Idėja naudoti augalinį aliejų, kaip degalus dyzeliniuose varikliuose, tokia pat sena kaip ir patys dyzeliniai varikliai. Rudolfas Dyzelis, kuris prieš šimtą metų sukūrė dyzelinį variklį, pirmiausiai kaip degalus bandė augalinį aliejų.

Kylant degalų kainoms, alternatyvūs degalai, tokie kaip augalinis aliejus, yra pigesnė ir labiau ekologiška alternatyva tradiciniam dyzeliniam kurui. Grynas augalinis aliejus (spaustas iš rapsų, sojos, saulėgrąžų, palmių) neutralus CO2 – be sieros ir netoksiškas. Jei lygintume jo sąnaudas su tradiciniu dyzelinu, jos nėra didesnės, variklio galia taip pat nesumažėja.

Yra vienas „bet“. Panaudoto aliejaus pilti tiesiai į kuro baką negalima – jis turi būti specialiai paruoštas. Kadangi aliejus klampumas yra daug didesnis nei dyzelino, jį reikia pakaitinti iki 70–80 oC, kol suskystės ir jo klampumas susilygins su dyzelino klampumu. Būtent dėl to tokie alternatyvūs degalai geriausiai tinka važiuojantiems ilgesnius atstumus. Priežastis paprasta: iš pradžių variklis užvedamas naudojant dyzeliną ir tik nuvažiavus keletą kilometrų bei varikliui sušilus iki reikiamos temperatūros, jis perjungiamas į augalinį aliejų.

Norint naudoti aliejumi varomą transporto priemonę, pačiame variklyje nereikia daryti jokių pakeitimų, tereikia sumontuoti specialią įrangą:

• papildomą kuro baką;

• aliejaus šilumokaitį;

• degalų perjungimo mechanizmą;

• elektroninį valdymo pultą.

Perdaryti galima iš esmės beveik visus mechanizmus, naudojančius dyzelinį kurą. Tokį kuro panaudojimo būdą galima pritaikyti ne tik lengvuosiuose automobiliuose, bet ir sunkvežimiuose, laivuose, elektros generatoriuose.

Kyla klausimas, ar tai nekenkia automobiliui? Be abejo, reikia atsižvelgti į automobilio technines savybes: ne visi kuro siurbliai gali sėkmingai veikti gaudami tokį kurą. Reiktų pasikonsultuoti su šiuos dalykus išmanančiais specialistais.

Jei vis tik automobilio kuro siurblys tinkamas šiai sistemai, tuomet laikantis visų reikalavimų, jis tikrai nepakenks Jūsų transporto priemonei. Augalinis aliejus ne tik sumažina išlaidas kurui, bet ir dėl daug geresnių sutepimo savybių prailgina variklio „tarnavimo“ laiką. Sutepimui pagerinti į dyzeliną dedami sieros elementai, o augalinis aliejus yra natūralios kilmės lubrikantas.

UAB „Biomotorai” direktorius Donatas Karanauskas teigia, kad „tokias sistemas diegti sunkvežimiuose įmanoma, bet šiuo metu tai nėra ekonomiškai naudinga. Dėl to visi konvertavimai sustoję. Neapsimoka dėl to, kad aliejus brangus. Litras naudoto aliejaus kainuoja apie 3 Lt. Per pastarąjį pusmetį aliejus labai pabrango, seniau kainavo 1,5–2 Lt už litrą.“ Taip pat pasijaustų šio kuro trūkumas. „Naudoto aliejaus Lietuvoje nebūtų pakankamai, keli vilkikai „suvalgytų“ visą esamą kiekį“, - aiškina D. Karanauskas.

Pasak pašnekovo, įdiegti sistemą vilkike kainuotų apie 7 000 Lt. „Esame diegę. Populiariau buvo prieš 2 m., kuomet perdirbtas aliejus buvo pigesnis“.

Kai kuriose užsienio šalyse aliejus automobilių varikliuose jau plačiai naudojamas. Austrijos mieste Grace nuo praėjusio šimtmečio pabaigos naudotu aliejumi važinėja visi miesto autobusai. Ir ne tik. Aliejus naudojamas ir daugumoje komunalinį ūkį aptarnaujančių sunkvežimių bei miesto taksi.

Aliejus surenkamas ne tik iš kavinių bei restoranų, bet ir iš namų ūkių: tam namų kiemuose bei greta viešojo maitinimo įstaigų pastatyta specialių konteinerių. Reikalingą žaliavą Graco miesto transportininkai atsiveža ir iš kaimyninių šalių – Italijos, Slovakijos.

Nors gamintojai paprastai nesuteikia garantijos grynu biodyzelinu važinėjančių transporto priemonių varikliams, austrai išsprendė ir šią problemą: su „Mercedes-Benz“ gamykla pavyko sutarti ir dėl garantijos.

Beje, Austrijoje aliejumi varomiems automobiliams taikomos įvairios mokesčių lengvatos, o iniciatyvą naudoti alternatyvius degalus remia miesto politikai. Aliejus automobilių bakuose ne tik padarė šį Austrijos miestą švaresnį, bet ir išgarsino pasaulyje: pažiūrėti automobilių, važiuojančių panaudotais riebalais, atvažiuoja svečių iš viso pasaulio.

Vakarų Europoje jau nieko nebestebina degalinėse parduodamas panaudotas ir specialiai tam paruoštas augalinės kilmės aliejus. Lietuvoje kol kas įprastoje degalinėje šio kuro nusipirkti nepavyks, tačiau jo galima įsigyti įmonėse, superkančiose panaudotą aliejų. Kasmet sąvartynuose šalinamos tonos panaudoto aliejaus, o juk jis galėtų būti išfiltruotas ir panaudotas antrą kartą.