Pagrindiniai pasaulio rinkų indeksai ir jų savaitiniai pokyčiai:

Dow Jones 10252,68 -2,38%
Nasdaq 2004,16 -7,24%
Nikkei 12306,08 --5,11%
FTSE 5479,2 -2,89%

Penktadienį paskelbta, jog nedarbas JAV birželį vėl išaugo iki 4,5 proc. Nors ekonomistai laukė, jog darbuotojų, gaunančių atlyginimą, skaičius sumažės 25 tūkst., realiai šis skaičius buvo maždaug 4 kartus blogesnis ir siekė 114 tūkst. Net 113 tūkst. darbo vietų išnyko gamybos sektoriuje - šiame sektoriuje darbo vietų skaičius mažėja jau 12 mėnesį iš eilės, o per metus jame išnyko jau 785 tūkst. darbo vietų.

Kai kurie analitikai pradėjo prognozuoti, jog rugpjūčio susirinkime Federaliniai rezervai vėl sumažins palūkanų normas, tačiau akcijų rinkoms tai optimizmo neįkvėpė. Plačiau apie tai galite paskaityti Smartm oney.com tinklapyje.

Rinkos taip pat nenudžiugino ir dviejų gigantų - procesorių gamintojo AMD bei duomenų saugojimo įrangos kompanijos EMC perspėjimai apie sumažėsiančias pajamas ir pelną.

Analitikams tikintis, jog EMC antrąjį ketvirtį gaus maždaug 2,5 mlrd. JAV dolerių pajamų bei uždirbs 18 centų akcijai pelno, bendrovė paskelbė, jog pajamos tesieks 2 mlrd. JAV dolerių, o pelnas - nuo 4 iki 6 centų akcijai.

Po tokių naujienų EMC akcijos atpigo 28 proc. ir pasiekė žemiausią metų tašką. Plačiau apie EMC galite paskaityti CBS Marketwatch tinklapyje.

EMC perspėjimas smarkiai nusmukdė ir bendrovės konkurentų - McData, Brocade, Veritas bei kitų akcijų kainas. Taip pat pradėjo pigti kompiuterius gaminančių kompanijų akcijos - Gateway, Compaq, Apple ir Hewlett-Packard.

Ne ką geresnes naujienas paskelbė ir procesorių gamintojas AMD. Bendrovė tikisi, jog antrojo ketvirčio pelnas tesieks 10,2 mln. JAV dolerių, tuo tarpu kai rinka tikėjosi 92 mln. Kompanija paskelbė, jog pelnas bus mažesnis dėl padidėjusio konkurencinio spaudimo kainoms - gana agresyviai kainas mažino pagrindinis bendrovės konkurentas Intel. Plačiau apie tai galite paskaityti CBS Marketwatch tinklapyje.

AMD akcijos atpigo 27 proc., neišlaikė spaudimo ir Intel akcijų kaina, sumažėjusi 4,7 proc.

Vakarų Europoje vienas iš svarbiausių įvykių buvo telekomunikacijų įrangos gamintojo Marconi perspėjimas dėl sumažėsiančio pelno bei smarkus akcijų kainos kritimas.

Trečiadienį prekyba bendrovės akcijomis buvo sustabdyta, o įmonės valdyba bandė susitarti dėl perspėjimo apie pelno sumažėjimą detalių. Didžiosios Britanijos telekomunikacijų įrangos gamintojas paskelbė, jog bendrovės veiklos pelnas sumažės dvigubai, o per visą grupę bus atleista dar 4000 darbuotojų.

Bendrovės pajamos turėtų būti 15 proc. mažesnės nei pernai. Dideli bendrovės akcininkai dėl prekybos sustabdymo, noro perkainuoti opcionus, neįtikėtinai didelio perspėjimo apie pelno sumažėjimą, pradėjo aiškiai reikšti nepasitenkinimą bendrovės vadovybe.

Nepasitenkinimą parodė ir rinka - bendrovės akcijos ketvirtadienį atpigo net 54 proc., o parduota buvo beveik 10 proc. įmonės įstatinio kapitalo. Penktadienį akcijos atpigo dar 8 proc., o telekomunikacijų įrangos gamintojo kapitalizacija po tokio staigaus kritimo tesiekia tik 2,8 mlrd. svarų sterlingų - tik kiek mažiau nei 10 proc. prieš 10 mėnesių buvusios vertės. Reikia pastebėti, jog akcijų kaina nukrito į žemiausią 20 metų tašką.

Visą Marconi perspėjimo istoriją galite rasti "Financ ial times" tinklapyje.

Marconi perspėjimas nusmukdė ir kitų technologinių bei telekomunikacijų įrangą gaminančių kompanijų, tokių kaip Alcatel, akcijų kainas. Laukiama , kad Londono birža po Marconi perspėjimo atsigaus lėtai.

Centrinės Europos akcijų rinkos praėjusią savaitę smuko, tiek dėl pasaulinių, tiek dėl vietos problemų.

Lenkijoje didelės kapitalizacijos akcijų indeksas WIG 20 per savaitę prarado 4,5 proc. savo vertės, o ketvirtadienį buvo pasiektas žemiausias 30 mėnesių taškas. Iš šio taško rinka pasitraukė penktadienį, kai dėl zloto vertės kritimo buvo užfiksuotas indeksų kilimas.

Per savaitę telekomunikacijų bendrovės Telekomunikacja Polska akcijų kaina sumažėjo 7,9 proc., investuotojams nerimaujant dėl paskutinio bendrovės privatizacijos etapo sėkmės bei politinių pasikeitimų. Penktadienį viena iš gana aukštas pareigas užimančių pareigūnių pareiškė, jog vietoje 30 proc. akcijų paketo pardavimo dabar svarstoma galimybė išleisti konvertuojamas obligacijas ir taip parduoti maždaug 10 proc. bendrovės. Tokia naujiena investuotojams patiko, ir penktadienį TPSA akcijos pabrango 2,8 proc.

Čekijoje prekyba dėl atostogų vyko tik tris savaitės dienas, o rinkos indeksai smuko dėl Komercni Banka akcijų kainos kritimo. Birželio pabaigoje 60 proc. šio banko akcijų valstybė už 1,19 mlrd. eurų pardavė Societe Generale. Daug kas tikėjosi, jog paskelbus pardavimo kainą, Komercni Banka akcijos brangs, tačiau taip neatsitiko. Societe Generale sumokėjo 1755 Čekijos kronas už akciją, o trečiadienį banko akcijų kaina tebuvo 972 kronos.

Po to, kai buvo panaikinti investavimo apribojimai užsieniečiams, viena iš įdomesnių rinkų tapo Slovėnija. Iki liepos 1 dienos užsienio investuotojai negalėjo 6 mėnesius parduoti akcijų vietiniams - už tai reikėjo mokėti 0,2 proc. ketvirtinį mokestį nuo turto vertės.

JT finansų analitikas Vytautas Plunksnis

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją