Baltosios rožės vardu pavadintas tiltas Alytuje beveik baigtas statyti – ant buvusio geležinkelio tilto atramų sumontuota nauja konstrukcija jau sujungė abu Nemuno krantus, tilto prieigose iškilo skulptoriaus Vlado Kančiausko ažūrinė skulptūra „Lelijos žiedas“. Naujoji skulptūra ne itin panaši į tą, kuri čia buvo pastatyta prieš daugiau nei tris dešimtmečius.

Šią to paties autoriaus skulptūrą dėl tilto statybos pernai teko išmontuoti. Ji buvo 21 metro aukščio, pagaminta iš betono ir plieno karkaso, tinkuoto cemento skiediniu, ir apsaugota 2 milimetrų vario lakštais. Tikėtasi, kad baigus tilto statybą skulptūrą pavyks pastatyti į vietą, tačiau paaiškėjo, kad ji pernelyg sutrešusi. Alytaus valdininkai, pasitarę su V.Kančiausku, nutarė senosios skulptūros vietoje pastatyti kitą. Ši yra beveik 10 metrų aukštesnė ir metalinė, betoninis jos pagrindas – kur kas masyvesnis, nei buvo.

Skulptūra yra kultūros paveldo objekto – senojo geležinkelio tilto atramų – teritorijoje. Į Alytų atvykę Kultūros paveldo departamento (KPD) specialistai neteko žado.

„Įsitikinome, kad netinkamai suformuoti šlaitai paveldo dalyje - pernelyg uždengtas ir nepakankamai eksponuojamas autentiškas senasis pamatų mūras. Negana to, ir skulptūra pastatyta ne tokia, kokia turėjo būti pagal projektą“, – teigė KPD direktoriaus pavaduotojas Algimantas Degutis.

KPD Alytaus skyriaus vedėjas Alius Baranauskas tikino, kad galutinio žodžio dėl pažeidimų paveldosaugininkai dar netarė ir ketina kalbėtis su projekto autoriais, jo vadovais, vykdytojais. Anot A.Baranausko, jei projekto autoriai ir rangovai nepateiks motyvuotų argumentų, kai kuriuos statybos darbus teks atlikti iš naujo. Kitu atveju reikės koreguoti projektą.

Alytaus meras Vytautas Grigaravičius tikino, kad tiltas pastatytas pagal projektą, o skulptūros atstatymo vieta buvo suderinta rengiant techninį projektą 2012 metais. Ji patikslinta detalizuojant šį projektą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)