visi vėl turi grįžti į patikros postą. „Niekas nieko nepaaiškina, kas vyksta...“, - rašė skaitytojas.

Oro uosto tinklalapyje to priežastys nebuvo nurodomos. Tik lakoniškas užrašas "Informacija vėliau". Dėl skrydžių susirūpinusiu klientu prisistačiusiam DELFI žurnalistui oro uosto tarnybos tenurodė, kad skrydžiai nuo 8 val. atnaujinami. Pasiteiravus dėl reisų atidėjimo priežasčių, oro uosto darbuotoja užsiminė apie saugumo situaciją. „Aviacijos saugumas dar nenusprendė, ar teikti informaciją“, - teigė moteris.

Kai DELFI kreipėsi oficialiai paaiškinimo, Tarptautinio Vilniaus oro uosto komunikacijos vadovė Sandra Meškauskaitė sakė: „5.40 val. Bendruoju pagalbos telefonu buvo gauta žinutė, kad galimai yra užminuotas orlaivis. Koks orlaivis - jokios informacijos nebuvo. Atitinkamai sureagavome į situaciją, ėmėmės visų pagal mūsų reikalavimus numatytų aviacijos saugumo procedūrų: kartu su antžeminių bendrovių pagalba buvo visi keleiviai sugrąžinti į terminalą, informuoti visi skrydžiai nuo to momento, t.y. 6 skrydžiai. Orlaivių kapitonai taip pat priėmė sprendimus atlikti papildomas aviacijos saugumo procedūras ir tol, kol jos nebus atliktos, neskristi. Šiuo metu procedūros yra atliekamos, informacija, kuri yra susijusi su sprogmenimis, yra tiriama policijos, o mes rūpinamės keleiviais ir šiuo metu atliekame pakartotiną keleivių aviacijos saugumo procedūrą."

Oro uoste buvo organizuojamas keleivių patikrinimas, kurių iš viso oro uoste tuo metu buvo apie 700. Iki 9 valandos ryto planuotas užgaišimas truko kiek trumpiau.

Baigus papildomą patikrinimą skrydžiai buvo atnaujinami pagal tvarkaraštį. 8.40 val. duomenimis, išskrido reisai į Taliną, Varšuvą, Eindhoveną, pakilimo laukė ir kiti.

Ketvirtadienio rytą, nuo to laiko, kai buvo gautas pranešimas apie sprogmenis, skrydžių iš Vilniaus į Rusiją nebuvo, tačiau buvo skrydžių į Taliną, Londoną, Frankfurtą, Varšuvą, Kopenhagą ir Eindhoveną. Į Maskvą iš Vilniaus skrenda trys oro bendrovės: "Aeroflot", "UTair Aviation" ir "Transaero Airlines", visos leidžiasi skirtinguose oro uostuose.

Rusijoje tikrinti du lėktuvai skirtinguose oro uostuose, bus tikrinami ir kiti

Rusijos žiniasklaida rašo, kad anonimas pranešė apie sprogmenis, esančius lėktuve, atskridusiame iš Vilniaus į Maskvą. Keliama versija, kad skambučio sulaukta iš Minsko. Rusijos Vidaus reikalų ministerijos Transporto valdybos spaudos tarnyba patvirtino, kad policija tikrina du lėktuvus, skelbia lenta.ru. Lėktuvas Vnukovo oro uoste nusileido 8 val. 13 min. Maskvos laiku, o kitas - Šeremetjevo oro uoste 8 val. 33 min. Abu buvo lėktuvai nuvaryti toliau, keleiviai išlaipinti. Pareigūnai patikrino pačius lėktuvus ir juose esantį bagažą, sprogmenų nerado.

RIA „Novosti“ šaltinio teisėsaugos institucijose duomenimis, „Vnukovo“ oro uoste patikrintame „Utair“ orlaivyje „Boeing 737“ sprogmenų nerasta. Pirminiais duomenimis, orlaivyje buvo 35 keleiviai ir šeši ekipažo nariai. Šeremetjevo oro uoste tikrinamas „Aeroflot“ lėktuvas „Superjet 100-90“, kuris nusileido 8 val. 33 min.

Pranešama, kad bus tikrinami ir dieną iš Vilniaus į Maskvą atskrisiantys lėktuvai Domodedove ir Vnukove.

Orlaiviai patraukiami atokiau, pačių oro uostų darbas nesutriko, skirtingai nei Vilniaus, kur sumaištis tęsėsi porą valandų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (190)