Ši nedidelė Centrinės Amerikos valstybė rugsėjį tapo pirmąja šalimi pasaulyje, patvirtinusia skaitmeninę valiutą teisėta mokėjimo priemone, leisdama vartotojams ją naudoti visuose sandoriuose, kaip ir JAV dolerį.

Pastarosiomis dienomis bitkoino kursas nukrito sustiprėjus jo nepastovumui Volstryte, o tai reiškia, kas sunyko didžioji dalis prieaugio, pasiekto praėjusiais metais rekordiškai išaugus skaitmeninės valiutos vertei.

TVF darbuotojai kiek anksčiau paragino Salvadoro prezidentą Nayibą Bukele (Najibą Bukelę) dar kartą apsvarstyti mintį įtraukti bitkoiną į šalyje galiojančias mokėjimo priemones.

Naujausiame fondo pareiškime pavartotas daug griežtesnis tonas, o patį pareiškimą paskelbė TVF valdyba, kurią sudaro fondo narių, įskaitant Jungtines Valstijas, vyriausybių atstovai.

TVF valdyba „paragino Salvadoro institucijas susiaurinti bitkoino įstatymo naudojimo sritį, panaikinant bitkoino kaip teisėtos mokėjimo priemonės statusą“, teigiama pranešime.

Jame „pabrėžta didelė su bitkoinų naudojimu susijusi rizika finansiniam stabilumui, finansiniam vientisumui ir vartotojų apsaugai“ bei su bitkoinais užtikrintų obligacijų išleidimu.

Antradienį bitkoino kursas siekė apie 37 tūkst. JAV dolerių. Palyginti su rekordiniu lygiu, pasiektu lapkritį, kriptovaliuta yra praradusi maždaug pusę savo vertės.

„Bitkonų miestas“

Bitkoino vertė pakilo 2021 metais, kai Volstrytas pademonstravo augantį apetitą kriptovaliutai, tuo tarpu „Tesla“ vadovo Elono Musko (Ilono Masko) prieštaringi tviteriai apie bitkoinus skatino jo kurso pakilimus ir nuopolius.

Ši tendencija nepraslydo pro N. Bukelės akis, kuris 2019 metais buvo išrinktas Salvadoro prezidentu pažadėjęs kovoti su organizuotu nusikalstamumu ir padidinti saugumą smurto apimtoje šalyje.

Praėjusį rugsėjį jo sprendimas legalizuoti bitkoinus Salvadore atkreipė viso pasaulio dėmesį ir sukėlė protestus sostinės San Salvadoro gatvėse, kurie taip pat buvo susiję su prezidento administracijos vykdomomis teismų reformomis, anot kritikų, keliančių grėsmę demokratijai.

Tūkstančiai žmonių išėjo į gatves nešini plakatais su užrašais „Ne bitkoinui“, o protestuotojai netgi sudegino vieną iš bitkoinų bankomatų, kurie buvo įrengti visoje šalyje.

Visa tai neatbaidė N. Bukelės, kuris lapkritį paskelbė apie planus įkurti pirmąjį pasaulyje „Bitkoinų miestą“, varomą ugnikalnio energija ir finansuojamą išplatinus 1 mlrd. JAV dolerių vertės kriptovaliutų obligacijas.

N. Bukelės administracija taip pat pasinaudojo kainų kritimu, kad nupirktų bitkoinų šaliai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją