Apie A. Ivanou ginčą, kuris šiuo metu yra persikėlęs į teismą, „Delfi“ papasakojo Lietuvos profesinių sąjungų aljanso vadovas Audrius Cuzanauskas. Jis ir pasidalino dviem dokumentais: 2020 metų birželio 29 dienos 540 eurų PVM sąskaita-faktūra tarp „Linavos“ mokymo centro ir „Gintauto transporto“ bei SEB banko mokėjimo nurodymo patvirtinimu. Šiuos dokumentus „Gintauto transportas“ pateikė darbo ginčų komisijai.

„Delfi“ dokumentus parodė „Linavos“ mokymo centrui. Jo direktorė Nijolė Badikonienė atsakė, kad tokios sąskaitos-faktūros viešoji įstaiga neišrašė ir niekam nesiuntė. „Jos nėra ir mūsų įstaigos apskaitoje“, – pridūrė ji.

Tuo metu pateiktas mokėjimas, pasak jos, atliktas už visai kitas paslaugas, nesusijusias su A. Ivanou atveju.

„Bendrovė „Gintauto transportas“ yra mūsų centro klientas ir gauna kitų paslaugų iš mūsų įmonės, tad šis mokėjimas atliktas už visai kitas paslaugas, nesusijusias su Jūsų minimu atveju. Be to, nesutampa Jūsų redakcijai atsiųstų sąskaitų numeriai (bankinio mokėjimo kopijoje nurodyta sąskaita Serija LMC Nr. 0040723, kuri pateikiama kaip mokėjimo pagrindas, o darbuotojas Jums pateikė kitą sąskaitą – Serija P Nr. 0071313).

„Linavos“ mokymo centras rekomenduoja darbdaviui ir darbuotojui tarpusavio santykius išsiaiškinti patiems, neveliant į jų ginčus kitų šalių“, – patarė ji.

„Delfi“ du kartus bendravo su „Gintauto transporto“ direktoriumi ir bendrasavininku Andrei Kharkavets. Iš pradžių jis aiškino, kad A. Ivanou apgaudinėja, po to tvirtino, kad aptariamus dokumentus neva pats darbuotojas ir pateikė, o galiausiai ėmė svarstyti, kad kažkur gali būti įsivėlusi klaida.

„Šiuo atveju jūs nesate tyrimų komitetas, kuris tiria šį klausimą, todėl ir neturiu jums nieko atsakinėti“, – pokalbį su žurnalistu nutraukė jis.

Dirbti pradėjo 2021 metų kovą

41 metų amžiaus Baltarusijos pilietis A. Ivanou sakė, kad įmonėje „Gintauto transportas“ dirbti pradėjo 2021 metų kovą.

Jų darbo sutartis pasirašyta 2021 metų vasario 18 diena, o kartu su ja – ir susitarimas dėl mokymosi ir kvalifikacijos kėlimo išlaidų atlyginimo. Jame nurodoma, kad darbdavys įsipareigoja padengti su mokymais susijusias išlaidas.

„Darbuotojas tais atvejais, kai darbo sutartis nutraukiama darbdavio iniciatyva dėl darbuotojo kaltės arba darbuotojo iniciatyva be svarbių priežasčių, įsipareigoja atlyginti mokymų išlaidas per pastaruosius 2 metus“, – be kita ko rašoma dokumente.

Šis punktas ir buvo pagrindas iš A. Ivanou darbo ginčų komisijos priskaičiuotos sumos atimti 540 eurų.

„Gintauto transportas“ komisijai tvirtino, kad A. Ivanou „Linavos“ mokymo centre lankė profesinius mokymo kursus „Motorinių transporto priemonių kroviniams vežti vairuotojų mokymo programa profesinės kvalifikacijos įgyti“. Svarbu pastebėti, kad jų PVM sąskaitos-faktūros data yra 2020 metais, t. y., kai A. Ivanou dar nebuvo įmonės darbuotoju.

Savo ruožtu „Linavos“ mokymo centro direktorė N. Badikonienė „Delfi“ sakė, kad A. Ivanou išties jų įstaigoje turėjo savaitės trukmės mokymus, bet 2021, o ne 2020 metais ir už 50, o ne už 540 eurų.

Direktorė „Delfi“ pateikė tai patvirtinantį dokumentą – tikrą PVM sąskaitą-faktūrą tarp „Linavos“ mokymo centro ir „Gintauto transporto“.

„Situacija yra labai paprasta. Pandemijos laikotarpiu Jūsų minimas žmogus nuotoliniu būdu išklausė savaitės trukmės profesinius mokymo kursus „Motorinių transporto priemonių kroviniams vežti vairuotojų periodinis mokymas“ arba 95 kodo tęstiniai mokymai, kurie yra privalomi norint dirbti tolimųjų reisų vilkikų vairuotoju.

Šie mokymai yra skirti būtent vilkikų vairuotojams, kurie privalo kas 5 metus atnaujinti savo žinias taip, kaip nustatyta mūsų šalies teisės aktuose. Mokymo kursų kaina – 50 Eurų. Daugiau jokių mokymų šis žmogus „Linavos“ mokymo centre nebaigė“, – sakė N. Badikonienė.

Ji dar pastebėjo, kad A. Ivanou teisę vairuoti C kategorijos transporto priemones įgijo 1998 metais.

„Tokie duomenys mums buvo pateikti prieš jam nuotoliniu būdu išklausant periodinius 95 kodo mokymus, kuriuos vilkikų vairuotojai turi išklausyti kas 5 metus, norėdami atnaujinti turimas žinias.

Kitaip tariant, šiam žmogui nėra ir nebuvo reikalingi pagrindiniai mokymai, trunkantys 140 val. (teorinių) ir 10 praktinių valandų, nes šie mokymai privalomi tik C1, C1E, C, CE kategorijų vairuotojams, norintiems gabenti krovinius ir įgijusiems vairavimo teisę po 2009 metų rugsėjo 10 dienos“, – papildomai paaiškino įstaigos vadovė.

Vienintelis VšĮ „Linavos mokymo centras“ dalininkas yra Lietuvos nacionalinė vežėjų automobiliais asociacija („Linava“).

Galimo suklastojimo nekomentuoja

Apie šią situaciją „Delfi“ informavo Valstybinę darbo inspekciją, kurioje ir veikia darbo ginčų komisijos. Įstaigos atstovė Jolanta Bielskienė patvirtino, kad 2021 metų gruodžio 8 dieną Vilniaus VI darbo ginčų komisijoje ginčas tarp A. Ivanou ir „Gintauto transporto“ buvo tenkintas darbuotojo naudai.

„Sprendime minima, kad atsakovas sumokėjo už mokymus 540 eurų, bet ginčo dėl šios sumos nebuvo. Dėl dokumento suklastojimo komentuoti negalime, nes tai ne VDI kompetencija. Šiuo metu bylos nagrinėjimas perkeltas į teismą“, – sakė ji.

Tuo metu pats A. Ivanou „Delfi“ tvirtino, kad niekada nebuvo ne tik 2020 metų 540 eurų mokymuose, bet ir 2021 metų 50 eurų mokymuose, kurie vyko nuotoliniu būdu.

„Online mokymų „Linavoje“ nebuvo“, – sakė jis.

Vis dėlto, kaip jau minėta, „Linavos“ mokymo centro atstovai tvirtina, kad A. Ivanou jų nuotoliniuose mokymuose dalyvavo. Ar tai tiesa šiuo metu patikrinti neįmanoma.

„Dėl mokymų – tiesiog jis (A. Kharkavets) pasako, kiek reikia sumokėti, o kaip po to sutvarko – nežinau. Iš vienų jis ima 500 eurų, iš kitų tik 50 eurų – už apiforminimą dėl 95 kodo“, – sakė A. Ivanou.

Baltarusis aiškino, kad tokia pati tvarka buvo taikoma ir kitiems „Gintauto transporto“ darbuotojams.

