Sekmadienį „Lufthansa“ pranešė rengianti ekstrinį grafiką. Bus paveikti Frankfurto, Miuncheno, Hamburgo, Berlyno, Diuseldorfo, Kelno- Bonos ir Štutgarto oro uostai.

Antžeminių tarnybų darbuotojai streiką pradės antradienį 4 val. ryto (03.00 val. Grinvičo laiku), o trečiadienį anksti ryte grįš į darbą, paskelbė „Verdi“ Berlyne.

Streikuoti paragintas visas antžeminių tarnybų personalas, įskaitant techninės priežiūros ir registracijos darbuotojus, todėl galimai bus atšaukta nemažai skrydžių.

Profsąjunga daro spaudimą dėl derybų dėl 25 000 darbuotojų – dirbančių bendrovėse „Lufthansa“, „Lufthansa Technik“, „Lufthansa Cargo“, „Lufthansa Technik Logistik Services“, „Lufthansa Engineering and Operational Services“ ir kitose „Lufthansa“ grupės įmonėse, – darbo užmokesčio.

Anot „Lufthansa“, streikuoti pasirengę 20 000 jos darbuotojų.

„Lufthansa“ žmogiškųjų išteklių vadovas Michaelis Niggemannas sakė, kad streiko padarinius pajus tiek keleiviai, tiek darbuotojai. Jis pažymėjo, kad atnaujintas streikas skelbiamas prieš pat kitą derybų dėl darbo užmokesčio etapą, numatytą trečiadienį, ir kad „Lufthansa“ pateikė plataus masto pasiūlymą.

„Verdi“ pažymėjo, kad per trečiąjį derybų raundą susitarimas nebuvo pasiektas, daugumai darbuotojų atmetus „Lufthansa“ pasiūlymą antžeminių tarnybų personalui.

Profsąjungos teigimu, mažas antžeminio aptarnavimo darbuotojų atlyginimų padidinimas, palyginti su kitais darbuotojais, mėnesių, per kuriuos atlyginimai nebus padidinti, skaičius ir naujosios sutarties trukmė yra nepriimtini.

Be to, „Lufthansa“ nebuvo pasirengusi atkurti darbo užmokesčio, kurio buvo atsisakyta koronaviruso pandemijos metu.

„Verdi“ vyriausiasis derybininkas Marvinas Reschinsky‘is sakė: „Antžeminių tarnybų personalas jaučiasi dar kartą užgautas.“ Nors „Lufthansa“ savo pilotams mokėjo iki 270 000 eurų (290 000 JAV dolerių) bazinį atlyginimą, antžeminio personalo atlyginimas siekė nuo 13 eurų per valandą. Pasak jo, tai „visiškai nevisuomeniška“.

„Verdi“ reikalauja padidinti darbo užmokestį 12,5 proc., mažiausiai 500 eurų per mėnesį daugiau, taip pat siekia vienkartinės 3 000 eurų priemokos dėl infliacijos.

„Lufthansa“ siūlo per 12 mėnesių padidinti pagrindinį atlyginimą mažiausiai 10 proc., o su neapmokestinama infliacijos priemoka – iš viso 3 000 eurų. Per pastaruosius 18 mėnesių 20 000 antžeminių tarnybų personalo darbo užmokestis vidutiniškai padidėjo 11,5 proc., teigė bendrovė.

Šiuo metu vykstantis atskiras trijų dienų „Lufthansa“ antrinės įmonės „Discover“ pilotų streikas turėtų būti nutrauktas likus minutei iki pirmadienio vidurnakčio (2259 GMT). Dėl „Cockpit“ profsąjungos streiko turizmo antrinės įmonės skrydžiai buvo atšaukti Frankfurto ir Miuncheno oro uostuose.

Aštuoni iš 19 sekmadienį numatytų skrydžių buvo atšaukti. Bendrovė „Discover“ teigė planuojanti pasinaudoti kitų oro linijų bendrovių orlaiviais arba keleiviams užsakyti vėlesnius skrydžius.

Prieš streiką, kuris prasidėjo penktadienio vidurnaktį, „Discover“ teigė planuojanti laikytis dviejų trečdalių savo tvarkaraščio. Šeštadienį „Discover“ pranešė atšaukusi septynis iš 16 skrydžių.

„Cockpit“ paragino „Lufthansa“ pilotus pirmadienio rytą surengti solidarumo streiką. Streikas truks keturias valandas ir paveiks tik „Boeing 787“ tipo orlaivius. Iki šiol „Lufthansa“ eksploatuoja tik penkis tokius lėktuvus.

Anot „Lufthansa“, trumpas streikas gali paveikti keturis išvykimus, tačiau oro transporto bendrovė tikino, kad išvykimai vyks pagal tvarkaraštį.

Bendrovė „Discover“, eksploatuojanti 24 „Airbus“ orlaivius ir turinti apie 420 pilotų, yra palyginti nedidelė oro transporto bendrovė, vykdanti skrydžius iš Frankfurto ir Miuncheno. Ji daugiausia konkuruoja su „Condor“ turizmo rinkoje.

„Cockpit“ siekia savo darbuotojams visiškai teisėtos kolektyvinės sutarties.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją