Šiandien popiet skelbiama oficialioji JAV darbo rinkos informacija. Prognozuojama, kad kovo mėnesį sukurta 245 tūkst. naujų darbo vietų (vasarį – 295 tūkst.). 2014-aisiais JAV iš viso sukurta 3,12 mln. naujų darbo vietų, arba vidutiniškai po 260 tūkst. kas mėnesį (2013 m. – 2,4 mln. ir 199 tūkst. atitinkamai). Manoma, kad nedarbas kovą išliko 5,5 proc., taigi, palyginti su tuo pat laikotarpiu pernai, sumažėjo 1,1 proc. punkto. Atidžiai, tikėtina, bus vertinami ir darbo užmokesčio pokyčiai. Prognozuojama, kad kovą vidutinis valandos darbo užmokestis augo 0,2 proc. (per metus +2 proc.). Tikrąją rinkos dalyvių reakciją į darbo rinkos rodiklių dinamiką bus galima įvertinti tik kitą savaitę.

Ramus ekonominių rodiklių prasme ketvirtadienis Senojo žemyno akcijų biržose pasižymėjo ir mažesne, negu įprastai, prekybos apyvarta. Euro zonos akcijų indekso EURO STOXX vertė praktiškai nepakito (+0,01 proc.), mat kasdienio vartojimo prekių sektoriuje veikiančių bendrovių akcijų brangimą (+0,93 proc.) atsvėrė atpigusios energetikų akcijos (-0,97 proc.). Belaukdami JAV informacijos, ne itin aktyvūs ir investuotojai Azijoje (08:15 Lietuvos laiku Japonijos NIKKEI 225 +0,42 proc., SHANGHAI COMPOSITE +0,03 proc.).

Vakar paskelbta, kad galingųjų pasaulio valstybių derybos su Iranu dėl pastarojo branduolinės programos apribojimo buvo sėkmingos. Iki birželio pabaigos tikimasi pasirašyti galutinę sutartį, kuria Iranui gali būti atšauktos Vakarų šalių paskelbtos ekonominės sankcijos. Tai galėtų reikšti Irano sugrįžimą į ir taip persotintą naftos rinką. Po pranešimo apie lūžį derybose, juodojo aukso kaina vėl smuktelėjo („Brent“ rūšies nafta šįryt atpigusi iki 54,95 JAV dolerių už barelį).

Baltijos šalių rinkose visų indeksų vertė kilo į viršų – OMXV +0,46 proc., OMXR +0,80 proc., OMXT +0,47 procento. Didžiausias aktyvumas išliko prekyboje Šiaulių banko (+1,98 proc.) akcijomis. Investuotojai siekia įsigyti banko akcijų dar iki balandžio 9 dienos, tam kad užsitikrinti teisę į naujai išleidžiamas nemokamas akcijas (8,6 naujų akcijų už 100 turimų akcijų) ir simbolinius dividendus. Tuo tarpu Talino biržoje reaguota į „Tallink Grupp“ (+0,49 proc.) kovo mėnesio krovos rezultatą. Keleivių buvo perkelta 8,2 proc. mažiau negu atitinkamą praėjusių metų mėnesį, krovinių perkėlimai sumažėjo 2,4 proc., o keleivių automobilių beveik nekito. Nors rezultatai ir vėl suprastėjo, investuotojai nebuvo linkę pardavinėti bendrovės akcijas. Tikimasi, kad palanki naftos kaina ir efektyviai išnaudojama laivų flotilė, netgi sumažėjus keleivių srautams, padės bendrovei atsitiesti ir uždirbti daugiau pelno. Pasibaigus prekybai „Rokiškio sūrio“ (-1,38 proc.) valdyba pranešė siūlanti už praėjusius metus dividendų nemokėti, tačiau suformuoti rezervą supirkti iki 10 proc. bendrovės akcijų. Siūlomas rezervo dydis yra 11,668 mln. eurų, maksimali vienos akcijos supirko kaina – 3,475 euro, o minimali – 0,29 euro. Primename, kad šiandien ir kitą pirmadienį Baltijos šalių biržos nedirbs.