„Mes sunkvežimį vairuoti mokame arba yra ką išmoko. Tarkim 2 savaičių stažuotės būna su jo vairuotojais. Po to sėdi į mašiną ir važiuoji toliau savarankiškai.

Vairuoti mes mokame, dėl to klausimų nėra. Tačiau dokumentų apiforminimas yra, kaip praeiti per muitinę, kaip važiuoti tuneliais, pasikrauti, išsikrauti“, – apie taip vadinamąjį 95 kodą aiškino jis.

A. Ivanou nurodė, kad iš „Gintauto transporto“ išeiti nusprendė po to, kai darbdavys pradėjo apgaudinėti dėl atlyginimo.

„Ne aš vienas mečiau darbą, daugiau, kiek žinau apie 19 žmonių iš Baltarusijos, jau nekalbant apie ukrainiečius.

Būni susitaręs dėl vienos trukmės važiavimo, pavyzdžiui, 2 mėnesių, o jis palieka kur kas ilgiau, nes esą nėra pamainos. Paskui, kai nori gauti pinigus, jis tau nieko neduoda. Buvo, kad davė 1 tūkst. eurų, paskui 500 eurų, dar 500 eurų paliko. Pasakiau, kad kreipsiuosi į teismą. Štai ir viskas“, – kalbėjo vyras, šiuo metu dirbantis kitoje transporto įmonėje Lietuvoje.

Darbdavys nusikeikė, po to atsisakė kalbėti

Įmonė „Gintauto transportas“ įsteigta 2008 metais Vilniuje. Tarp jos akcininkų ir vadovų jokio Gintauto nėra. Šiuo metu ji priklauso Maryia Ahaltsava ir Andrei Kharkavets, anksčiau priklausė Viachaslau Shved ir dar vienai įmonei „Gaveikenai“, kurią valdo Muzaffar Yusupov.

„Sodros“ duomenimis, kovo 21 dieną įmonėje dirbo 68 darbuotojai, kuriems sausį mokėtų atlyginimų vidurkis siekė 612,58 euro (apie 463 eurai „į rankas“).

Juridinių asmenų registrui pateiktos finansinės ataskaitos duomenims, 2020 metais „Gintauto transportas“ gavo 4,8 mln. eurų pajamų, uždirbo 9,8 tūkst. eurų grynojo pelno.

„Delfi“ A. Kharkavets paaiškinus skambučio priežastį, vyras atsakė: „Manau, kad jis (A. Ivanou) apgaudinėja. Jei jis turi 95 kodą, reiškia jį ir mokė. Jis juk gavo popierių. Jei gavo, reiškia buvo ir mokymai. Teisingai?

Galbūt jie vyko per nuotolį, gal jis lankė gyvai, ėjo į egzaminą – tiksliai negaliu prisiminti. Pas mane ne vienas žmogus. Jei jis turi pažymą, kurią išdavė Lietuvos transporto saugos administracija, reiškia jis kursus lankė. Galbūt jie vyko per nuotolį, taip gali būti. Galbūt jis nepamena.

Pas mus buvo nesutapimų dėl darbo, jam ne viskas tiko. Gali būti, kad jis nori suteršti mano vardą, druskos man priberti – nežinau“.

Pastebėjus, kad jokių kursų neva nelankė ir daugiau „Gintauto transporto“ darbuotojų, direktoriaus nuotaika pasikeitė.

„Tai kas? Aš nesuprantu. Ką jie negavo dokumentų? Kas jiems netinka? Ko jie norėjo mokytis, bl**? Kad sėdėtų čia viešbutyje, mokytųsi, mokėtų už viską, maitintųsi, o po to klausinėtų jų?

Tegul parodo susitarimą, tada galėsime kalbėti. Ko turėjo mokyti, už ką paėmė pinigus. Mūsų pozicija tokia: mes apmokome, siunčiame į egzaminus kaip priklauso“, – sakė jis.

Antro pokalbio metu „Delfi“ A. Kharkavets informavo apie „Linavos“ mokymo centro atsakymus dėl netikros PVM sąskaitos-faktūros.

„Galbūt kažkas kažkur suklydo, čia daug visko. Šiuo atveju jūs nesate tyrimų komitetas, kuris tiria šį klausimą, todėl ir neturiu jums nieko atsakinėti“, – nurodė jis.

95 kodas

„95 kodu“ vadinama pradinė profesinė kvalifikacija vežti krovinius (arba keleivius). Ją įgyti bei periodiškai tobulinti privalo C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE kategorijų motorinių transporto priemonių vairuotojai (įskaitant vairuotojus, kitų valstybių piliečius, kuriuos įdarbina Lietuvos vežėjai), kurie nuolat gyvena arba dirba Lietuvoje ir veža krovinius arba keleivius už atlygį.

Europos Sąjungos kodas (95) ne Europos Sąjungos valstybių narių piliečiams įrašomas į vairuotojo liudijimą, kurį nustatyta tvarka išduoda Lietuvos transporto saugos administracija pagal vežėjų, įdarbinusių šiuos vairuotojus, prašymus. Kai vairuotojas įgyja vairuotojo pažymėjimą Lietuvoje, kodas (95) įrašomas į vairuotojo pažymėjimą.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos atstovai „Delfi“ paaiškino, kad visi norintieji įgyti pradinę kvalifikaciją ar siekiantieji tobulinti jau turimą kvalifikaciją pirmiausia kreipiasi į profesinio mokymo įstaigą ar kitą mokymo teikėją.

„Čia pradinę kvalifikaciją įgyti gali tie, kurių įprastinė gyvenamoji vieta yra Lietuvoje, ir užsienio šalių piliečiai, turintys leidimą dirbti Lietuvoje. Savo kvalifikaciją tobulinti Lietuvoje gali visi: tiek mūsų šalies piliečiai, tiek kitų ES valstybių piliečiai, tiek turintys leidimą dirbti Lietuvoje trečiųjų šalių piliečiai.

Kalbant apie mokymų tikrinimą, formalusis profesinis mokymas yra licencijuojama veikla, tad profesinio mokymo teikėjo veiklą ir profesinio mokymo kokybę vertina valstybė: licencijuojamos veiklos sąlygų laikymosi priežiūrą organizuoja ir vykdo Švietimo, mokslo ir sporto ministerija“, – rašoma atsakyme.

Įgyjant pradinę kvalifikaciją, mokymo programos trukmė yra 280 val. asmenims, kurių amžius yra nuo 18–21 metų, ir 140 val. asmenims, kurių amžius 21 metai ir daugiau. Mokymosi kaina priklauso nuo programos trukmės.

Kvalifikacijos kėlimas (periodinis mokymas) leidžia profesinės kvalifikacijos pažymėjimo turėtojams atnaujinti jų darbui svarbias žinias, ypatingą dėmesį skiriant kelių eismo saugumui, darbuotojų sveikatai ir saugai bei vairavimo poveikio aplinkai mažinimui. Šio mokymosi trukmė – 35 val., todėl ir mokymų kaina yra mažesnė.

Ministerija pridūrė, kad pandemijos laikotarpis – iššūkis profesinio mokymo teikėjams, nes nuotolinis mokymo būdas profesiniam mokymui daugeliu atvejų nėra tinkamiausias.

„Kalbant apie vairuotojų rengimą, nuotoliniu būdu galima mokytis tik teorijos. Profesinio mokymo teikėjas, mokydamas nuotoliniu būdu, turi numatyti, kaip bus tikrinamos bei vertinamos asmenų, kurie teorijos mokėsi ar mokosi nuotoliniu būdu, žinios, užtikrinti tinkamas kontrolės priemones mokantis nuotoliniu būdu. Už profesinio mokymo kokybę šiuo atveju atsako profesinio mokymo teikėjas“, – nurodė ministerija.

Jos atstovai dar pridūrė, kad kompetencijų vertinimą vykdančios institucijos atsako už kompetencijų vertinimo patikimumą. „Nesame gavę tokių signalų, kad vairuotojai egzaminus laikytų ne už save“, – pridūrė jie.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)