Lietuva

Aktyvumu išsiskyrė prekyba „Teo LT“ vertybiniais popieriais, jie pigo 0,67 proc. Šios akcijos pinga jau ilgą laiką, tačiau drastiškų pokyčių nėra – kompanija išlieka patraukli investuotojams savo skaidrumu bei dividendine politika. „Limarko laivininkystės kompanijos“ vertybiniai popieriai brango 4,44 proc. iki 0,188 euro už akciją –neeilinio visuotinio akcininkų susirinkimo metu buvo nuspręsta nesitraukti iš biržos, bus vykdomas privalomas akcijų išpirkimas, kurio kaina bus suderinta su Lietuvos banku. Prekybą „Rokiškio sūrio“ vertybiniais popieriais suaktyvino naujiena apie įgyvendintą išrūgų perdirbimo projektą, tačiau bendrovės akcijų kaina rinkoje nepakito. Šiaulių bankas pateikė detalią 2013 m. III ketv. finansinę atskaitomybę. „Pieno žvaigždžių“ akcijų kaina nusileido žemiau 2 eurų, o „Vilniaus baldų“ – žemiau 14 eurų už akciją.

Estija

NASDAQ OMX Talino biržos apyvarta siekė 452 tūkst. eurų, indeksas brango 0,47 proc. Vėl itin aktyviai prekiauta „Silvano Fashion Group“ vertybiniais popieriais. Jų vertė buvo pakilusi iki 2,78 euro, tačiau prekyba baigėsi ties 2,73 euro už akciją. Brango „Tallinna Vesi“ (+0,88 proc.), „Tallink Grupp“ (+0,73 proc.), „Olympic Entertainment Group“ (+0,53 proc.) vertybiniai popieriai. „Ekspress Grupp“ neeilinio visuotinio akcininkų susirinkimo metu patvirtino savų akcijų supirkimo programą – gali būti supirkta iki 700 tūkst. akcijų.

Latvija

NASDAQ OMX Rygos biržoje pigusių pozicijų nebuvo, bet prekybos aktyvumas nedžiugino – akcijų perleista už 14 tūkst. latų. „Olainfarm“ akcijos brango 0,8 proc. – investuotojų neišgąsdino pagrindinio akcininko sprendimas parduoti apie 100 tūkst. akcijų. Daugiausia sandorių atlikta 0,76 proc. brangusiais „Latvijas Gaze“ vertybiniais popieriais.

Įmonių naujienos

Vakar didžiausia Baltijos šalyse pagal gaunamas pajamas pieno perdirbimo bendrovė „Rokiškio sūris“ paskelbė apie investicinio išrūgų perdirbimo projekto įgyvendinimą. Šio projekto vertė sudarė daugiau nei 10 mln. Lt, o gamybos įranga buvo pirkta iš didžiausios pasaulyje Naujosios Zelandijos pieno perdirbimo įmonės „Fonterra“. Tai yra labai svarbus projektas įmonei, siekiant didinti aukštesnio pelningumo produktų gamybą, nes būtent gilesnis išrūgų perdirbimas leis gauti daugiau pelno iš to paties išrūgų kiekio. Primintina, kad išrūgos susidaro gaminant sūrio ir varškės produktus – išrūgų kiekis sudaro apie 80 proc. nuo bendro žaliavos kiekio. Anksčiau išrūgų produktai dažniausiai buvo naudojamos gyvulių pašarams, bet dabar sparčiai didėja jų panaudojimas maisto ir farmacijos pramonėje. Anot bendrovės, skysto išrūgų pusfabrikačio gamyba bus vykdoma Rokiškyje, o produkto džiovinimas Utenoje esančioje dukterinėje įmonėje. Tad toks daugiausia sūrių pagaminančios bendrovės Baltijos šalyse sprendimas atrodo logiškas (tiesa, bendrovė ir anksčiau buvo viena labiausiai išrūgas išnaudojančių pieno perdirbimo įmonių) ir norisi tikėti, kad projekto grąža pasimatys įmonės pelningumo rezultatuose pakankamai greitai.

Vakar Šiaulių bankas paskelbė išsamią 2013 m. III ketv. finansinę atskaitomybę. Banko ir grupės pelno rezultatai jau buvo žinomi prieš mėnesį, bet dabar paaiškėjo kai kurios smulkmenos, kodėl banko 2013 m. III ketv. rezultatas buvo prastesnis nei tikėtasi. Jau anksčiau rašyta, kad bankas per 2013 m. III ketv. uždirbo 1,7 mln. Lt, o tai yra 57 proc. mažiau nei prieš metus. Pelno kritimą labiausiai lėmė 11,4 mln. Lt atidėjinių ketvirčio sąnaudos, kurios buvo 5 mln. Lt didesnės nei prieš metus. Išaiškėjo, kad ne visos atidėjinių sąnaudos susijusios su blogomis paskolomis - bankas III ketv. papildomai padarė 3 mln. Lt atidėjinį investicijai į dukterinę įmonę UAB „Šiaulių banko investicijų valdymas“ dėl banko atlikto dukterinės įmonės nuostolių, atsiradusių dėl investicijos į UAB „Kėdainių oda“ perkainojimo, padengimo. Beje, nors Šiaulių banko dukterinė įmonė UAB „Pavasaris“ užsiimanti gyvenamojo NT vystymu Vilniuje 2013 m. III ketv. gavo net 8,3 mln. Lt pajamų ir uždirbto apie 2,3 mln. Lt pelno, kitų dukterinių įmonių (neįtraukiant perimtų iš Ūkio banko) rezultatai nedžiugino.